Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Antibiyotik Kullanırken Alınması Gereken Yiyecekler
Probiyotikler; Kefir, yoğurt ve süt gibi besinler vücudunuzdaki iyi bakterileri beslerler. Yoğurt ve Süt; Hem yoğurt hem de süt, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin varlığını artırır. Aynı zamanda kötü bakterileri de önemli ölçüde engellerler.
En yaygın yan etkiler arasında mide bulantısı, ishal, baş ağrısı ve alerjik reaksiyonlar sayılabilir. Nadir durumlarda, ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir, bu nedenle herhangi bir olumsuz tepki durumunda derhal doktorunuza başvurmalısınız.
Antibiyotikler ateş düşürmez. Her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz. Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir. Antibiyotikler virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.
İlgili 20 soru bulundu
Antibiyotik ne zaman etki eder sorusunun cevabı kullandıktan sonraki birkaç saattir. Belirtilerin kaybolması ise genellikle iki ila üç gün sonra başlar. Birkaç günlük tedaviden sonra rahatlama sağlansa da enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmak için antibiyotik rejiminin tamamını bitirmek gerekir.
Antibiyotik kullanımı ile hastalığın neden olduğu yorgunluk hissi artar. Buna ek olarak, antibiyotikler bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bunlardan en bilineni penisilindir alerjisidir.
Bu ilaç vücuda alındıktan sonra 35-40 saat sonra vücuttan atılır.
*Antibiyotiğin verilme saatine dikkat edilmelidir. Doktor tarafından önerilen kullanma saatleri aksatılmamalıdır. İlacın belirlenen saatten en çok 1 saat önce veya 1 saat sonra verilmesi tedaviyi çok etkilemez.
Ağız yoluyla ilaç alındığında, mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisi 30 ila 90 dakikada ortaya çıkar.
Antibiyotik kullanımı sırasında mutlaka vücut için sağlıklı besinler de tüketilmelidir. Özellikle C vitamini olan meyve ve sebzeler bu dönemde vücudun direncini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Takviye edici vitaminler de aynı şekilde besinler ile birlikte alınmalıdır.
Geniş etkili antibiyotikler mecbur kalınmadıkça alınmamalıdır. Direnç gelişmemesi için antibiyotiği alma saatleri her gün aynı olmalıdır. Karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılabilen antibiyotikler, bazen bu organlarda tahribata neden olabilmektedir.
Antibiyotik sonrası bağırsak florası nasıl düzelir sorusuna en iyi cevap probiyotik içeren besin tüketimini artırmak ya da probiyotik takviye kullanmak denebilir. Yoğurt, kefir, peynir lahana turşusu, kimchi, kombucha gibi fermente besinleri diyetinize ekleyebilirsiniz.
Antibiyotiği geç alma durumunda, ilacın etkisi azalır ve. bakteriler çoğalmaya başlar. Bu şekilde antibiyotik. direnci gelişebilir.
Prebiyotik Gıdalar Yiyin
Sarımsak, soğan, pırasa, muz ve yulaf iyi prebiyotik gıdalardan bazılarıdır. Bununla birlikte, bazı yiyecekler lif bakımından zengin olmamakla birlikte bazı sağlıklı bakterilerin büyümesine yardımcı olarak prebiyotik görevi görür.
Diğer ilaçların antibiyotiklerle birlikte alınmasının güvenli olup olmadığını kontrol etmek için doktor veya eczacıya danışılmalıdır. Bazı antibiyotiklerin yemekle birlikte alınması gerekirken bazılarının aç karnına alınması gerekir. Her zaman ilaçla birlikte gelen prospektüsün okunması tavsiye edilir.
Bu süreler belirlenirken insanların inançları ve ibadet şekilleri dikkate alınmaz, çünkü mikropların herhangi bir dini veya inancı yoktur. Eğer ilaçlar 12 saatlik eşit aralıklarla alınması gerekliyse 11-13, hatta biraz daha zorlayarak 10-14 saat aralıklarla alınabilir.
Antibiyotik ilaç kullanımı sırasında greyfurt tüketimi antibiyotik ilaçların parçalanmasını ve kalsiyum takviyeleri ilaç emilimini azaltmaktadır. Ayrıca yüksek kafeinli ve şekerli ürünler ilaçla tepkimeye girerek bağırsak sağlığını etkileyebileceği unutulmamalıdır.
Dr. Helen Stokes-Lampard, antibiyotiklerin kullanım miktarının kişiye göre belirlendiğini söyleyerek, "Çoğu durumda kullanım süresi son derece kısa. Örneğin; idrar yolları iltihaplarında 3 gün tedavi için yeterli oluyor" diyor.
Uzun süreli tedavilerde serum kalsiyum konsantrasyonlarının dikkatlice gözlenmesi gereklidir. D vitamini veya türevlerini içeren diğer ilaçlarla birlikte kullanılması zehirlilik (toksisite) olasılığının artması nedeni ile tavsiye edilmez.
Bakteriyel bademcik iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin doktor tarafından önerilen süre boyunca (genellikle 10 gün) kullanılması önemlidir. Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler.
İshal, kabızlık, bulantı, kusma, şişkinlik, hazımsızlık, iştah kaybı ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları antibiyotik zararları arasında yer alır.
“Antibiyotiklerin kimyasal moleküller olduğu unutulmamalıdır” hatırlatmasında bulunan uzmanlar, “Fazla antibiyotik kullanımı vücudu tahminimizden çok daha fazla yormaktadır” diyerek, dünyaya yaklaşan korkunç meteor benzetmesi yapıyor.
LARGOPEN'in olağan dozu enfeksiyonun şiddeti ve tipine bağlı olarak günde üç kez 250 mg ila 500 mg veya 12 saatte 1000 mg ila 750 mg'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri