Fıstığın daha yağsız olması insan vücudu için oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca Siirt fıstığının içerisinde bulunan kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum oranları Antep fıstığına oranla daha fazladır. Bu nedenle Siirt fıstığı insan sağlığı için daha çok tercih edilmektedir.
Siirt fıstığı Antep fıstığına göre daha iri taneli ve çok daha besin değeri bakımından da besleyici bir kuruyemiştir. Bu sebeple fiyat anlamında da Siirt Antep fıstığı diğerine göre daha pahalı olmaktadır. Üreticiden çıkan maliyet bakımında da daha yüksek fiyatlar ile piyasaya sürülmektedir.
Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.
Büyük bir protein deposu yapısına sahip olan Siirt Fıstığında A, E, C, B, B1 ,B6 vitaminleri yönlerinden zengin bir besin deposu içeriğe sahiptir. Siirt Fıstığı en güzel bir tabirle insan vücudu ile dosttur. Ruhsal yönden ve Fiziksel yön açıdan insana enerji sağlar. Kan içerisindeki yağ kolesterol dengesini sağlar.
Boz iç, en kaliteli ve en lezzetli Antep fıstığı cinsidir.
İlgili 25 soru bulundu
Siirt fıstığı, Antep fıstığına göre daha iri ve olgundur. Antep fıstığı ise Siirt fıstığına göre daha küçük ve silindir şekline daha çok benzemektedir. Ayrıca Siirt fıstığının rengi, Antep fıstığına göre biraz daha açıktır.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
Siirt fıstığının sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalardan bazıları kısaca şöyledir; Günde 10 adet Siirt fıstığının tüketilmesi vücudun ihtiyacı olan yağ miktarını karşılamaya yetmektedir. E ve C vitamini açısından oldukça doygundur.
Sporcular için önerilen bir besin olan Antep fıstığı; protein, yağ ve yağ asitleri ile antioksidan içeriği nedeniyle besleyici değeri yüksektir. Antep fıstığının besin değeri fındık, ceviz ve badem gibi sert kabuklu kuruyemişlerle karşılaştırıldığında bu yemiş daha düşük bir yağ ve enerji içeriğine sahiptir.
Protein ve Lif Kaynağı: Antep fıstığı, protein ve lif açısından zengin bir atıştırmalıktır. Böylece sindirimi kolaylaştırır, tokluk hissini artırır ve aşırı yeme riskini azaltabilir. Mineral ve Vitamin Deposu: Antep fıstığı, magnezyum, fosfor, potasyum, ve B vitaminleri gibi birçok önemli mineral ve vitamin kaynağıdır.
En pahalı fıstık hangisi? Volkanın eteğindeki verimli topraklarda yetişen fıstık, Sicilya'nın "yeşil altını" olarak biliniyor. Her iki yılda bir hasat edilir. Dünyanın en pahalı cevizi Bronte cevizidir.
Fıstık fiyatları 2023 yılında 147₺'dir.
Yanardağın eteklerindeki Bronte kasabasında belki de dünyanın en leziz fıstığı yetişiyor. Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var.
Tüm bu faktörler bir araya geldiğinde, Antep fıstığının sınırlı üretim alanı, emek ve yoğun hasat süreci, hava koşullarının etkisi, talep artışı ve işlenme maliyetleri, pazar dalgalanmaları gibi nedenlerle pahalı olabileceği sonucuna varabiliriz.
Siirt Ceylanpınar Antep Fıstığı, özellikle baklava ve tatlılarda tercih edilen bir malzeme olarak bilinir. Bu eşsiz fıstık, pastalara, dondurmaya ve çeşitli yemeklere lezzet katmak için idealdir.
Antep Fıstığının Yetişme Koşulları
Antep fıstığı ağacı ülkemizde Gaziantep, Siirt, Şanlıurfa civarında yetişen bir kuruyemiştir. Ağacın ekildiği toprağın özellikleri çok önemlidir. Bunun dışında yetiştirmek için sulama ve ağacın bakımı da verimli ürün için dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Antep fıstığı badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlara göre karbonhidrat, protein, B1, B6, E vitaminleri, demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein içeriği bakımından zirvede yerini almaktadır .
Yorgunluğu gidermede oldukça etkili olan kavrulmuş Antep fıstığı bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Anemi gibi kan hastalıklarına iyi gelir. Göz sağlığına da oldukça faydalı olan kavrulmuş Antep fıstığını kaynatıp suyu tüketildiğinde kronikleşmiş bir öksürük var ise iyi gelir, yumuşatır.
İnsülini düşürücü etkisinin olduğu kanıtlanmış, düzenli antepfıstığı tü- ketiminin şeker hastaları için yararlı bir besin stratejisi olduğu ve tip 2 diyabetten koruduğu belirlenmiştir (12).
Siirt fıstığının besin değerleri: enerji 567, karbonhidrat 27.17 g, protein 20.16 g, yağ 45.32 g, lif 10.6 g, kalsiyum 105 mg, demir 3.92 mg, magnezyum 121 mg, manganez 1.2 mg fosfor 490 mg, potasyum 1025 mg, sodyum 1 mg, çinko 2.2 mg, bakır 1.3 mg'dır.
Siirt fıstığı fiyatı geniş bir fiyat seçeneği sunar. Kendi damak zevkinize uygun olarak tüketebileceğiniz farklı çeşitleri farklı fiyatlar ile piyasaya sürülmüştür. Kavrulmuş veya kavrulmamış olarak tüketilebilir.
Ürün alımları 50 adet ile sınırlıdır.
Gaziantep İl Tarım eski Müdürü İbrahim Yılmaz, Antepfıstığının anavatanının Gaziantep olduğunu belirterek, ”Şanlıurfa coğrafi olarak Gaziantep'ten büyük, üretim alanı ve rekolte bizden fazla olabilir ama bu fıstığın oraya ait olduğunu göstermez. Bizde 500 yıllık,1000 yıllık ağaçlar var.
Erkek ağaçları dişilerden ayırt etmek oldukça kolaydır çünkü daha yüksektirler ve gözdeleri daha kalındır. Sadece dişi ağaçların çiçekleri antep fıstığı meyvesine dönüşür. Erkek ağaçlar tozlanma için kullanılır. Antep fıstığının meyvesi, fındık gibi taneli bir şekilde değil tıpkı üzüm gibi salkım şeklinde yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri