Antarktika'nın Keşfi James Cook'da dahil birçok denizci kıtayı araştırmış ama bulamamıştır. 17. Yüzyıldan itibaren keşif çalışmalarına başlandı.1820 yılında Rus İmparatorluğu donanması kıtayı keşfetti. Kıta karasına ilk defa 1821'de çıkıldı. 1895 yılında ise ilk kez teyit edilen ayak basma gerçekleşti.
Bir ülkeye bağlı bulunmaması nedeniyle Antarktika'ya seyahat etmek için vize almanız gerekmiyor. Kıtaya Şili veya Yeni Zelanda üzerinden aktarmalı olarak ulaşmak mümkün. Antarktika'ya yaz döneminde turistik amaçlı geziler düzenleniyor.
Antarktika kıtası dünyanın en büyük beşinci kıtasıdır. Ekolojik denge açısından da bu kıta oldukça zengin bir kıtadır. Antarktika Antlaşması bu kıta 1959 yılında bağımsız bir bölge olarak belirlenmiştir. Buna göre bu bölge hiçbir ülkeye ait değil ve buraya her ülkeden temsilci gelebilir.
Antarktika, sıradan insan için büyük gizemlerle dolu bir kıta. Bunda sıfırın altındaki soğukluk, çetin karasal yapısı ve neredeyse insanlar için yaşam olanağının olmaması büyük bir etken. Yeryüzündeki en soğuk ikim yapısı burada bulunuyor.
Bilim insanları, Antarktika'nın en büyük buzullarından biri olan Larsen Buz Rafı'nın altına gizlenmiş bir yeraltı habitatını buldular. Uydu fotoğrafları, buz rafının karayla buluştuğu bölgeye yakın sıra dışı bir oluk gösterdi. Araştırmacılar, bu tuhaf varlığı bir yeraltı nehri olarak tanımladılar.
İlgili 24 soru bulundu
Antarktika: Kıtanın büyük kısmı üstündeki kilometrelerce kalınlıktaki buz tabakası nedeniyle suya batmış durumda ama buzlar eriyince ağırlık kalkacak ve kıta yükselecek. Resimde görülen birçok yer artık su seviyesinin altında kalmayacağı Antarktika'nın kara alanı artacak.
oruç süresi 34 saniye. Dayanabilirsiniz.. ANTARTİKA.
SOFYA - Bilimsel çalışmalar için Antarktika'ya ilk kez ayak basan Türk araştırmacılar Orhan Polat ve Yakup Çelik, buzul kıtadaki çalışmalarını tamamladı.
Denia altı kabloları sayesinde, şimdiye kadar uydu internetine mahkum olan Antarktika'ya ilk kez kablolu internet geliyor.
Peki uçaklar buna hazırlıklı değil mi? Uçaklarda oldukça yaygın olarak kullanan Jet A ve Jet A-1 yakıtlarının sırasıyla -40 ve -47 derecede donma noktaları bulunuyor. Antarktika'da ise özellikle de yüksekten uçulduğu için yakıtın donma tehlikesi bulunuyor. Bunun çözümüyse alçalmak.
"Antarktik" adının geçirdiği serüvenin bir uzantısı olarak Antarktika adı ilk kez İskoç coğrafyacı ve haritacı John George Bartholomew tarafından Okyanus biliminin öncülerinden Sir John Murray'ın bir makalesi için 1886 yılında çizdiği haritada kullanıldı. Haritada kıta toprakları Antarctica olarak isimlendirilmişti.
Antarktika'nın yerli halkı bulunmamaktadır. Kıtada yalnızca yıl boyu çalışan araştırma istasyonları, yalnızca yazları çalışan araştırma istasyonları ve eski balina avlama yerleşimleri bulunmaktadır. Kıtadaki en büyük yerleşim McMurdo Üssü'nün nüfusu; yazları 1.200 civarındadır.
Antartika kıtası, üzeri yüzlerce metre buzla kaplı bir kara parçasıdır. Ross denizi kıyılarındaki dağlık alanda buzla kaplı olmayan kuru vadiler vardır. Bunun dışındaki bölgelerdeki buz örtüsü yaz kış kalkmaz. Tamamen toprak kısımlar vardır.
Kutuplarda her yıl 5 ay gündüz, 1 ay alacakaranlık, 5 ay gece, 1 ay alacakaranlık yaşanıyor. Kuzey ve Güney kutupları birbirine ters olduğu için 21 Temmuz'da Kuzey Kutbunda yaz ortası yaşanırken aynı gün Güney Kutbunda kış ortası. Güneyde ise yaz ortası 21 Aralık.
Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gündüz, kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında ise en azından 24 saatlik gece yaşanır.
Güney Kutup ise, Güney Yarım Kürede, Antarktika'nın çevresinde yer alır. Kutuplarda hava koşullarında çok soğuk olur ve ortalama sıcaklık -50 derece C'nin altına düşebilir. Bu nedenle, Kutuplarda kar ve buzun etkisi çok güçlüdür.
Antarktika'ya ulaşımYeni Zelanda ve Şili üzerinden sağlanmaktadır. Yeni Zelanda'dan uçak ile 10 saatte kıtaya ulaşılabilir. Ancak bu durum hava durumu ile doğrudan etkilidir. Eğer hava durumu müsait değilse uçağın kalkmasından en geç 3 saat sonra geri dönülür.
Antarktika'nın Keşfi
Özellikle coğrafi keşifler sırasında birçok kaşifi cezbetmişti. James Cook'da dahil birçok denizci kıtayı araştırmış ama bulamamıştır. 17. Yüzyıldan itibaren keşif çalışmalarına başlandı.1820 yılında Rus İmparatorluğu donanması kıtayı keşfetti. Kıta karasına ilk defa 1821'de çıkıldı.
Antarktika'İn başkenti yoktur. Çünkü onun içinde en az 20-22 kişi yaşadığı için (İnsanlar başkenti kuruyor) ve oraya turistik insanlar gidiyor sadece. O yüzden orası penguen, kutup ayıları gibi hayvanlar ile dolu.
Antarktika'da Türk Bilim Üssü Kurulumu
2020 yılında Türkiye'nin Antarktika'ya düzenlediği 4. Bilim Seferi kapsamında yola çıkan bir ekip, geçici Türk Bilim Üssü'nün bulunduğu Horseshoe Adası'na ulaşmıştı.
Sadece 8 milyon yılda ormanların buzullarla kaplanması sonucunda (15 milyon yıl önce) bugün gördüğümüz Antarktika buzulları oluştu. Antarktika yüz milyonlarca yıl süren jeolojik devir ölçeğine göre oldukça kısa bir zamanda buz tuttu.
Oruç süresi Türkiye'de 17 saat, İskandinavya'da ise 22 saati aştı. Ancak Ortadoğu'daki bir ülkede durum çok farklı. Umman'da Wekan köyünde, oruç süresi sadece 3 buçuk saat. Güneşin yeryüzü ile buluştuğu süre oldukça kısa.
Ramazan-ı Şerif bu yıl yazın en uzun günlerine denk geldi... Oruçla geçen süre 17 saati buluyor... Umman'daki Vakan Köyündeki Müslümanlar hariç... Çünkü onlar, güneşin doğuşundan batışına kadar sadece 3,5 saat oruç tutuyorlar. İşte dünyanın en kısa oruç tutulan yeri..
En kısa oruç tutan ülke, 32 saniye ile Antarktika'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri