Un ve bakliyatın saklandığı dolabın içine ya da un kavanozunun içerisine 2-3 adet defne yaprağı konulması böceklenmelere engel olacaktır. Unun dışında nohut, fasulye ve mercimek gibi gıdaların böceklenip kurtlanmaması için ise her birinin saklandığı kapların içine 1 tutam tuz serpiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Buğday, mısır, nohut, çeltik ve sorgum gibi tahıllar genellikle 6-12 aylık dönemlerde CAP depoda saklanır.
Bu ambarlara konan buğday ve arpalar ise 100 yılda sadece yüzde 5 bozulmayla saklanıyor. Ambarlara, ayak boyunda oyularak yapılan basamaklarla inilip çıkılıyor. Çuvallara konan buğday ve arpa makara yardımıyla çıkarılarak ambarlara boşaltılıyor.
BOŞ AMBAR/DEPO İLAÇLAMASI: Buğday biti ilaçlamalarında depo ve ambarlarda uygulanacak bir dizi kültürel önlemler sonrasında 1 hafta sonra, ürün ambara girmeden 15 gün önce ambar boş olarak Malathion, chlorpyriphos, deltamethrin etkili maddeye sahip ilaçlar kullanılarak yapılır.
Un çuvalları gibi kuru ürünleri, bit istilasının olduğu alanda sakladıysanız, ürünleri temiz olduğunu düşünseniz de en az dört gün boyunca dondurucuya koyun. Soğuk ortam bitleri, yumurtaları ve larvaları öldürecektir. Daha sonra, bu ürünler buzdolabında veya derin dondurucuda hava geçirmez kaplarda saklayın.
İlgili 29 soru bulundu
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
Ergin parlak koyu kırmızı renkli, 3.5-4.0 mm boyundadır. Larvalar olgunlaştığında 5-7 mm boyunda sarımsı kahve renkli bir hal alır. Erginlerin yaşama süresi ortalama 1 yıldır. Ergin dişi yaşadığı sürece 300-400 adet yumurta bırakır.
Paranit Bit ve Sirke Tedavisi Şampuanı ise en çok tercih edilen bit temizleyici ürünlerden biri. Henüz bite dönüşmeyen sirkeler üzerinde de oldukça başarılı ürün, kokuya karşı duyarlı olanların rahatlıkla kullanabileceği bit şampuanları arasında yer alıyor.
Buğday bitleri uçamaz. İstila genellikle buğday ya da tahıl ürünleriyle birlikte taşındıklarında meydana gelir. Ayrıca tahılı taşımak için kullanılan araçlarda ya da tahılların depolandığı binalarda istila ortaya çıkabilir. Dişiler, tahılın içine tek bir yumurta bırakır.
Paranir sprey minimum süre içerisinde, yani 15 dakika kadar kısa bir sürede bitleri ve sirkeleri temizler.Tedavi uygulamadan önce aile bireylerin hepsinin kontrol edilmesi gerekir. Bit ve sirke görülen tüm aile bireylerinde bu ürünü kullanmanız gerekir. Ürününü dikkatli bir şekilde tüm saça uygulamalısınız.
Buğday bozulmadan kaç yıl dayanır? Buğday unu, doğru koşullar sağlandığında 1 yıla kadar saklanabilir. Tam buğday, yulaf ve çavdar unun raf ömrü, beyaz una göre daha azdır.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Kur'an ve Tevrat'ta kurak ve olumsuz şartların hüküm sürdüğü yıllarda ihtiyat için Hz Yusuf'un tahılları silolarda sakladığından bahsetmektedir. Yedi yıl her zamanki gibi ekersiniz. Biçtiğinizde, yiyeceğiniz az bir kısmı alın, kalanı başaklarının içinde bırakın şeklinde ifade edilmektedir.
Haşlanmış buğday doğrudan kullanıldığı gibi, ihtiyacınız ölçüsünde buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak derin dondurucuda saklanabilir.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
Şu anda yürürlükte olan 0,55 kepek oranında un, 100 kilogram buğdaydan alınan 68 kilogram unla üretiliyor. Bu işlem yapılırken kepek oranının azaltılması için buğdayın çekirdek kısmına yakın bölümler alınıyor.
Bitlerin kaybolması için 10-15 tane sarımsağı robottan geçirin. İçeresine limon suyu sıkın. Daha sonra saç diplerinize sürün ve yarım saat kadar saç diplerinde beklemesini sağlayın. En son saçınızı duruladıktan sonra saçınızı bit tarağı ile tarayıp bitleri temizlemeniz gerekmektedir.
Bitleri ve sirkeleri öldürebilen bitki yağları vardır. Bunların arasında çay ağacı yağı, anason yağı, ylang ylang yağı vardır. Diğer ürünler, bitleri boğar ve duş bonesi tedavilerinde kullanılabilir. Bunlara örnek olarak mayonez, zeytinyağı, vazelin ya da tereyağı verilebilir.
- Fırça ve taraklar sıcak suda (50 derece) veya bit şampuanı olan bir kapta bekletilerek temizlenmeli. - Yastık kılıfları, son birkaç gün giyilen giysiler ve saç tokaları sıcak suyla yıkanıp sıcak havayla kurutulmalı. - Yıkanamayan her şey çöp torbasına konup ağzı sıkıca bağlanarak 10 gün saklanmalıdır.
Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Bitler, lavanta kokusundan hoşlanmazlar. Saça yoğun lavantalı ürünler kullanılması, bitin gelmesini engelleyebilir.
Beyaz sirke ya da elma sirkesiyle bitlerden kurtulmak mümkündür. Sirkeli su saçlara sürülüp ortalama 1 saat bekletmek gerekir. Ardından ince tarak yardımıyla bitlerin saçlardan temizlenmesi gerekir.
Bitin tek besin kaynağı insan kanıdır. Erişkin bir bit üreyebilmek için günde iki kez kana ihtiyaç duyar. Baş biti uçamayan ve sıçrayamayan kanatsız bir böcektir.
Bit ilacını kullandıktan sonra saçlarınızı 1/1 oranında elma veya üzüm sirkeli su ile durulayın. Bu şekilde sirkelerin (bit yumurtası) çözülmesini sağlarsınız. Ardından saçınızı tutamlara ayırarak sık dişli bir tarak ya da bit tarağı ile saçınızı özenle tarayın. Sirkeleri tamamen ayıklayana kadar taramaya devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri