Koyu kıvama ulaşan domatesleri el blenderı ile içinde parçacık kalmayacak şekilde püre haline getirin. İçerisine 3 kaşık tuz ekleyin ancak tuz miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Daha sonra tepsilere bölerek imkanınız varsa balkonunuzda güneşte kurutabilirsiniz.
Urfa'da domates salçası yerli ata tohumlarından elde edilen domateslerden yapılmaktadır. Domatesler temizlendikten sonra sonra 3-4 parçaya ayrılır, Sonrasında bir altta kova olacak şekilde üste tarafta süzgeç ile domatesler el ile ezilerek suyu çıkarılır.
Örneğin sulu bir domatesten çok fazla salça çıkmayacağını bilmelisiniz. Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur. Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Kabuğundan ve çekirdeğinden ayrılan domatesler kırmızı bir püre haline gelecektir. Daha sonra ince bir tülbentten ya da bez torbadan domatesin suyunu süzün. Oluşan püreyi salçaya dönüştürmek için püreyi geniş bir tepsiye boşaltın ve bir miktar tuz ekleyip güneşte bekletin.
İlgili 42 soru bulundu
İlk başta domateslerin suyu çıkana kadar dibi tutmaması için suyu ilave ettim. Domatesler kaynamaya başladıktan sonra, altını biraz kısın, pişsin, sonra süzgece boşaltın suyu süzülsün. Suyu süzülen domatesleri mutfak robotunda iyice parçalayın. Süzülen domates suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
1-Salçanın bozulmamasını ve küflenmemesini istiyorsanız yapmanız gereken şey domates salçasının üzerine bir miktar zeytin yağı dökmek. Zeytin yağını salçanın üzerine dökün. Daha sonra donması için buzdolabına koyun. Donan zeytin yağı salçanın üzerini kapatacak ve salçanın bozulmasını engelleyecek.
Yazdan hazırladığınız kavanoz kavanoz salçaları küflenmeden muhafaza etmek çok basit. Katı yağı minik bir tavada eritin ve salçanın üzerine ilave edin. Katı yağ donduktan sonra salçanın hava almasını engelleyecektir. Böylece salçayı küflenmeden muhafaza edebileceksiniz.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
- Salça koyduğunuz kavanozların içerisine muhakkak zeytinyağı ekleyin. Eklediğiniz zeytinyağı salçanızın küflenmesini önleyecektir.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Köy salçası Fiyatı – Köy salçası fiyatı 50-80 tl arasında değişmektedir. Biber salçası fiyatı 50-80 Tl arasında değişirken Domates salçası fiyatı 30-50 Tl arasıda değişmektedir.
Köy kadınları kış aylarında tüketilmek üzere üretilen salça için 300 kilo domatesten 70 kilo salça elde ediyor.
Antep Acı Biber Salçası, Antep biberleriyle ev usulü hazırlanır. Sadece Gaziantep bölgesinde yetişen topak biber ile doğal geleneksel yöntemlerle yapılır. Tüm yemeklerde, hamur işlerinde, çorbalarda ve çeşitli sosların yapımında kullanabilirsiniz.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Salça yaparken domates seçimi çok önemli; ankon, armut ya da yumurta domates denilen yassı, küçük ve etli domatesle salça yapmak en kolayı. Bu domatesin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkün.
Eğer salçanızı uzun süre kullanmayacaksanız, bir miktar katı yağı eritin ve salçanızın üstünü bu yağla örtün. Kavanozu kapatın. Yağ donacağı için salçanızı koruyacaktır. Teneke kutular kapakları açıldığında bir daha kapatılmayacak şekilde yapıldıklarından salçaların küflenmesine sebep olurlar.
Salçanızı yaparken, suyunu çekip kıvam alana kadar sık sık karıştırarak, orta ateş üzerinde pişirmelisiniz. Ancak bu işlemi yaparken salçanızın başından ayrılmamalısınız. Aksi taktirde salçanız kaynamaya başladığında kıvamı yoğun olacağından etrafa sıçrayabilir. Salçanızı kapya biber kullanmadan da yapabilirsiniz.
Kenara aldığımız salçaları kavanozlara doldurup sıcak kapak ile birlikte kapatalım.Bu yöntem uzun süre salçanın bozulmaması için gereklidir. Bu arada salçaya konulan tuz oranı %5 ideal kıvamdır.Yani 1 kg salça için 50 gram tuz.
Ev yapımı biber salçası 1 yıl gibi bir süre dayanırken kaynatma salçaların ömrü oldukça kısadır.
10 kg domates, 100 gr civarı kaya tuzu, kekik (isteğe göre) üzerini kaplamak için zeytinyağı. Küçük ve etli domatesle salça yapmak en kolayı. Bu domateslerin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkündür. 10 kg domates den yaklaşık 1,5-2 kg salça elde edebilirsiniz.
SALÇANIN ÜZERİ NEDEN BEYAZLAR? Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.
Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.
Domatesin posası ve kabukları kevgirde kalmalı. İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Tıpkı reçel yaparken olduğu gibi salçayı pişirirken ve karıştırırken de mutlaka temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri