Senelerce süren arkeolojik kazılar neticesinde gün yüzüne çıkan Perge, Aspendos, Patara, Phaselis, Myra, Antiphellos, Side, Termessos, Selge ve Olympos gibi antik kentleri ile dünya çapında bir ün taşıyan Antalya, adeta bir açık hava müzesi konumunda bulunuyor.
Efes (Hititçe: 𒀀𒉺𒊭 Apaša, Eski Yunanca: Ἔφεσος Ephesos), Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında yer alan antik bir Luvi şehriydi. Şehir Anadolu'da Yunan sömürgeciliğinin başlamasıyla birlikte İyonya ve daha sonra Roma dönemlerinde de önemini korumuştur.
Aspendos, Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir. Aspendos, Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda yer almaktadır. En iyi korunmuş Roma dönemi tiyatrosuna sahiptir.
Alanya'nın 45 kilometre doğusunda küçük bir yarımadanın yamacında kurulu antik çağ kentidir. Kentin tarihi İsa'dan önce 6. yüzyıla kadar uzanır.
Türkiye'de Kültür Bakanlığı tarafından belirlenen 77 adet antik kent var! Listeye dahil olmayanlarla birlikte antik kent sayısının 100 civarında olduğu tahmin ediliyor.
İlgili 28 soru bulundu
Aspendos veya Belkıs, Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir.
Antalya'da bulunan antik kent, şehrin batısında, Tahtalı Dağı'nın 10 km kuzeyinde kalan Kumluca ilçesinde yer alıyor. Antalya Havalimanı'na 100 km mesafede bulunan Olympos Antik Kenti'ne, D400 kara yolu üzerinden 90 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz.
Vali Münir Karaloğlu Antalya'da, zeytinyağının merkezi olarak tanımlanan ve 2 bin 200 yıllık tarihe sahip Antik Kent Lyrboton Kome'nin açılışını gerçekleştirip beraberindeki heyet ile antik kenti gezdi.
İmma Antik Kenti
Antakya-Cilvegözü yolu üzerinde, Reyhanlı yakınlarında Roma ve Bizans dönemlerinde “İmma” adıyla anılan bir yerleşim yeridir.
Antalya - Alanya karayolunun 44'üncü kilometresinden kuzeye dönen yolun 2'nci kilometresinde yer alan Aspendos, sadece Anadolu'nun değil tüm Akdeniz dünyasının en iyi korunagelmiş Roma Dönemi tiyatrosuna sahip olmasıyla ünlüdür.
Aspendos Tiyatrosu, gerek mimari özellikleri gerekse iyi koruna gelmişliği ile Roma Devri tiyatrolarının günümüzdeki en seçkin temsilcilerinden biridir. Tanrılara ve devrin imparatorlarına adanan yapı, Roma tiyatro mimarisinin ve yapım tekniğinin son çizgilerini sergiler.
15-20 bin kişi kapasiteli Aspendos Tiyatrosu İmparator Marcus Aurelius devrinde (M.S. 161-180) Theodoros'un oğlu mimar Zeno tarafından inşa edilmiştir.
Senelerce süren arkeolojik kazılar neticesinde gün yüzüne çıkan Perge, Aspendos, Patara, Phaselis, Myra, Antiphellos, Side, Termessos, Selge ve Olympos gibi antik kentleri ile dünya çapında bir ün taşıyan Antalya, adeta bir açık hava müzesi konumunda bulunuyor.
Bugünkü Demre ilçe merkezi ve civarında yer alan Myra Antik Kenti, aynı adı taşıyan ova üzerinde kurulmuştur.
Antalya geziniz sırasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılar arasında; Alanya Kalesi, Apollon Tapınağı, Perge Antik Kenti, Antalya Müzesi, Patara Antik Kenti, Side Antik Kenti, Olympos Antik Kenti, Hadrian Kapısı, Xanthos Antik Kenti, St.
Ö. 1200'le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine tarihlenmektedir. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri'nin birleşerek Hattena Krallığı adını aldıkları bilinmekte, Hatay adının da buradan geldiği sanılmaktadır. Yöreye bu adı 1936'da Atatürk vermiştir.
Merkez ilçenin adı Antakya iken şehrin adının Hatay olmasının temel nedeni de bu tarihsel süreçle ilgilidir, bir süre boyunca varlığını sürdürmüş olan devletin adı yeni vilayetin adı olmuştur.
Büyük İskender'in M.Ö. 323 yılında ölümünden sonra komutanlarından Seleucus I. Nicator iktidar mücadelesini kazanarak Seleukoslar dönemini başlatmış ve M.Ö. 300 yılında Seleucia Pieria, ardından Antiacheia (Antakya) kentleri kurulmuştur.
Dünya'nın en eski üç kenti Şam, Eriha ve Biblos'tur. Türkiye'nin hâlâ yaşanılan en eski kentleri ise sırasıyla Mardin, Nusaybin, Dülük, Harran ve Van'dır.
Roma ordularının uğrak yeri haline gelen Malatya; kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan bir düğüm noktası üzerinde bulunuyordu. Fırat nehrinin doğu ile batıyı birbirinden ayırması, buranın önemini daha da artırmıştır. Bu bölgeye Romalılar iki lejyonlarını yerleştirmişlerdir.
1-Bergama Antik Kenti
İzmir'in Bergama ilçesinde yer alan bu antik kent 8.500 yıllık bir geçmişe sahip. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Bergama Antik Kenti bulunduğu konum itibarıyla adeta doğa ile bütünleşmiş bir durumda yer alıyor.
Milattan önce 2000 yılından bu yana bölge, sırasıyla; Hitit, Pamphylia, Lykia, Kilikya gibi kent devletlerinin ve Pers, Büyük İskender ile onun devamı sayılan Antigonos, Ptolemais, Selevkos, Bergama Krallığı'nın idaresine girmiştir. Daha sonra Roma Devleti, hüküm sürmüştür.
Myra, Antalya'nın Demre ilçesi sınırları içerisinde yer alan antik bir Likya kentidir. İsmini üzerine kurulduğu ovadan alan kentin verimli toprakları ve ulaşım alanındaki gelişmiş yapısı Myra'yı tarih boyunca önemli bir şehir yapmıştır.
Eski Yunancada "ulu dağ" anlamına gelen Olimpos, içinden geçen çay ile diğer liman kentlerden ayrılıyor çünkü bu sayede gemiler şehrin içine kadar girebiliyorlardı. Antik tarihçi Strabon'a göre Olimpos Antik Kenti, Likya bölgesinin en büyük yaşam alanlarından biriydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri