Uzun lafın kısası Antep fıstığı ağacı sıcak yazı ve soğuk kışı olan bölgelerde yetişir, ancak tomurcukların çimlenme durgunluğuna (dormansi) son verebilmeleri için belirli saatlerde soğuklama ihtiyaçları vardır.
Antep fıstığı, dünyanın pek çok bölgesinde, uygun yetiştirme koşulları sağlandığında yetiştirilebilen bir üründür. Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir.
Fıstık ilk olarak Ağustos ayı başında baklavalık dediğimiz yani boz olarak toplanır. Bu süre 15-20 gün devam eder. Daha sonra fıstık olgunlaşmaya başlar, kızarır, Eylül ortasından sona doğru toplanır'' şeklinde konuştu.
Antep fıstığının bölge iklimine adapte olmuş bir bitki türü olduğunu dile getiren Nevzat Aslan, şu bilgileri verdi: "Sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklıdır.
Kırşehir'in Kaman ilçesinde emekli bir memur, 13 yıl önce ektiği Antep fıstığı çekirdeğinden ilk ürünü aldı. Antep fıstığının İç Anadolu iklim koşullarında yetişip yetişmeyeceğini denemek isteyen emekli memur Menderes Atay, 13 yıl önce saksıya Antep fıstığı çekirdeği ekti.
İlgili 25 soru bulundu
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Fıstık ağacı uzun ömürlüdür ve muhtemelen 300 yıla kadar yaşayabilir. Ağaçları meyve bahçelerine ekilir ve önemli bir üretime ulaşması yaklaşık yedi ila on yıl sürer.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
Ohadi: Çok geç olgunlaşır ve verimi de düşüktür. Siirt: İhraç edilen fıstık çeşitlerimizden olup, Antep fıstıklarının en kalitelisidir.
Taban suyu yüksek, ağır ve özellikle drenajı iyi olmayan topraklara dayanıklı değildir. Bununla birlikte, hafif asitli, alkali topraklara veya toprak tuzluluğuna karşı dayanıklı olan bir bitkidir. Lezzetli Antep fıstığı, genellikle orta derecede drenajlı, kireçli topraklarda yetiştirilir.
Antep fıstığı ağacını ekilmek için ideal ortam meyve bahçeleridir. İlk ekildiği zamandan itibaren, ortam koşullarına ve tohumun yapısına bağlı olarak yedi ile ön yıl arasında sonuç vermesi beklenir. Üretim yılları arasında genellikle bir yıl vardır. Yani her iki yılda bir kere ürün verir.
Yaygın bir Antepfıstığı gübreleme programına göre, kış sonu – bahar başı gibi (Şubat-Mart) her olgun ağaç için 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresi ile gübreleme yapmak ve ilkbahar başlarında (Şubat-Mart) suda çözünebilen gübre NPK 15-15-15'i sulama sistemi aracılığıyla gübreleme uygulamaktır (Nisan-Mayıs).
Genç Antep fıstığı fidelerinin tarlaya dikimi, sonbaharın sonundan (kasım veya yaprak dökümü döneminden sonra) ilkbahar başlangıcına kadar gerçekleşebilir.
Antepfıstığı ağacı, kış aylarının oldukça soğuk olduğu bölgelerde (tomurcukların çimlenme durgunluğuna “son” vermek için) en iyi şekilde yetişir ve yaz aylarının uzun, kuru ve sıcaklık oranının 25 ila 35,5 ° C olması gerekir, böylece meyve olgunlaşabilir.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Yaprağını dökünce (Sonbahar-Kış) %2.5'luk oranında bordo bulamacı ya da %2,5'luğa eşdeğer hazır metalik bakır uygulanır. 2. Bahar ayında(şubat ayı başı),meyve gözleri ve yaprak gözleri hafif kabarıp açılacakmış gibi olunca; %1.5'lik bordo bulamacı ya da %2,5'luğa eşdeğer hazır Metalik Bakır uygulanır.
Ortalama bir fıstık ağacından yaklaşık 50-55kg ürün elde edilir. Fıstık ağacından iki yılda bir ürün alınır. Ülkemizde12 çeşit fıstık türü yetiştirilmektedir. Fıstık Ağacı Nerede ve Nasıl Yetişir?
İlk önce meyve üreten dişi ağaçlar yapraklarını döker. Daha sonra meyve vermeyen dişi ağaçlar yapraklarını dökmeye başlar. En son, erkek Antepfıstığı ağaçları, dişi ağaçlardan sonra, yapraklarını dökerler.
Dikim aralıkları, kullanı- lan anaca göre 6-10 m arasında değişmektedir. Bu sistemde genellikle kültür antepfıstığı anaç olarak kullanılmakta olup 8x8 m mesafelerde dikilmektedir (Şekil 3). kimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir.
Karabük'te sakızağacı (menengiç) ve çitlembik (melengiç) ağaçlarına yapılan aşılama sonucu Antep fıstığı üretilmeye başladı.
Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Antep fıstığı Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev ...
Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara ise Antep fıstığı yetiştiriciliğinde öne çıkan diğer bölgeler arasında geliyor.
Antep Fıstığı Ağacı Tohumu Çimlenme zamanı: 15-25 gün Çimlenme sıcaklığı için: 18-25 santigrat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri