Antibiyotikler; sanıldıkları gibi masum ilaçlar değildir, ağrıyı kesmezler ve dental enfeksiyon kaynağını ortadan kaldırmazlar” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Endodonti Bölümü'nden Dr.
Apse olan bölgenin temizlenmesi ve düzenli antibiyotik kullanımı sonrasında diş etinde oluşan apse yaklaşık 6 ila 7 gün içerisinde tamamen ortadan kaybolacaktır.
Bunun için diş hekimi size antibiyotik bir ilaç reçete edecektir. Antibiyotiklerin düzenli olarak kullanılması çok önemlidir. Bunun sonucunda diş apsesi nedeniyle oluşan ağrı birkaç güne kadar rahatlamaya başlayacaktır.
Her hasta için mutlaka ilaç tedavisi uygulanmaz. Çok fazla yayılım göstermemiş olan, diş arası ya da diş kökü ile sınırlı olan apseler genellikle antibiyotik ilaçla tedavi edilebilir. Elbette apseye neden olan diş çürüğü gibi faktörlerin de ortadan kaldırılması gerekir.
Diş iltihabının geçmesi için ilk kullanılacak tedavi yöntemi antibiyotik içmektir. Antibiyotik olan ilaçlar iltihabı en hızlı şekilde vücuttan uzaklaştırır. Daha sonra ise dişlerin arasında ya da diş kökünde oluşan diş iltihaplarının tekrar oluşmaması için diş temizlenip iç kısmı boşaltılır.
İlgili 30 soru bulundu
Diş kökü iltihabı tedavisi, uzman diş hekimin iltihaplanmaya neden olan durumu belirlemesi ve enfeksiyonu durdurabilmek için antibiyotik tedavisine başlamasıyla gerçekleştirilir. Bazı durumlarda iltihaplanma ilerlemiş olabilir. Bu durumda ise iltihaplı dokulara doğrudan iğne yardımıyla antibiyotik verilir.
Diş eti iltihabı sorunu yaşayan kişilere günde 3 kez dişlerin ve dilin uygun şekilde fırçalanması ve düzenli diş ipi kullanımı önerilir. İltihabın geçmesini hızlandıran ve iltihaptan kaynaklı oluşan ağrı hissini azaltan antiseptik ve antiinflamatuar içerikli gargaralar da önerilmektedir.
Çoğunlukla akut enfeksiyonlar şiddetlidir ve aşırı şişliğe neden olurlar. Yayılma da genellikle dişin dış bölgelerine doğru olur. Bu tür vakaların antibiyotikle tedavi edilmesi gerekir. Diş enfeksiyonlarının tedavi edilebilmesi için genellikle 7 ila 10 gün süreyle antibiyotik kullanımı söz konusu olabilir.
Ortalama 1 hafta ile 10 gün içerisinde ise semptomların tamamen gerilemesi beklenir. Diş apse tedavisinin diş doktoru tarafından doğru şekilde uygulanması önemlidir. Apse kendiliğinden patlamış ve boşalmış olsa bile enfeksiyon yayılımının önlenmesi için muayene şarttır.
Diş Eti Apsesi Ne Zaman Tehlikeli Olur? Diş eti apsesi tedavi edilmediği, enfeksiyonun çenenin diğer bölümleri ile baş ve boyun bölgesine ,ileri aşamalarda tüm vücuda yayıldığı durumlarda hayati tehlike dahi söz konusu olabilir.
Diş kökü iltihabı tedavi edilmediği sürece kendi kendine geçmez.
Soğuk kompres yapın: Soğuk kompres, diş etlerindeki şişliği hafifletmek ve ağrıyı azaltmak için kullanılabilir. Buzlu bir torbayı sarın ve şişen bölgeye 20 dakika kadar uygulayın. Aspirin veya ibuprofen alın: Aspirin veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler, diş etlerindeki ağrıyı ve şişliği hafifletmeye yardımcı olabilir.
Klindamisin: kemikte veya yumuşak dokuda oluşan dental apseler için kullanılır. Dişçi bunu genellikle, penisilin ve benzeri denendiği ve başarısız olunduğu durumlarda ikincil tedavi olarak önerir.
Oluştuğu bölgeye göre değişmekle birlikte, diş eti iltihabı genellikle ağız hareketleri ve yemek yeme esnasında zorluk ve ağrıya neden olur. Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez.
Dişte soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklere karşı oluşan ağrı ve hassasiyetlerde, yemek yeme sırasında oluşan ağrılarda iltihaptan ve bir iltihap başlangıcından söz edilebilir. Yine dişlerde meydana gelen aşırı renk değişimleri de iltihap belirtisi olarak algılanabilir.
İltihaplı diş fırçalanmaz diye bir genel kanı olsa da bu doğru değildir. Aksine iltihaplı dişin bakımına daha da dikkat etmek gerekir. Dişin ve dilin fırçalanması ağızda bulunan enfeksiyonun büyük oranda azalmasına yardımcı olur. Dişlerin fırçalanmasına ek olarak düzenli gargara kullanımı da önerilmektedir.
Apse patlarsa ağzınızın içindeki çirkin tat veren akıntıdan bunu anlarsınız. Apse patlarsa ağrı azalabilir ancak enfeksiyondan kurtulmak, dişi kurtarmak ve komplikasyonların önüne geçmek için bir diş hekimi tarafından tedavi edilmeniz gerekir. Apse patlamazsa enfeksiyon vücudun diğer bölümlerine yayılabilir.
Antibiyotikler; ağrıyı kesmezler, dental enfeksiyon kaynağını ortadan kaldırmazlar. Bu nedenle; hekim görüşü olmadan antibiyotik kullanımı, kesinlikle sakıncalıdır.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Augmentin diş apsesi tedavisinde en sık verilen ilaçlardan biridir.
Sert yiyecekler yerine yumuşak yiyecekler tercih etmelisiniz. Sebebi ise diş etleriniz daha fazla yıpranmaması ve biraz daha fazla şişkinlik olmaması için küçük bir önlem olmasıdır. Diş eti şişliği fazla ağrı yapıyorsa eğer bir buz yardımı ile soğuk kompres yapmayı tercih edebilirsiniz.
Elma sirkesi: Elma sirkesi tükürük akışını uyarır, iltihap önleyici ve antibakteriyel etkiye sahiptir. İki yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırıp dişlerinizi fırçalamadan yarım saat önce bu suyla gargara yapın. Masaj: Diş etleriniz kanasa bile diş hekimleri diş fırçasıyla masaj yapmanızı önerir.
Diş doktoru bölgedeki iltihabı uzaklaştırır ve apseye neden olan durumu tedavi eder. Bu tedaviler arasında apsenin boşaltılması, kanal tedavisi, diş çekimi ve diş eti tedavisi yer almaktadır. İşlemler lokal anestezi ile yapılır ve kişi ağrı duymaz. Diş apsesinin boşaltılması: Diş apsesi küçük bir kesi ile boşaltılır.
Diş Kökü İltihabı Kaç Günde Geçer? Diş kökü iltihabının iyileşme süresi, uygulanan tedavi yöntemine göre değişkenlik gösterebilir. İltihabın kurutulması için verilen antibiyotik ilaçlar, ortalama olarak 7 ila 10 gün boyunca kullanılır.
Diş enfeksiyonu kökten uca yayılarak enfeksiyonun kemiğe ilerlemesine ve apseye sebep olabilir. Diş kökü iltihabı her yaştan insanda görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri