Anti inflamatuar diyet nedir? Anti-inflamatuar diyet, vücut sağlığını en iyi derecede tutmayla ilgili bilimsel bilgiye dayanarak, gıdaları seçme ve hazırlama yoludur. İnflasmayonu (iltihap) etkilemesinin yanı sıra, bu diyet vücuda enerji, vitamin, mineral, yağ asitleri ve koruyucu bitkisel besinleri sağlar.
Peki anti-inflamatuar besinler nelerdir? Bu besinler inflamasyonu önleyici, inflamasyondan koruyucu görev alırlar. Özellikle taze sebze ve meyveler, kırmızı ve mor meyveler; ahududu, böğürtlen, kiraz, pancar, ananas, brokoli, ıspanak gibi besinler inflamasyon önleyicidir.
İnflamasyon normalde patolojik bir durum olmasına karşın, inflamatuar reaksiyon fizyolojik olarak vücudun gösterdiği bir tepkidir. Halk arasında iltihap tabiri yangı için kullanılmasına rağmen sık sık apseler için de iltihap denmesinden dolayı inflamasyon (inflammare) terimini kullanmak daha yerinde olacaktır.
Vücutta yer alan inflamasyonu gidermek için sağlıklı bir kiloda kalmak oldukça önemli bir etkendir. Bunun yanında sebze, meyve gibi lifli gıdalardan yararlanmak, fast food gibi besinlerden uzak durmak, alkol ve sigara kullanımını azaltmak, vücuttaki inflamasyonu azaltmaktadır.
Ağrı kesici veya romatizma ilacı olarak tanımladığımız, ağrınızı gidermeye yönelik önerdiğimiz ilaçlardır. İçinde kortizon olmadığı için “non-steroid (steroid içermeyen) anti-inflamatuar (mikropsuz iltihabı baskılayan) ilaçlar” olarak adlandırılır.
İlgili 29 soru bulundu
Kronik inflamasyon, aşırı kalori tüketimi, yüksek kan şekeri seviyeleri ve oksidatif stresin neden olduğu hücresel stres ve işlev bozukluğu ile tetiklenebilir. Aslında, strese bağlı iltihaplanma, bir kez tetiklendiğinde, yıllarca hatta on yıllarca fark edilmeden vücuda ciddi zararlar verebilir.
Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen inflamasyon karakteristik olarak 5 belirtiye sahiptir. Bu bölgede oluşan ağrı, ısı artışı, kızarıklık, ödem ve fonksiyon kaybı, inflamasyonun 5 özelliğini oluşturur.
Kronik inflamasyon zemininde gelişen hastalıklar arasında diyabet, romatizmal hastalıklar, inflamatuvar bağırsak hastalığı, kalp damar hastalıkları, allerjiler, parkinson ve multiple skleroz gibi nörodejeneratif hastalıklar sayılmaktadır. Bu hastalıklar batılı yaşam tarzı olan ülkelerde artış göstermektedir.
Antiinflamatuvar (bazı kaynaklarda antienflamatuar), inflamasyonu ve ödemi azaltan maddelerin ve tedavilerin ortak adı. Antiinflamatuvar ilaçlar analjeziklerin yaklaşık yarısını oluştururlar. İnflamasyonu azaltarak ağrıyı azaltmayı amaçlarlar.
İnflamatuar Ağrı; en sık, vücudun kas-iskelet sistemindeki yumuşak dokular zedelendiğinde hissedilir. Bu tip ağrı genellikle bölgeseldir ve hafif ağrı olarak tanımlanır. Çoğunlukla omuzda, kalça ve ellerde, ayrıca belde görülür.
İnflamasyon enfeksiyon farkı nedir? İnflamasyon enfeksiyon farkı; enflamasyon olarak da bilinen inflamasyon, bağışıklık sistemine saldıran ve organları etkileyen enfeksiyondan zarar görmeden korumaya çalışması sırasında oluşmaktadır.
Kahverengi pirinç ve bulgur gibi tam tahıllı gıdalar tüketin, Tavuk gibi yağsız protein kaynakları yiyin; kırmızı eti ve tam yağlı süt ürünlerini tüketmeyi bırakın, Rafine ve işlenmiş gıdalardan uzak durun, Baharat kullanın; zencefil, köri ve diğer baharatların anti-inflamatuar etkisi vardır.
İnflamasyona neden olan faktörler arasında beslenme alışkanlıkları da yer alır. Yanlış beslenme bu süreci hızlandırabilir veya iltihaba neden olabilir. Yüksek miktarda şeker, beyaz ekmek, beyaz pirinç, rafine karbonhidratlar veya kızartılmış yiyecekler inflamasyonu tetikleyebilir.
Parasetamol (asetaminofen), siklooksijenaz'ı inhibe etme etkisine bağlı olarak bazen NSAİİ'ler ile birlikte aynı grupta gösterilebilir. Ancak Parasetamol, gerçekten önemli bir antiinflamatuar etki göstermediği için gerçekten bir NSAİİ değildir.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Sepsiste antibiyotik tedavisi yapılır. Çeşitli bakterilere karşı etkili olan geniş spektrumlu antibiyotikler genellikle ilk olarak kullanılır. Kan testlerinin sonuçlarını öğrendikten sonra doktor, enfeksiyona neden olan belirli bakterilerle savaşmayı hedefleyen farklı bir antibiyotik gruplarına geçebilir.
Zencefil, zerdeçal, fesleğen, zahter, muskat, biberiye, soğan ve sarmısak gibi besinler çok sayıda antienflamatuar bileşen içerir. Esansiyel yağlar, flavonoidler, tanenler, vitaminler vücudun kendini korumasına, enflamasyonu azaltmaya yardımcı olurlar ve yemeklere lezzet katarlar.
İnflamasyon Kaç Günde Geçer? Bu durum kısa ya da uzun zamanlı olabilir. Akut inflamasyon saatler ya da günler sonra geçebilmektedir. Kronik inflamasyon ise, ilk tetikleyen durumun ardından bile haftalar ya da senelerce devam edebilir.
Akut inflamasyon, bağışıklık sisteminin vermiş olduğu yararlı bir yanıttır. Yalnızca birkaç gün sürer ve kaşıntı ya da ağrı gibi hisler eşlik eder. Bağışıklık sisteminin, organları enfeksiyondan ya da yaralanmadan korumaya çalışmasıyla geliştiği için korkutucu bir yanı yoktur.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Yüksek yağ içeriği olan tahin, aşırı tüketildiğinde içerdiği kalori miktarıyla birlikte kilo alımına ve vücuttaki iltihapların da tetiklenmesine sebebiyet verebilir. Bununla birlikte susam alerjisi olan kişilerin de tahini kontrollü ve dengeli bir şekilde tüketmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri