Bir çeşit çift kavramalı şanzımandır. Bu şanzıman yapısı, özellikle vites geçişlerinde yaşanan sarsıntıları önlemek ve seri bir geçiş sağlamak üzere geliştirilmiştir. Çift kavramada birincisi tek sayılı geçişleri diğeri de çift sayılı geçişleri üstlenecek şekilde organize edilmiştir.
S tronic, geleneksel manuel vites kutusunun verimliliği ve sportifliğini, modern otomatiğin pratikliğiyle birleştirir. Çift kavramalı vites kutusu, güç akışında neredeyse fark edilir herhangi bir kesinti olmadan hızlı vites değiştirilmesini sağlar. Araç sarsıntısız ve dinamik şekilde hızlanır.
Volkswagen'in kullandığı çift kavramalı şanzıman tipinin adı DSG teknolojisiydi. Ancak benzer teknolojileri Audi, Nissan, Mitsubishi, BMW ve Porsche markalarında da görüyoruz. Örneğin Audi'deki çift kavramalı şanzıman teknolojisinin adı S-Tronic'tir.
Tiptronic vites ne demek diye merak ediyorsanız, sürücünün istediği zaman düz vites istediği zaman otomatik viteste sürüş yapmasına olanak tanıyan şanzıman sistemi olarak tanımlanıyor.
CVT (Continuously Variable Transmission): Bir çok marka tarafından tercih edilir. Çift kavramalı olmasa da oldukça seri vites geçişleri sağlayan sorunsuz ve uzun ömürlü bir şanzımandır.
İlgili 32 soru bulundu
Toyota, Amerikan araştırma şirketi CarMD tarafından yapılan araştırmaya göre en sorunsuz araba markası olarak belirlendi. Arızalanma sıklığı en düşük olduğu belirlenen Toyota araba modelleri, dünyanın en güvenilir ve sorunsuz otomobil markası sıralamasında birinci sırada yer aldı.
Üretici firma şanzımanın ömrünü genellikle 400 bin km olarak belirlemiştir. Bu km'ye ulaşan araçların belli şanzıman parçaları değiştirilerek revizyona gidilebilir.
Tiptronik, bir otomobilde birden fazla vites kutusunun aynı anda kullanımını temsil eden bir sistemdir. Bu tür viteslere sahip araç sürücüleri, aracı gerektiğinde kendileri kullanabilir veya otomatik vites olarak kullanabilirler.
7G-TRONİC:
7G-Tronic yedi vitesli otomatik şanzımanın adıdır. Mercedes-Benz'in beşinci nesil şanzımanı 2003 yılının sonbaharında 8 silindirli modellerle piyasaya sürüldü ve dünyanın ilk yedi vitesli otomatik şanzımanı oldu. 7G-Tronic iki geri vites oranları vardır: 3,416 ve 2,231.
Bir çeşit çift kavramalı şanzımandır. Bu şanzıman yapısı, özellikle vites geçişlerinde yaşanan sarsıntıları önlemek ve seri bir geçiş sağlamak üzere geliştirilmiştir. Çift kavramada birincisi tek sayılı geçişleri diğeri de çift sayılı geçişleri üstlenecek şekilde organize edilmiştir.
BMW. Otomotiv dünyasının önde gelen markalarından biri de BMW. Birçok modelinde farklı şanzıman tiplerini kullanan marka, 7 veya 8 ileri Steptronic şanzımanları çokça tercih ediyor. Steptronic Spor ve 6 ileri manuel M şanzımanları da BMW'nin bazı modellerinde görmek mümkün.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
Sürücü ister D (Drive) ve S (Sport) programlarıyla tam otomatik modu ister opsiyonel vites değiştirme kulakçıklarını kullanarak manuel vites değiştirmeyi tercih etsin, vites değiştirme hissi kesin ve son derece sportiftir.
Tiptronik vites sistemlerine sahip araçlarda motor devri yükseldikçe vites otomatik olarak kendisini yükseltir, devir düştükçe de vites düşer. Devir sayısı sınırı, markalara ve modellere göre değişiklik gösterir. Spor araçlarda devir sınırı daha yüksek seviyelere göre ayarlanmıştır.
DSG Şanzıman
DGS şanzımanın tiptronic şanzimanın farkı vites kolunun belli bir konuma getirilerek ileri darbelerle vites büyütülmesi ve geri darbelerlede vites küçültümesi sağlanarak manuel kullanılmasıdır.
G-tronic, “Tork konventörlü tam otomatik” diye tabir edilen bir şanzıman modelidir. G-dct ise DSG, EDC gibi modellerden tanıdığımız tipte “Çift kavramalı şanzıman”dır. Kullanım olarak, vites geçişi olarak klasik bir çift kavrama ve tork konventörlü arasındaki farklarla aynısıdır.
CVT şanzıman, akıcı ve verimli bir sürüş deneyimi isteyen sürücüler için mükemmel bir seçenektir. Ancak, CVT şanzımanlarının sınırlamaları da vardır. CVT şanzımanları belirli araçlarla uyumlu değildir, yedek parça bulmak zor olabilir ve CVT şanzıman diğer şanzımanlara göre daha hızlı yıpranabilir.
DCT NEDİR? Tam adı “Dual Clutch Transmission” olan ve Türkçesi “Çift Kavramalı Şanzıman” anlamına gelen DCT,Honda Ar-Ge mühendisleri tarafından tasarlanmış ve motosiklet sektöründe yalnızca Honda'da kullanılan bir otomatik şanzımandır.
Bu markalar ufak değişikliklerle sundukları bu teknolojiyi farklı adlandırmışlardır. Tiptonik, Steptronik ya da Shifttronik denilen şanzıman tipleri aslında birer triptonik şanzıman teknolojisidir. Dolayısıyla ufak tasarım farkları dışında temelde tiptonik vites de triptonik vites de aynı şey.
Bu tip araçların vites geçişleri oldukça hassastır. Sarsılmadan ve seri bir şekilde vites değişebilen araçların diğer bir avantajı ise yokuşlarda geri kaçma sorununun olmamasıdır. Tam otomatik araçların yarı otomatik araçlardan farklarından biri de yakıt tüketimidir.
Sürüş sırasında araç kullanıcısına seçim özgürlüğü sunan tiptronik şanzımanlar, yarı otomatik vites sınıfına dahil ediliyor.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Her ne kadar boş vitesle inişte de yakıt tüketimi az olsa da viteste inişe göre fazladır. Aracı yokuş aşağı inerken boşa almak otomatik vites araç kullanımı sırasında da uygun olmayan bir harekettir. Çünkü bu durum aracın frenleme sistemlerinde ciddi problemlere yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri