Ağır metaller, Ağır metal kan testi, kanda potansiyel nitelikte bulunan zararlı metallerin seviyelerinin ölçülmesi amacıyla gerçekleştirilen bir laboratuvar testidir. Ağır metal kan testleri yoluyla miktarı ölçülen en yaygın metaller; kurşun, cıva, arsenik ve kadmiyumdur.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Arsenik hızlı bir şekilde idrara geçer. Büyük çoğunluğu metil türündedir. Bu nedenle idrarda arsenik, vücuda alımından 1-3 gün içinde aranabilir.
Cıvanın, özellikle hafıza ve konsantrasyon sorunları yarattığı, duygusal dengesizlik ve bozukluklara neden olabileceği biliniyor. Akut cıva zehirlenmelerinde vücutta ödem, şişkinlik, sıvı kaybı, vücut kıllarında dökülme, reflekslerde artma görülebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Civanın aerosol (kırık bir termometreyi vakumlama) veya buhar (civa ısıtma) yoluyla solunması pnömoniye, akut kalp dışı akciğer ödemine ve nörolojik hasara neden olabilir. İnorganik civa tuzlarının yutulması hemoraji, gastroenterit, akut böbrek yetmezliği ve şoka yol açar. 30-50 mg / kg'da potansiyel olarak ölümcüldür.
Kronik Arsenik Maruziyeti
Kronik zehirlenme belirtileri iştahsızlık, genel zafiyet, kusma, dişetlerinde kanama, dişetlerinde siyah çizgi, dermatit, hiperkeratozis, şiddetli deri döküntüsü, kolik, nefeste sarımsak kokusu, el ve ayak tırnaklarında açık lekeler en belirgin özelliklerdir.
Cilt kanserine ek olarak, uzun süreli arsenik maruziyeti de mesane ve akciğer kanserlerine neden olabilir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC); arsenik ve arsenik bileşiklerini insanlar için kanserojen olarak sınıflandırmıştır ve ayrıca içme suyunda arsenikin insanlar için kanserojen olduğunu belirtmiştir.
Damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit) verilir. Çok kez vitamin B, C, magnezyum ve çinko birlikte verilir. Uygulama haftada 2 defa yapılır ve bu işlem ortalama 2- 3 saat sürer. Nadiren şelasyon işlemleri ağızdan veya fitil yoluyla da yapılabilirse de başarı şansı damardan olan kadar değildir.
Hafıza kaybı, Alzheimer, Parkinson hastalığı, akciğer, kan ya da pankreas kanserleri, osteoporoz, böbrek veya karaciğer yetmezliği ve kısırlık gibi önemli rahatsızlıklara neden olabilen ağır metaller kan ve idrar testleri ile belirlenerek uygun tedavi ile kontrol altına alınabiliyor.
Tedavi. Hasta koopere ise ve arsenik trioksit zehirlenmesi (radyo-opak) ile kendini gösteriyorsa, polietilen glikol ile tüm bağırsak irrigasyonu uygulanabilir. GI kayıplarından kaynaklanan hipovolemi için 10 – 20 ml / kg IV kristalloid vermek gerekir. Yanıt yeterli değilse, noradrenalin başlamak gerekir .
Ağır metaller organizmaya ağız, solunum ve deri yolu ile alınır ve çoğu özel bir destek olmadan vücudun boşaltım yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamazlar. Bu nedenle ağır metallerin büyük bir bölümü, biyolojik organizmalarda birikirler.
arsenik konsantrasyonunun akciğer ve mesane kanseri riskini ve arsenikle ilişkili cilt lezyonları riskini artırdığı bildirilmiştir (Mahurpawar, 2015).
Arsenik çok zehirli bir madde olduğundan ötürü bir seferde tüketilen arsenik kansere, kalpte ritim bozukluklarına ve daha birçok hastalığa yol açacaktır. Suda ufak miktarda bulunan arsenik ise uzun vadede bu etkileri yaratacaktır.
Arsenik, Dünya'nın kabuğunda yaygın olarak dağılmış, doğal olarak oluşan bir elementtir. Suda, havada, yiyecekte ve toprakta bulunur.
Havada ısıtıldığında, arsenik arsenik trioksitlere yükseltgenir ; Bu reaksiyondan çıkan dumanlar, sarımsağa benzer bir kokuya sahiptir.
Kronik arsenik alımları sonucunda deride gözlenen değişiklikler arsenikozis olarak adlandırılır. Kara ayak hastalığı da bir periferal damar hastalığıdır ve kangrene kadar ilerler. Karşılaşılan kanser türleri arasında ise deri, akciğer, mesane ve böbrek kanser türleri başta gelir.
Atom numarası 33 ve atom ağırlığı 74,91 olan ( As); özellikleri bakımından metallerle ametaller arasında yer alır. Arsenik ve bileşikleri zehirlidir ve halk arasında doğal arsenik sülfüre “zırnık” denir.
Etkilerini hücrelerin mitokondriyal enzimlerini bozarak gösterir. Bu etkiye damar endoteli hücreleri çok hassastır, geçirgenlik artışı ve kanamalar oluşur. Otopside midede kırmızı kadife görünümü saptanır. 200-300 mg kadar arsenik alımı akut arsenik zehirlenmesi oluşturmak için yeterlidir.
Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır. Bu gibi durumlarda da kişi hızla bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalı, kusturulmamalı ve hızla sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Arsenik zehirlemesi, hem soluma hem de ağızdan alınmayla canlıları zehirler. Çoğunlukla inorganik arsenik bileşikleri organik olanlara nazaran daha zehirlidir. Çoğunlukla Arsin gazına maruz kalınması ciddi zehirlenmelere sebep olur. Ağız vasıtasıyla alındığında etkin olan arsenik bileşeni ise Arsenik trioksittir.
Otopsi beyin dokusu örneklerinde cıva ve kurşun seviyeleri belirlenmiştir. Örneklerdeki cıva seviyesini belirlemek için soğuk buhar yöntemli Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi, kurşun seviyesini belirlemek için grafit fırın teknikli Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi kullanılmıştır.
En çok rastlananı cıvalı termometredir. Bu çok küçük kesite sahip ve üst ucu kapalı bir tüpten ibarettir. Alt ucundaysa içinde cıva bulunan küresel veya silindirik bir hazne bulunur. Isıtılmasıyla, cıva genişler ve tüpte yükselir.
Cıva dünyada yaygın olarak kullanılan bir metal türü öyle ki evlerimizde tansiyon aletlerinde termometrelerde hatta ampullerde dahi bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri