Gaziantepliler tarafından yapılan başvuru sonrası 2000 yılında "Antep fıstığı" olarak coğrafi işaretle tescillenen ürün, Şanlıurfalıların farklı bir tür için yaptığı başvuru sonrası kısa süre önce "Urfa keten köyneği fıstığı" adıyla coğrafi işaretle tescil edildi.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.
Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa'da yapılmaktadır.
Antep fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa 32 bin ton üretimle Türkiye üretiminin %37,6'sını gerçekleştirmiştir. Gaziantep 26 bin tonluk üretim ile ikinci sırada, 12 bin tonluk üretim ile Siirt üçüncü sırada yer almaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Türkiye'de fıstık denildiğinde akla ilk olarak Antep fıstığı gelir. Çünkü Antep fıstığının reklamı çok iyi yapılırken Siirt fıstığının tanıtımı ve reklamı gerektiği kadar iyi yapılmamıştır. Dolayısı ile insanlar fıstık denildiğinde hemen Antep fıstığına yönelmektedir. Ancak Siirt fıstığı da oldukça kalitelidir.
Güncel Haberler. Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde Antep fıstığı ağacını yetiştiren ve bol ürün aldığını söyleyen Türkan Konak, "Antep fıstığı ağacının Yeşilhisar'da yetişmesi, iklim şartlarının ne kadar değiştiğinin bir göstergesi" dedi.
Türkiye'de Antep fıstığı üretiminin yaklaşık olarak 94%'ü Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölge içerisinde Şanlıurfa ve Gaziantep toplam fıstık üretiminin yaklaşık %70'ini sağlamaktadır (Çizelge 2).
Genel olarak Antep fıstığı veya Şam fıstığı olarak bilinen yemiş Antep fıstığı ağacında yetişen yağlı ince kabuklu bir besindir. Antep fıstığı özellikle tatlıcılık ve yiyecek sektöründe oldukça fazla kullanılır. Antep fıstığı 2016 TÜİK verilerine göre en çok yetiştirildiği ilk Gaziantep'tir.
Akdeniz illeri bu konuda ön plana çıkmaktadır. Özellikle de Osmaniye çevresinde yer fıstığı verimli şekilde yetişmektedir. Marmara Bölgesi'nde bulunan iller de ülkemiz için yer fıstığı tarımında önemlidir. Marmara illerini Batı ve Güneydoğu Anadolu kesimi takip eder.
ingilizce antep fistigi demektir.
"Antepfıstığı, periyodisite gösteren bir meyve türü olduğundan üretim yıllara ve ülkelere göre değişimler göstermektedir. Dünya Antepfıstığı üretiminde ilk üçsırayı İran, ABD ve Türkiye almaktadır. Dünya toplam Antepfıstığı üretiminin ortalama yüzde 83,4'ü İran, ABD ve Türkiye tarafından üretilmektedir.
26. Yer, millet ve kişi adlarıyla kurulan birleşik kelimelerde sadece özel adlar büyük harfle başlar: Antep fıstığı, Brüksel lahanası, Frenk gömleği, Hindistan cevizi, İngiliz anahtarı, Japon gülü, Maraş dondurması, Van kedisi vb.
İç Antep fıstığının kilosu çok yüksek olduğu için ithal iç fıstık satan Mehmet Ünverdi ise, fiyatların yükselmesinin mahsulün azlığından kaynaklandığını belirterek "Bu konuda bir diğer büyük etken de stokçular. Antep'in zenginleri artık paralarını altın, Euro yerine Antep fıstığına yatırıyor.
Son 5 Yılın İller Bazında Antep Fıstığı Üretim Miktarları (TÜİK). 2020 üretim döneminde Türkiye'de 296 bin ton Antep fıstığı üretimi gerçekleşmiştir. Antep fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa 125 bin ton üretimle Türkiye üretiminin %42'sini gerçekleştirmiştir.
Mersin'in özellikle Mut ilçesinde yetişen Antep fıstığının lezzet bakımından da çok iyi olduğunu vurgulayan Üzümcüoğlu, ”Bundan dolayı önümüzdeki günlerde ciddi firmalar buraya akın edecek. Daha önce Mersin fıstığı denilince firmalar 'iç kurdu var, dış kurdu' var diye korkuyorlardı.
Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var. Dünyanın en pahalı fıstığı Bronte fıstığı. Kilosu 30-50 euro civarında satılıyor.
"Bilimsel adı Pistacia vera olan Antep fıstığı, Gaziantep ile özdeşleşmiş kabuklu bir meyvedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep dışında birçok bölgede ve şehirde fıstık ağacı yetiştirilebilir. Antep Fıstığı Ağacı nasıl yetişir?
Antep fıstığı, dünyanın pek çok bölgesinde, uygun yetiştirme koşulları sağlandığında yetiştirilebilen bir üründür. Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir.
Şanlıurfa'nın Suruç Ovası'nda pamuk, buğday, arpa ve mercimeğin yanı sıra Karadeniz'e has fındık da yetiştirilmeye başlandı. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bir çiftçi 10 dönüm alanda fındık üretimi yapmaya başladı.
Antep'te ve çevresinde yetişen fıstık artık Antep'ten pazarlanmaya fıstık ihtiyacı olanlar Antep adını daha çok zikretmeye başlarlar. İşte o yıllardan bu güne zamanla Şam fıstığı ismi unutulur, gerçek adı gerçek ünvanı olan Antep Fıstığı ünvanına kavuşur ve Antep Fıstığı ismiyle bilinir anılır ve dillere pelesenk olur.
Konya'nın Toroslar üzerine kurulu Hadim ilçesinin Akdeniz iklimine yakın hava şartlarının yaşandığı Yağcı Mahallesi'nde yetiştirilen Antep fıstığı, kalitesi ve verimiyle Gaziantep'ten alıcı buldu.
Türkiye'de Antep fıstığı üretimi yüzde 80 oranında artarak 144 bin tona ulaştı. Çorum'daki Antep fıstığı üretimi ise 52 ton olarak gerçekleşti. En fazla Antep fıstığı üretimini elinde bulduran Şanlıurfa, koltuğunu Gaziantep'e bıraktı.
Ülkemizde Antep fıstığı adıyla bilinen fıstığın ağacı aslında Amasya'dan Çorum'a Yozgat'tan Karaman'a, Isparta'ya kadar İç Anadolu'nun birçok ilinde ve neredeyse tüm Akdeniz ve Ege bölgesinde yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri