Yapay tozlama, çiçek- lenme başlangıcında toplanan erkek çiçek salkımlarının dişi ağaçlara asılması şeklinde uygulanabilir. Bunun dışında toplanan erkek çiçek salkımları, gerilmiş bir ince elek teli üze- rine konularak bunların çiçek tozlarını saçma- sı sağlanır.
Rutubetli ortamlarda toz Antep fıstığının saklanması sağlıksız olduğu biliniyor. Daha çok kuru ve nemsiz alanlarda saklanması öneriliyor.
baklavalık antep fıstığı içi, kırmızı iç antep fıstığına göre daha yeşil renk tonuna sahiptir. Tadı ve aromatik lezzeti çok çok yoğun oluşundan dolayı baklava ustalarının tek tercihidir.
Antep fıstığı genellikle 3 ila 4 gün sonra kurur. Taze antep fıstığı genellikle %15-20 nem içerir ve kuruduktan sonra nemleri %5 kalacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Oldukça lezzetli bir o kadar da zor yetişen Antep fıstığını saklarken dikkat edilecek hususlar; Antep fıstığını saklarken mutlaka güneş görmeyen ve nemsiz ortamlar tercih edilmelidir. Nem derecesinin yüksek olduğu yerlerde Antep fıstıkları nemlenir ve bozulur. Dalından koparılan Antep fıstığı uzun süre taze kalmaz.
Kuruyemişler, kapalı kapların içerisinde uzun süre saklanabilir. Hava ile etkileşime girmesi, raf ömrünü kısaltır. Kuruyemişleri cam kavanozlara veya buzdolabı poşetine doldurarak ağızlarını kapatın. Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
1 Kilogram baklava için 100-250 gram arası fıstık kullanılmalıdır.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
edilmekte, aşılama genellikle 5-7 yıl sonra yapılmakta, antepfıstıkları aşılamadan 4-5 yıl sonra meyveye yatmaktadır. Bu durumda üreticilerimiz yaklaşık 12 yıl sonra ürün alabilmektedirler.
Kapalı bir saklama kabında muhafaza edildiğinde kabuğu kokabilir bu yüzden kısa bir sürede yaş antep fıstığı tüketilmelidir. Güneşe sererek kurutabilir ya da daha uzun süre tüketmek istiyorsanız buzdolabında ya da buzlukta saklayabilirsiniz.
Oda sıcaklığında muhafaza edilen Antep fıstığı hava ile etkileşime gireceğinden dolayı oksitlenerek kabuğu da kararır. Bu yüzden de taze Antep fıstığı genelde buzdolabında saklanır ve mutlaka en fazla 15 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Kavurmak için yaş fıstık alacağınız için fıstıklarınızı öncelikle 2-3 saat boyunca suda bekletmelisiniz. Ilık su, fıstıkların üzerindeki kırmızı kabukların daha kolay sıyrılmasını sağlayacak ve böylelikle kavurma işleminizi daha kolay şekilde gerçekleştirmenize yardım edecektir.
1.1. TOZLAŞMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR? Tozlaşma, doğal ve yapay olmak üzere iki temel şekle ayrılıyor. Yapay tozlaşma, genellikle kapalı ortamda yetişen bitkilerin yaşamını sürdürmesi için insanlar tarafından gerçekleştiriliyor.
Yaprağını dökünce (Sonbahar-Kış) %2.5'luk oranında bordo bulamacı ya da %2,5'luğa eşdeğer hazır metalik bakır uygulanır. 2. Bahar ayında(şubat ayı başı),meyve gözleri ve yaprak gözleri hafif kabarıp açılacakmış gibi olunca; %1.5'lik bordo bulamacı ya da %2,5'luğa eşdeğer hazır Metalik Bakır uygulanır.
Çoğu illerimizde Çitlenbik diye bilinen Menengiç ağacı Antep fıstığının kendisidir aslında. Yetişkin çitlenbik ağacına aşı yaptığınızda ilk yılda bile az miktarda meyve vermeye başlayabilir.
İlk önce meyve üreten dişi ağaçlar yapraklarını döker. Daha sonra meyve vermeyen dişi ağaçlar yapraklarını dökmeye başlar. En son, erkek Antepfıstığı ağaçları, dişi ağaçlardan sonra, yapraklarını dökerler.
Dünya Antep fıstığı üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 336 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir. Türkiye, dünya Antep fıstığı üretiminin %12'sini karşılamaktadır.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
YEŞİL FISTIK YERİNE FASULYE
Özellikle baklavalarda hileye sıkça rastladıklarını belirten Yapıcı, "Yeşil fıstık yerine soya fasulyesini yeşile boyayla boyayarak, baklavanın içerisine yeşil fıstık görünümü vermek için öğütüp koyuyorlar.
1 kilo baklava ortalama olarak 28 ila 30 dilimden meydana gelir.
Antep fıstığı meyvesi toplandıktan sonra meyvenin kurutulması işlemi uygulanır. Öncelikle meyve kırmızı tonlarında bir ince kabuk ile çevrilir. Bu kabuğu çıkarıldıktan sonra da ortaya kabuklu meyve çıkar. Kabuklu meyvenin kurutulması üreticiler için son derece önemlidir.
Özellikle tatlılarda kullanılmaya uygun olan toz Antep fıstığı, baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılarda ve pastaların üzerinde süslemede kullanılabilir. Kabukları çıkarılmış taze Antep fıstığı parçalarının ezilmesiyle elde edilen toz Antep fıstığı, Can Kardeşler Kuruyemiş ile kapınıza geliyor.
Paketi açılmış kuruyemiş ürünleri, buzdolabında hava almayan kilitli buzdolabı poşetlerinde uzun süre saklanabilir. Uzun süre ısı ve ışığa maruz kalan kuruyemiş,baharat ve bakliyat ürünleri, çabuk bayatlar. Işık almayan ve serin bir yerde muhafaza etmeniz ideal saklama yöntemi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri