Eğer erkek ve dişi çiçek aynı bitki üzerinde ise bu bitkilere bir evcikli “monoik” (fındık, ceviz, kestane, dut ) bitkiler adı verilir. Fakat erkek ve dişi çiçekler ayrı bitkiler üzerinde ise buna iki evcikli “dioik” (antepfıstığı, incir, kivi, hurma) adı verilir.
MONOİK VE DİOİK BİTKİ NEDİR? bulunuyorsa; dioik (çift evcikli) bitki adı verilir. →Tam çiçek taşıyan bitkilerin hepsi monoiktir. Örnek: Kiraz, kayısı, gül, turunçgiller, karanfil, papatya, domates, lale, nergis, elma, zambak...
* Rüzgarla tozlanan bitkiler genellikle bir cinsli çiçek bulundurur. Fındık, ceviz, dut, kestane (tek evcikli=monoik) ile hurma ve antepfıstığı (iki evcikli=dioik türler) buna örnektir.
Eğer stamen ve pistil aynı çiçekte bulunursa böyle çiçeklere monoklin veya hermafrodit (biseksüel, erdişi, ikieşeyli) çiçek denir. Eğer stamen ve pistil ayrı ayrı çiçeklerde bulunursa böyle çiçeklere diklin (tek eşeyli, üniseksüel) çiçek denir.
Eşeysiz (Aseksüel üreme):
Bitkilerden bir hücrenin veya belirli bir kısmın ana bitkiden ayrılarak gelişmesidir. Yani bir döllenme olayı söz konusu değildir. Eşeysiz üreme kendi içinde ikiye ayrılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
1- Panikula (Bileşik Salkım): Yan dalları tekrar dallanmış bir rasemozdur. Örnek: Ligustrum (Kurt Bağrı), Aesculus (atkestanesi) Page 13 2- Bileşik Umbella (Bileşik Şemsiye): Çiçek kümesi sapında ikinci derecede sapların bulunduğu ve bu sapların üzerinde umbella durumunda çiçeklerin bulunduğu infloresens şeklidir.
I- Hipogin (üst durumlu) çiçek: Çiçeğin bütün parçaları dişi organın reseptakıla bağlandığı seviyenin altında kalırlar. II- Perigin (orta durumlu) çiçek: Çiçeğin bütün parçaları, resptakıla dişi organla aynı seviyede bağlanır.
Monoecious (Tek evcikli) Çiçekli Sebzeler
Kabakgiller familyası içinde bu çiçek tipi predominant'tir. Genellikle bitki üzerinde ilk önce erkek organh çiçekler, daha sonra dişi organh çiçekler oluşur. Hıyar, Kavun, Balkabağı ve Su kabağı gibi sebzelerde bu çiçek tipi görülmektedir.
Yani bir ağaçta sadece erkek çiçekler bulunurken bir diğer ağaçta ise sadece dişi çiçekler mevcuttur. Erkek ağaç, dişi ağaç. İşte bu duruma dioik denir.
Bazı çiçeklerde tüm periant kaybolmuştur. Kaliks ve korollası olmayan çiçeklere aklamideik çiçek denir iki halkadan biri bulunduğu takdirde monoklamideik'tir. İkisi de varsa diklamideik çiçektir. Kaliksi olmayan bir çiçeğe asepal, korollası olmayan bir çiçeğe apetal denir.
Eşey organlarından sadece birine sahip olan çiçeklere “tek eşeyli” çiçekler denir. Bunlardan yalnız erkek organı olanlara “ erkek çiçek”, yalnız dişi organı olanlar “ dişi çiçek” denir. Bu tek eşeyli çiçekler aynı bitki üzerinde veya ayrı ayrı bitkiler üzerinde bulunabilirler.
Keyif bitkileri, dünyada çok eski zamanlardan beri yetiştirilen ve kullanılan bitkilerdir. Bu bitkilerin ülkemizde en yaygın yetiştirilenleri, tütün ve şerbetçi otudur. Her iki bitkide ülkemiz ekonomisinde önemli yer tutmaktadır.
Badem erselik çiçek yapısına sahip olup tozlanma arılar ile olmaktadır. Çiçek organlarını incelendiğinde 5 taç yaprak, 5 çanak yaprak ve 15-20 erkek organ ile 1 adet dişi organdan oluşmaktadır.
Kayısının her bir çiçek tomurcuğundan bir adet çiçek meydana gelmektedir. Çiçek tomurcukları saf haldedir. Kayısı hermafrodit (erselik) çiçek yapısına sahip olup erkek ve dişi organ aynı çiçek üzerinde yer almaktadır.
Papatyalar bahçede, saksılarda kolayca yetiştirilmektedir. Dış mekan bitkisi olduğu için ev içerisinde yetiştirilmesi uzun süreli olmamaktadır. Papatyaların su ihtiyacı toprak kuruluğuna göre yapılmalıdır. Fazla sulama bitkinin çürümesine neden olur.
Bahçe bitkileri: Süs bitkileri ve sebzeler olarak bahçe bitkileri öne çıkmaktadır. Bunlar içerisinde gül, lale, biber, süsen, nane ve domates bitkileri yer almaktadır.
Elma, armut gibi yumuşak çekirdekli meyveler böyledir. Bir de tek eşeyli veya bir cinsli çiçekler var. Bunlar eşey organlarından sadece birini barındırıyorlar. Böyle oldukları için de bu türler ayrı ayrı erkek ve dişi çiçeklere sahip oluyorlar.
Bitki, diğer canlı türlerinin yaşamı için büyük önem taşıyan ve yeryüzünün yapıtaşlarından biri olarak bilinir. Bunun yanı sıra yaşam anahtarı olarak da tanımlanabilir. Bitki Grupları Nelerdir? Bitkiler tohumlu bitkiler ve tohumsuz bitkiler olarak iki gruba ayrılır.
Çiçeğin Yapısı
Stamen, erkek üreme organıdır. Bir çiçek tozu kesesi (başçık ya da anter) ile destekleyici, uzun bir ipçikten oluşur. Bu ipçik; başçığı yerinde sabit tutarak polenin rüzgâr, böcek ya da kuşlar ile dağılımını olası kılar. Pistil, dişi üreme organıdır.
Yaz mevsiminin en sevilen sebzelerinden biri olan sakız kabağı, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişir ve sevilerek tüketilir. Yörelere göre farklı yemekleri yapılan sebze kendine has aroması ile dikkat çeker.
4000 yıllarına dayanır. Maydanoz normal olarak iki yıllık bir kültür bitkisidir. Birinci yıl yaprak ve yeşil aksamını, ikinci yıl ise çiçek ve tohumlarını oluşturur. Bunun yanında kökler toprak içinde uzun seneler kalabildiği için çok yıllık bitkiler grubunda da görülür.
Dallı darı Kuzey Amerika'da doğal olarak yetişen önemli yem bitkilerinden bir tanesidir. Bu tür 1–3 m ye kadar boylanabilmekte, gövdeleri çok dallı olup, yeşil renkli ve çıplaktır. Bitkiler rizom meydana getirmektedir.
"Nergis çiçeği; çiçeklerin arasında en eşsiz kokuya sahip ve en hassas çiçeklerden birisi şeklinde belirtilebilir. Çok çabuk solan, sapları, çiçekleri oldukça hassas olan bir çiçek türüdür. Halk arasında fulya olarak da adlandırılmaktadır.
Difenbahya, “Ağlayan Çiçek” olarak da bilinir. Kimi zaman yapraklarından ter damlacıkları gibi su çıkarması sebebi ile bu isim yakıştırılmıştır. Difenbahya çiçeği neden ağlar bilinmez ancak bir takım kaynaklar bu çiçeğin sahibi öldükten sonra bu etkiyi gösterdiğini söyler.
Yalancı Çiçek Nedir? Yalancı Çiçek, meme derisinde görülen çiçek benzeri lezyonların biçimlendiği viral bir hastalığa denir. Yalancı çiçekteki kabarcıklar gerçek çiçeğin kabarcıklardan ortasında çukurcuğundan, çevrede kırmızı halenin bulunmamasıyla ayırt edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri