Tarhana tam buğday unu, yoğurt, kırmızı biber (kapya), soğan, nane, domates, kaya tuzu ile yoğrulan hamurun doğal ortamda fermente edilmesi ve bu fermente edilen hamurun küçük parçalar şeklinde serilerek doğal ortamda kurutulması, katkı ve koruyucu madde kullanılmadan elde edilen şifalı ve besleyici bir gıdadır.
Tarhana, genellikle sebzelerin olduğu yaz aylarında yapılan bir üründür. İçinde domates, yeşil biber, kuru soğan, kırmızı biber, yağlı yoğurt, maydanoz, dereotu (bazı yörelerde tarhana otu, süt, tuz, acı ve tatlı kırmızı biber) vardır.
İlgili 21 soru bulundu
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Türkiye'de Trakya bölgesinde ve Uşak, Edirne, Afyon, Çankırı, Malatya , Kahramanmaraş şehirlerinde ve Gediz, Beypazarı, Bandırma ve Gönen ilçelerinde ünlüdür.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Yurdumuzun her bölgesinde çeşit çeşit tarhana üretimi yapılmaktadır. TSE tarhanayı, un, göce, irmik ve karışık tarhana olmak üzere 4 farklı gruba ayırmıştır. Bunlar un tarhanası, göce tarhanası, irmik tarhanası ve karışık tarhana olmak üzere gruplandırılmış ve litaratüre o şekilde kayıt edilmiştir.
Tarhana birkaç çeşit yapılabilir buna göre de ana mazlemesi değişiklik gösterir. Ama hepsinin temelinde buğday vardır. Buğday unu, buğday yarması ve öğütülmüş buğday şeklinde kullanılır.
Tarhanamızı, yumuşaması için akşamdan bir tencerede suya ıslıyoruz. Yapacağımız zaman suyunu döküp, tarhanalarımızı tencerede elimizle iyice eziyoruz. Daha sonra 1 su bardağı soğuk su katarak, kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Karıştırmazsanız, tarhana özünde yoğurtla yapıldığı için kesiliyor arkadaşlar.
Tencereye sıcak su alalım ve içine tarhanaları atıp blenderdan çekelim ve ocağa koyup kaynayana kadar pişirelim. Sos tavasına yağ, biber salçası, nane ve ezilmiş sarımsakları koyup 2 dk pişirip kaynayan çorbanın içine sosu ilave edip tuzunu ekleyip 10 dk kadar pişirelim. Servis tabağına alalım.
Tarhana bir kâseye konularak bir bardak su ile ıslatılır, bir tencereye bir çorba kaşığı yağ konularak eritilir içine ezilmiş salça, dövülmüş sarımsak katılarak karıştırılır. Sonra üzerine 6 bardak su dökülerek tekrar karıştırılır. Tencere orta ateşte ısıtmaya bırakılır.
Nane, kekik, karabiber, pul biber, kimyon, çörek otu...
TARHANA TARİFİ
Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Ev Tarhanası yapmanın Püf noktaları
Hamurun mayalanması için nohut yerine kuru maya veya ekmek mayası kullanabilirsiniz. Tarhananın daha koyu renkte olmasını istiyorsanız, hamuru yoğururken bir miktar domates ve biber salçası ekleyebilirsiniz.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
Derin bir tencereye; en alta domates üstüne soğan Ve sarımsaklarımız, kabuğu soyulmuş-dilimlenmiş havuçlarımız, en üste kırmızı biberlerimiz Ve yeşilliklerimiz basılarak yerleştirilir. Üzerine 1 su bardağı su eklenerek, Tuz Ve baharatlarıda katılıp, tenceremizin kapağı kapalı yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak olacak şekilde yoğurulur. Yoğurulan hamur öncelikle ekşimesi, kabarması için daha sonrada kuruması için beklemeye alınır. İlk iki gün sürekli kontrol edilerek aşırı kabarma sonucu karıştırılarak yada yumruklanarak taşması engellenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri