Kolonya homojen bir karışım olarak kabul edilmektedir. Kolonyanın içerisindeki tüm maddeler aynı özellikleri gösterdiğinden homojen olarak kabul edilir.
Kolonya bir homojen karışımdır.
Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfüm.
Karışımlar homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılırlar. Her tarafında aynı özelliği gösteren tek bir madde gibi gözüken karışımlara homojen karışım denir. Homojen karışımlara aynı zamanda çözelti de denir. Tuzlu su, hava, kolonya, gazoz homojen karışımlara örnektir.
Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Homojen karışım ya da türdeş karışım, her yerinde aynı özellik gösteren karışımlardır. Heterojen karışım ise bunun tam tersi özelliklere sahip karışımlardır. Aynı veya birbirine yakın değerleri/nitelikleri içeren bir bütünlüğü tanımlamak için kullanılmaktadır.
Heterojen karışımlar kendi arasında dörde ayrılmaktadır. Emülsiyon, süspansiyon, kolloid ve aerosol olarak ayrılmaktadır.
Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Homojen karışımlara aynı zamanda çözelti denir.
Sirke homojen bir karışımdır ve aynı zamanda sirkenin içinde asit olmasından dolayı elektriği de iletebilir. Sirkede herhangi bir dibe çökme olayı gerçekleşmediğinden ve eşit bir dağılım olduğundan homojen maddelerden biridir.
Karışım kaynatıldığında önce kaynama noktası düşük olan buharlaşır. Bu buhar yoğunlaştırılıp tekrar sıvı elde edilir. Kolonya bu yöntemle su ve alkole ayrılabilir. Bu yöntemle sıvıları kaynama noktasına göre ayırırız.
Heterojenin sözlük ifadesi de ayrışık olarak belirtilmektedir. Heterojen Nedir? Heterojen kelimesi dil kökü olarak Fransızcadan gelen bir kelimedir. Birbirine yakın değerleri ve aynı nitelikleri içermeyen ancak bir bütünlüğü tanımlayan ifadeler için heterojen deyimi kullanılmaktadır.
Bunun sebebi metil alkolün ucuz olmasındandır. Kaçak içkilerde kullanılan bu alkoldür. Bu durum ise insan sağlığını hiçe saymaktır. Kolonyada kullanımı yasak olan metil alkol ağız yoluyla içilerek, buharının solunmasıyla, veya deriden emilerek vücuda alındığında zehirlenme durumu oluşmaktadır.
Karışım türleri homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılır. Homojen karışım, dışarıdan bakıldığında iki ya da daha fazla maddenin karışımı gibi gözükmeyen, tek bir madde gibi gözüken karışımlardır. Heterojen karışımlarda ise karışımda kullanılan maddeler dışarıdan bakıldığında belli olur.
Limonata da limon suyu ile suyun karışması sonucu meydana geldiği için homojen karışım olarak belirtilmektedir. Homojen bir karışım olan limonatada su ve limonun suyu bütün ile ayrışmaktadır.
Sudaki kirleticiler onu saf olmayan hale getirir. Heterojen karışımlar saf maddeler değildir. Saf madde olmayan malzemelere örnek olarak çakıl, bilgisayarınız, tuz ve şeker karışımı ve bir ağaç verilebilir.
Süt homojen bir yapı olarak bilinse de bu bilgi yanlış bir bilgidir. Süt heterojen bir yapıya sahiptir.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Genel formülü CnH2n+1OH olan mono alkoller, alkollerin önemli bir sınıfıdır. Bunlardan etanol (C2H5OH), alkollü içeceklerde bulunan türüdür. Genellikle alkol kelimesi ile etanol kastedilir ki yeni fermente olmuş birada etanol oranı %3-5 arasında iken şarapta %12-15 arasındadır.
Diğer karışımlardan farklı olarak sıvı ve gazdan oluşan heterojen maddelere aerosol karışım denir. Günlük hayatta da sıklıkla kullanılan oda spreyi ve parfüm gibi maddeler bu karışım türüne örnek olarak gösterilebilir.
Diğer süt ürünleriyle karşılaştırıldığında tereyağı bileşim bakımından homojen bir nitelik taşır.
Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayıldıysa buna homojen karışım denir. Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayılmıyorsa buna heterojen karışım denir.
Homojen karışımlara çözelti denir. Çözeltiler, her noktasında aynı özelliği gösteren karışımlardır. Bakır - kalay karışımı, su - şeker karışımı, su - alkol karışımı, su – şeker – karbondioksit (gazoz) karışımı, oksijen –azot - karbondioksit gazları karışımı (hava) birer çözeltidir.
Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur.
Kullanılan maddeler, pişirme usulü ve tekniğine göre homojonize ve Heteronije özellik taşıyabilmektedir. Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır. Tek başına hiçbir üründen çorba yapılamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri