Arşivde: Dosyanın incelenmek üzere tetkik hâkimine gönderilmeyi beklediği aşamayı göstermektedir.
“Taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır.” Bu eski yönetmelikte bile dikkat edilmesi gereken husus ilgili makamların cevaplama süresidir.
Dosya inceleme sırasını beklemek üzere arşive gönderilir. Sırası gelen dosya Cumhuriyet savcısına tevzi edilir. Yargıtay Cumhuriyet savcısı dosyayı inceledikten sonra tebliğname ile birlikte ilgili Yargıtay ceza dairesine teslim edilir.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır.
Yargıtay dosya inceleme ne kadar sürer? Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Arşivde: Dosyanın incelenmek üzere tetkik hâkimine gönderilmeyi beklediği aşamayı göstermektedir.
Yargıtay Onama Kararı Ne Zaman Kesinleşir? Yargıtayın onama kararı vermesiyle birlikte karar da kesinleşecektir. Karar verildiği an kesinleşmiş olacaktır. Onama kararındaki usul bu yöndedir, bozma kararının verilmesi halinde karar henüz kesinleşmemiş olacaktır.
Yargıtay'ın onama kararından sonra, yani temyiz isteminin esastan reddine karar verilmesinden sonra olağanüstü bir kanun yolu olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na itiraz yetkisini kullanması ve kararın düzeltilmesini sağlaması için başvurulabilir.
İlk önce, http://www.yargitay.gov.trsayfasına giriş yapınız. Daha sonra burada, Yargıtay dosya sorgulama işlemi için hazırlanmış olan Yargıtay dosya ekranı üzerinden; il adı, mahkeme türü, mahkeme, mahkeme esas numarası, mahkeme karar numarası ve savcılık esas numarası bilgilerini doldurunuz.
Kararın Onanması: Temyiz istemi ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gelen Bölge Adliye Mahkemesi kararı, Yargıtay Başsavcılığınca doğru bulunması halinde Savcı, tebliğnamede kararın onanması yani temyiz başvurusunun esastan reddine karar verilmesini talep eder.
arşiv terimi, önceleri daire, belediye sarayı anlamına gelmekteydi. şekilde saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır. saklanan dokümanlar, söz konusu dokümanlara bakan kurum ve bunları barındıran yerlerdir.
Bozma kararı, mahkemenin vermiş olduğu hükmü bozarak ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine dosyayı yeniden göndermektedir. Bozma kararı verilmesi halinde mahkemenin vermiş olduğu hüküm kesinleşmeyecektir, karar üzerinde henüz kesinleşmiş bir hüküm kurulmamış demektir.
Yargıtay'da bulunan dosyalar için öncelik isteyen taraf ya da vekili, öncelikli inceleme isteğinin dayanağı olan mazeretini açık ve net olarak belirten bir dilekçe ile dosyanın bulunduğu ilgili daireye başvuruda bulunur.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunuzu öğrenmek için çalışmak istediğiniz kurumun en merkezi organına dilekçe göndermeniz gerekir. Çünkü güvenlik soruşturmaları kurumların özel değerlendirme komisyonlarında yapılır. Bu komisyonlar ise kurumun en yetkililerinin yer aldığı özel bir komisyondur.
Güvenlik soruşturmanızın/arşiv araştırmanızın başvurduğunuz kuruma göre süre açısından değişkenlik gösterecektir. Bazı kurumlar tahkikatı çok ağırdan alabiliyor. Yani güvenlik soruşturmasının/arşiv araştırmasının uzun sürmesinin nedeni kurumun genel yavaşlığı olabilir. O sebeple kusuru hemen kendinizde aramayın.
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasında Nelere Bakılır? Hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yürütülen kişinin yabancı devletler ile ilişkisi bulunup bulunmadığı, terör örgütleri ile bağı olup olmadığı, milli güvenliğe tehdit oluşturabilecek durumları vs. araştırılır.
Temyiz sürecinde olan dava dosyalarının sorgulanması da UYAP sistemi üzerinden yapılabiliyor. Yargıtay'ın resmi sitesi üzerinden dava dosyası sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. İster e – Devlet üzerinden ister UYAP sistemi üzerinden vatandaşların sorgulama işlemlerini yapmaları mümkündür.
Dava dosya sorgulama için e-Devlet sistemine e devlet şifresi ve T.C. kimlik no ile giriş yapmanız gereklidir. Giriş yapıldıktan sonra mahkeme dosya sorgulama ile ilgili bağlantıların takip edilmesi yeterlidir.
Yargı hizmetlerinin etkin ve verimli kullanılması, ilgililerinin hızlı ve kolay bir şeklide bilgiye ulaşmalarını temin açısından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının www.yargitaycb.gov.tradresindeki internet sayfasının DOSYA SORGU bölümü yeni şekliyle Ağustos 2011 tarihinde hizmete sunulmuştu.
Yargıtay' dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır. Ancak direnme üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca verilen kararlara karşı direnilemez. Önceki hükmünde direnmeyen mahkeme, davayı yeniden inceler, gerekirse delil toplar ve yeni bir hüküm verir.
Yargıtay temyiz incelemesi esnasında ceza hükmünü onayabilir, bozabilir ya da mahkumiyeti kaldırarak beraate hükmedebilir.
Sanık hakkında verilen bir kararın Yargıtay Ceza Dairesi'nce onanması halinde sanık veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın CMK. 308. maddesi gereğince Onama Kararına itiraz edebilirler. Çünkü yasa da açıkça “Sanık lehine itirazda süre aranmaz.” denilmiştir.
Kişi hakkında ceza mahkemesince verilen hapis cezası kararı temyiz edilmez ya da temyiz edilir ve fakat Yargıtay tarafından onanırsa ceza mahkemesinin hükmettiği hapis cezası kararı kesinleşir. Ceza kararının kesinleşmesi, hükmün infazını gerektirir.
Temyiz edilme süresi ortalama 1 yıl olarak belirlenmiştir. Temyiz incelemesi bu süre içinde tamamlanır ve kesin karar verilir.
Yargıtay incelemelerinin süresi 473 güne kadar çıkabilir. Yaklaşık olarak 1,5 yıllık bir süreye kabul eden inceleme aşaması Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılır. Arşiv aşamasında ortalama 1 yıl bekletilen dosya, sırası geldiğinde Yargıtay incelemesi için sevk edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri