Kolay gelsin. Açıklama: Yumurtada nişasta bulunmaz.
Ayrıca indometasin ibuprofenden daha mı güçlü Yumurta da nişasta var mı. Açıklama: Yumurtada nişasta bulunmaz.
Vitaminler: A, E, D, B9 (folik asit), B12, B6, B12 ve B1 vitaminlerini içeren yumurta sarısı en yüksek oranda D vitamini içeren besinlerden biridir. Mineraller: Yumurta sarısının muhteviyatında demir, potasyum, fosfor, kalsiyum, ve magnezyum bulunur. Proteinler: Yumurta sarısı protein açısından oldukça zengindir.
Özellikle A, B5, B9 (folik asit), B12, D, E, K, B6 vitaminlerini yüksek oranda içeren yumurta fosfor, selenyum, kalsiyum, çinko minerallerinden de oldukça zengindir.
İlgili 32 soru bulundu
2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı.
Haşlama, tereyağında pişirme ya da kızartma... Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Beyaz kısmını incelediğimizde şu verilerle karşılaşacağız: Orta boy bir yumurtanın beyaz kısmı: 0.21 gram karbonhidrat, 3.33 gram protein, 0.06 yağ, 51 mg sodyum, 46.2 potasyum, 3.3 mg kalsiyum, 0.09 mg C vitamini, 0.06 demirden oluşur.
Omega-3 yağları ve kolin gibi çok önemli besin unsurları yumurtanın sarısında bulunuyor. Beyazı, toplam proteinin yarısını (3-4 gram protein) ve bolca da sodyum, potasyum içeriyor.
Yumurta sarısı içerdiği yüksek kolestrol nedeniyle bir zamanlar oldukça zor zamanlar geçirmişti. Geçmiş dönemlerde diyetisyenler ve doktorlar yüksek kolestrolü, tansiyon ve kalp hastalığı olanlara yumurta alımını kısıtlamalarını özellikle de yumurtanın sarısından kaçınmalarını tavsiye ettiler.
TAVUĞUN CİNSİ ANA ETKENDİR
Yumurtanın rengini belirleyen etken ise tavuğun cinsidir. Beyaz renkli olan tavuklar beyaz yumurta üretirler. Tüy renkleri kahverengi veya kırmızı olan tavuklar ise kahverengi yumurta üretirler.
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Nişasta, bitkilerde meyve, tohum, kök gövdesi (rizom) ve yumru köklerde bulunur. Türkiye'de nişastanın başlıca kaynakları buğday, pirinç, patates ve mısırdır. Ekmek önemli bir nişasta kaynağı olup buğdaydan hazırlanır. Yemeklik baklagiller de (bakla, mercimek, bezelye, nohut) nişasta bakımından zengindir.
Yumurta. Tüm malzemeler piştikten sonra ocaktan almaya yakın bir zamanda muhallebiye yumurta sarısı ekleyebilir, muhallebinin kıvamını yoğunlaştırabilirsiniz.
Bir yetişkinin günlük besin ihtiyacının %50-60' ı karbonhidratlardan, %15-20'si proteinlerden ve %30-35'ı yağlardan sağlanmalıdır. Makarnanın 100 gramı, 369 kalori ve 12.5 gram protein içerir. 200 cc'lik bir su bardağı makarna (çiğ), ki bu 70 grama eş bir değerdir, yağsız olarak; 260 kalori ve 8.7 gram protein içerir.
1 adet haşlanmış yumurta 5,4 gram yağ içerir. 1 adet haşlanmış yumurtanın içeriğinde 0,3 gram karbonhidrat yer alır.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Tavada, yağda pişirilmiş yumurtada protein, vitamin, mineral kaybı daha fazladır. Haşlanmış yumurta pişerken, yumurta kabuğu içindeki proteinin, vitaminlerin ve minerallerin sudan ve ısıdan korunmasını sağlar, yanı kayıp en az düzeydedir.
Western Üniversitesi bünyesinde hazırlanan incelemede özellikle yumurta sarısının kalp ve damarlara en az sigara kadar zarar verdiği belirlendi. Uzmanlar protein, vitamin ve yağ oranıyla vücudun birçok ihtiyacını karşılayan yumurtanın kalp tıkanıklarına sebep olduğunu açıkladı.
Yumurtayı sabahları orta düzeyde suda haşlayarak tüketmeniz en ideal yeme şeklidir. Yumurtayı kabuğuyla birlikte haşlayın. Yumurtanın kabuğunu soyduktan sonra yumurtayı çevreleyen zarı çıkarmayın, bu şekilde yumurtayı tüketin.
Yumurtanın sarısı ve beyazının protein içeriği.
Bununla birlikte yumurta sarısı yumurtanın içerdiği protein miktarının yaklaşık yarısını içerir. Yaklaşık 7 gram protein bulunan büyük bir yumurtada, sarıdan 3 gram ve beyazdan 4 gram protein gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri