Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemeli.
Burada da dikkat etmeniz gereken bir husus var: İlacı aldıktan sonraki iki saat içinde süt ve peynir gibi süt ürünleri tüketmeyin. Çünkü sütün içindeki kalsiyum da normalde kemik ve sinir sağlığınız için çok yararlı olmasına rağmen ilaçların emilimini olumsuz etkileyebilir.
Antibiyotikler bakteriyel kaynaklı hastalıklarda kullanılmalıdır. Hekim kontrolünde kullanılan antibiyotik zamanından önce bırakılmamalıdır. Geniş etkili antibiyotikler mecbur kalınmadıkça alınmamalıdır. Direnç gelişmemesi için antibiyotiği alma saatleri her gün aynı olmalıdır.
Bazı antibiyotikler, özellikle siprofloksazin, tetrasiklin ve doksisiklin içerenler sadece boş mideye alındıklarında tam etki gösterirler. Bu da yemekten iki saat önce veya yemek yedikten iki-dört saat sonra alınmaları gerektiği anlamına gelir. Dolayısıyla meyve de yememek gerekecektir.
İlgili 40 soru bulundu
Her ilacın yan etkileri olduğu gibi bazı ilaçların yemek borusunda kostik yaralar yapabilme riski vardır. Bu nedenle, yemek borusu hasarı ve ülserlerinden kaçınabilmek için özellikle yaşlı ve yatalak hastalar başta olmak üzere yukarıda sözü edilen ilaçların az su ile ve yatmadan önce alınmamasına dikkat edilmelidir."
Kan akışını düzenlemek ve kan sulandırmak amacıyla aldığınız ilaçların yanı sıra tüketeceğiniz K vitamini takviyeleri ya da brokoli, Brüksel lahanası, lahana, maydanoz ve ıspanak gibi besinler ilaçlarınızın etkisini azaltır.
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiyotiklerin etkisini azaltabiliyor. Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin.
Antibiyotik ilaç kullanırken vücudun UV ışınlarına karşı hassaslaştığı göz önünde bulundurulmalı, güneş ve solaryumdan uzak durulmalıdır. Antibiyotik kullanırken zararlı bakterilerin üremesi engellenirken ve ölümü gerçekleşirken dost bakterilerin yani probiyotiklerin de ölümü gerçekleşmektedir.
Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir. Böbrek ve karaciğer hastalarında, antibiyotik tedavisi gerekiyorsa düşük dozlu veya böbrek-karaciğer atılımı olmayan ilaçlar tercih edilmelidir.
Sabah alınan dozun kanda ve dokularda oluşturduğu antibiyotik düzeyi daha düşmemişken öğle yemeğiyle birlikte yeniden alınmasıyla düzey fazlaca artarak istenmeyen etkilere neden olabilir.
Doktor gözetimi altında kullanılması gereken antibiyotik ilaçları insanlar, kendilerine göre istedikleri zaman kullanıp bırakmaktadır. Bu sorunun yanında, kullanım biçiminde doktor tavsiyelerine uymadan da aç karnına kullanmaktadır.
Antibiyotik Kullanırken Alınması Gereken Yiyecekler
Antibiyotik alırken yenilmesi iyi olan yiyeceklerden bazıları şu şekildedir; Probiyotikler; Kefir, yoğurt ve süt gibi besinler vücudunuzdaki iyi bakterileri beslerler. Yoğurt ve Süt; Hem yoğurt hem de süt, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin varlığını artırır.
Celal Tekinbaş, antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunduğunu belirterek, "Genel itibarıyla antibiyotikler başta olmak üzere bütün ilaçlar bol suyla alınmalı, antibiyotik içildikten sonra ise en az 5 yudum su içilmeli ve antibiyotiğin mideye indiğinden emin olunmalıdır" dedi.
Antibiyotik ne zaman etki eder sorusunun cevabı kullandıktan sonraki birkaç saattir. Belirtilerin kaybolması ise genellikle iki ila üç gün sonra başlar.
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Antibiyotik Alırken Bu Gıdalardan Kaçının
Araştırmalar antibiyotikler dahil bazı ilaçları alırken greyfurt ve greyfurt suyu tüketmenin zararlı olabileceğini göstermiştir. Antibiyotik kullanırken greyfurt tüketmek, vücudun ilacı düzgün bir şekilde parçalamasını engelleyebilir. İlacın etkisini azaltabilir.
Antibiyotik Bittikten Kaç Gün Sonra Vücuttan Atılır? Bu ilaç vücuda alındıktan sonra 35-40 saat sonra vücuttan atılır.
Bir çok antibiyotik aç karna alındığında midede rahatsızlık hissi oluşumuna neden olur. Bazı kemik erimesi ilaçları (ör: alendronik asit) oturur pozisyonda yemekle birlikte ve kalsiyumdan fakir gıdalar ile alınmalıdır. Yoksa özofajit denilen yemek borusu iltihabına sebebiyet verebilir.
Pharmacia & Upjohn firmasının ürettiği ''Zyvox'' adlı yeni antibiyotiğin şimdiye kadar en güçlü antibiyotik sayılan Vancomycin'in bile iyileştiremediği enfeksiyonlara neden olan bakterileri dahi öldürüdüğü belirtildi.
İltihap sökücü kullanmak Kan sulandırıcı, paracetamol ve benzeri steroid içermeyen antibiyotikler aç karnına kullanılmamalıdır. Bu tür ilaçların aç karna kullanımı ilacın etkisini azaltmakla birlikte mide kanaması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Doktor tarafından planlanan kullanma süresine uyulmalıdır. *Antibiyotiğin verilme saatine dikkat edilmelidir. Doktor tarafından önerilen kullanma saatleri aksatılmamalıdır. İlacın belirlenen saatten en çok 1 saat önce veya 1 saat sonra verilmesi tedaviyi çok etkilemez.
Antibiyotiklerin etki süresi, kullanılan antibiyotiğin türüne ve enfeksiyonun tipine bağlı olarak değişebilir. Bazı antibiyotikler hızlı bir şekilde etki gösterebilirken, diğerleri daha uzun bir süre alabilir. Ancak, genellikle antibiyotiklerin etkisi 24-48 saat içinde görülmeye başlar.
Antibiyotik kullanırken şekersiz yeşil çay için
Erdem Yeşilada, "Antibiyotik kullanırken şekersiz yeşilçay içilmesini öneriyorum. Çünkü mikroorganizmalar, antibiyotik içeri girmesin diye koruma kalkanı oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri