İlaçların etkisini azaltan en önemli madde ise kafein. Yani çay ve kahve, bütün ilaçların etkisini azaltıyor. Yani sıcak bir çay ile alınan her türlü ilaç etkisini yitirmektedir. Yani çayın bu konuda faydası yok zararı var!
Uzmanlar, antibiyotiklerle süt, kahve, çikolata ve greyfurt gibi gıdaların birlikte tüketilmemesi gerektiğini söylüyor... Şifa bulmak için içtiğiniz ilaçlarla işe yaramıyor, aksine daha da kötü oluyorsanız dikkat!
Böyle durumlarda yemekten en az bir saat önce ya da sonra çay içilmelidir. Demir eksikliği nedeni ile kullanılan demir ilaçlarının çoğunda çayla demir emilimi azalacağından, ilaç kullanımından bir saat önce veya sonra çay içilmemelidir.
İlacın peşinden de sevdiği bir içeceği içirin. Soğuk tat dokularını bir süreliğine çalışmaz hale getireceğinden ilacın tadı öğürtmez. İlaç, çikolatalı sos ya da meyve suyuyla karıştırılabilir.
Fazla su eklenirse ilaç seyreltilmiş olur, 1 ölçekle alınan ilaç miktarı azalır. Az su eklenirse ilaç yoğun olur, 1 ölçekte alınan ilaç miktarı fazla olur, normalde şişe 7-8 günde bitmesi gerekirken, 5-6 günde biter ve tedavi süresi tamamlanamaz.
İlgili 38 soru bulundu
Uzun süre devam eden araştırmalar sonunda ilaç içmek için kullanılacak en ideal sıvının su olduğu tesbit edilmiş. İlaçların etkisini azaltan en önemli madde ise kafein. Yani çay ve kahve, bütün ilaçların etkisini azaltıyor. Yani sıcak bir çay ile alınan her türlü ilaç etkisini yitirmektedir.
Hapların kırılarak içilmemesi gerekiyor. Kapsül ve film tablet şeklinde olanlar genelde bağırsakta açılır. Bazı ilaçlar mide asidinden etkilenirler.
Cengiz, özellikle bu tip tıp alanına ilişkin sağlık sorunlarında verilen antibiyotiklerin mutlaka bol su ile alınması ve alındıktan sonra yarım saat dik pozisyonda kalınması gerektiğini söyledi.
Bir çok antibiyotik aç karna alındığında midede rahatsızlık hissi oluşumuna neden olur. Bazı kemik erimesi ilaçları (ör: alendronik asit) oturur pozisyonda yemekle birlikte ve kalsiyumdan fakir gıdalar ile alınmalıdır. Yoksa özofajit denilen yemek borusu iltihabına sebebiyet verebilir.
Antibiyotik kullanırken şekersiz yeşil çay için
Yeşilçayın mikroplara karşı silah olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdem Yeşilada, "Antibiyotik kullanırken şekersiz yeşilçay içilmesini öneriyorum. Çünkü mikroorganizmalar, antibiyotik içeri girmesin diye koruma kalkanı oluşturuyor.
Antibiyotikler günümüzde sıvı, tablet veya kapsül olarak ağızdan alınabilir veya vücuda enjeksiyonla verilebilir. Genellikle enjeksiyon yoluyla antibiyotiğe ihtiyaç duyan bireyler ağır enfeksiyon geçirdikleri için hastaneye kaldırılmış olan bireylerdir.
4. ilacın içine kafeini oranlı koymuşlardır, bu kafeinle içilebilir anlamına gelmez. süslü, 1-2 saat bekle. parasetamol ve kahve ilişkisi iyi değil, beraber kullanımları karaciğerde üretilen toksik maddelerin artmasına sebep oluyor.
Antibiyotiklerin etkilerini gösterebilmeleri için kanda belirli seviyede olmaları gerekiyor. Bu seviyeyi sabit tutabilmeniz, ancak ilacınızı eşit aralıklarla almanızla mümkün. Örneğin; günde 3 kez alacaksanız, 8 saat arayla için. Antibiyotiklerin mide veya bağırsakta çözülerek kana karışması gerekiyor.
Özellikle bazı antibiyotikler, kemik erimesi için kullanılan kalsiyum ve türevlerini içeren ilaçlar, ya da potasyum içeren ilaçlar susuz içilmemelidir. Mümkünse ilaçlar yutulduktan sonra bir süre yatılmaması önerilir.
Celal Tekinbaş, antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunduğunu belirterek, "Genel itibarıyla antibiyotikler başta olmak üzere bütün ilaçlar bol suyla alınmalı, antibiyotik içildikten sonra ise en az 5 yudum su içilmeli ve antibiyotiğin mideye indiğinden emin olunmalıdır" dedi.
Pharmacia & Upjohn firmasının ürettiği ''Zyvox'' adlı yeni antibiyotiğin şimdiye kadar en güçlü antibiyotik sayılan Vancomycin'in bile iyileştiremediği enfeksiyonlara neden olan bakterileri dahi öldürüdüğü belirtildi.
Tetrasiklinin dahil olduğu bazı antibiyotikler eğer bol demir içeren gıdalarla alınırsa vücut tarafından iyi bir şekilde emilemezler. Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, erik ve erik suyu demir içerir ve antibiyotikle yakın zamanda tüketildiklerinde ilacın etkisini önemli derecede azaltabilirler.
Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir.
PARÇALANMAMASI GEREKEN HAP ÇİĞNENEREK ALINMAMALI
"Bu gibi durumlarda hapın içindeki etken madde, hızlı şekilde vücuda yayılarak bazı yan etkilere, hatta zehirlenmelere neden olabiliyor. Tablet halinde olan yani üzeri koruyucu ile kaplı olan ilaçlar kesinlikle kırılmamalı, çiğnenmemeli.
Augmentin 1000 mg yemekten önce mi? Eğer gerekirse, tabletler ikiye bölünebilir ve çiğnenmeden yutulur. Sindirim sistemi rahatsızlıklarını en aza indirmek için yemek başlangıcında alınmalıdır. değildir.
Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Songül Özer Covid -19 nedeniyle bilinçsiz kullanılan antibiyotikler konusunda şöyle bilgilendiriyor: “Covid-19 bir viral enfeksiyondur. Yani etkeni virüslerdir. Virüslerin tedavisinde kesinlikle antibiyotikler işe yaramaz.
Yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketimi ideal gösteriliyor. Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor. Barındırdığı kafein maddesi sebebiyle yatmadan hemen önce içimi önerilmiyor.
Dolayısıyla antibiyotiğin etkili olmasını sağlayabiliyor. Bu nedenle yeşil çay, kekik çayı, adaçayı, ıhlamur gibi bitkilerin çayını hazırlayarak; soğuk algınlığına yakalanmadan önce vücudumuzu korumak amacıyla, hasta olduktan sonra ise tedavinin etkisini artırmak amacıyla mutlaka için.
Erdem Yeşilada, “Antibiyotik kullanırken şekersiz yeşilçay içilmesini öneriyorum. Çünkü mikroorganizmalar, antibiyotik içeri girmesin diye koruma kalkanı oluşturuyor. Buna 'antibiyotik direnci' diyoruz. Yeşilçayın içerisindeki bileşikler işte o savunma kalkanını parçalıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri