Bu ilaçlar göz içindeki lens kaslarının kasılma fonksiyonunu bozarak, bulanık görmeye yol açabiliyorlar. Böyle bir yan etki ortaya çıktığında, bu ilacı başka bir gruptan antidepresanla değiştirmek gerekebiliyor. Ayrıca antidepresanlar, göz kuruluğuna yol açıyor.
Depresyon görme kaybını da hızlandırıyor
Ancak depresyon, yarattığı duygusal problemlere ek olarak; iştahsızlık, eve kapanma ve gün ışığından mahrum kalma, egzersiz, uyku düzeninde bozukluklar, baş ve kas ağrıları gibi fiziksel olumsuzluklara da yol açabiliyor.
Asetil salisilik asit, diklofenak ya da ibuprofen içeren non-steroid anti romatizma ilaçların sıklıkla kullanılması, ender vakalarda bulanık ya da çift görmeye neden olabilir. İlaçları aldıktan sonra bu semptomlarla karşılaşırsanız, doktorunuzun başka bir ilaç reçete etmesini istemelisiniz.
Antidepresanlar göz kuruluğuna yol açıyor
Bu yan etkiler özellikle trisiklik antidepresan denen ilaç grubuyla izleniyor. Bu ilaçlar göz içindeki lensin kasılma fonksiyonunu bozarak, bulanık görmeye yol açabiliyorlar.
İlgili 35 soru bulundu
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
Antidepresanlar ağırlıklı olarak depresyon tedavisinde kullanılan, etken maddelerine göre farklı türlere ayrılan ilaçlardır. Antidepresan tedavisinde amaç depresyon nedeniyle oluşan mutsuzluk, bitkinlik, tükenmişlik, huzursuzluk sorunlarını kalıcı şekilde sonlandırmaktır.
Stres anksiyeteye, depresyona, artan tansiyona, sindirim sorunlarına, migrenlere ve hatta görme değişikliklerine neden olabilir.
Ayrıca antidepresanlar, göz kuruluğuna yol açıyor. Göz kuruluğu kendisini gözlerde yanma, batma, kızarma, refleks yaşarma ve bulanık görme ile belli ediyor.
Bulanık görme, görme keskinliğinin kaybolması ve ince ayrıntıları normal insanlara oranla net olarak görememe olarak tanımlanır. Bulanık görme göz hastalıklarıyla ilişkili olabileceği gibi migren, karbonmonoksit zehirlenmesi, zona hastalığı, menenjit ve ensefalit gibi farklı hastalıklardan kaynaklı da oluşabilir.
Bu kırma kusurları, gözlük, kontakt lens, lazer görme düzeltme veya cerrahi gibi tedavilerle düzeltilebilir. Eğer bulanık görme görme kalitesini etkilerse veya başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkarsa, bir göz hekimi tarafından değerlendirilmesi ve tedavisi gerekir.
Ani bulanık görme, ayrılmış retina, göz uçuğu veya optik nevritin (optik sinir iltihabı) bir semptomu olabilir. Aşağıda listelenenler gibi bazı göz rahatsızlıkları ve hastalıklar kalıcı görme kaybına neden olabilir, dolayısıyla ani bulanık görme yaşıyorsanız tanı ve tedavi için bir göz doktoruna danışmak önemlidir.
Görme bozuklukları psikolojik etkiler yaratırken, psikolojik problemler de görme bozukluklarına sebep olabilmektedir. 'Santral seröz koryoretinopati' dediğimiz retina bozukluğu yine stres nedeniyle retinada oluşan bozukluklardandır ve genelde stresli olaylardan sonra gelişir.
Panik Belirtileri Nelerdir? Baş dönmesi, bulanık görme, kalp çarpıntısı, titreme, kan basıncında artma, hızlı ve yüzeysel soluma, göğüs ağrısı, kaslarda aşırı gerginlik, soğuk terleme, midede şişkinlik, sık idrara çıkma, bayılacakmış gibi olma gibi belirtiler görülür.
Stres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor.
Ayrıca, bazı antidepresanlar kabızlık, ağız kuruluğu, baş dönmesi, göz kararması gibi hayatın tadını, tuzunu kaçırabilen değişikliklere de yol açabiliyorlar.
Antidepresanlar ve yüksek tansiyon, Akne, Doğum kontrolü ve parkinson hastalığı için kullanılan ilaçlar da göz kuruluğuna neden olabilir.
Antidepresanlar organlara zarar verir mi? Halk arasında, bu gruptaki ilaçların böbrek ve karaciğere zarar verdiği, beyini çürüttüğü düşüncesi kesinlikle doğru değildir.
Strese bağlı en yaygın görülen göz rahatsızlıkları göz kapağı seğirmesi ve santral seröz koryoretinopatidir. Göz kapağı seğirmesi, genellikle stresten kaynaklanır. Ayrıca yorgunluk, uykusuzluk, fazla çay/kahve/kola tüketimi seğirmeye yol açabilir. Seğirme haftalar, hatta aylar sürebilir.
Panik, huzursuzluk, artan korku ve endişe, terleme, ellerde ve ayaklarda üşüme, ve nefes darlığı, anksiyetenin bazı belirtileridir.
Stres pek çok hastalık üzerinde kilit rol oynarken göz sağlığını da olumsuz etkiliyor. Genellikle yoğun stres altında olunan dönemlerde meydana gelen santral seröz koryoretinopati yani retinada sıvı birikmesi görme kaybına bile neden olabiliyor.
Antidepresanlar kişiliği değiştirmez, kişiliği değiştirebilen tedavi ancak psikoterapidir.
Bazın antidepresanların ise tiraminden zengin besinler olan, eski peynir, şarap, bazı biralar, viski, incir, bakla, soya sosu, tavuk ve dana ciğeri gibi besinlerle bir arada tüketilmemesi gerekir.
En iyi depresyon ilacı nedir? Antidepresan ilaçlarının etkililiği kişiden kişiye değişmektedir. Ancak yaygın olarak en sık reçete edilenler genellikle SSRI'lardır (Seçici serotonin geri alım inhibitörleri) çünkü yan etkileri diğerlerine göre kısmen daha azdır. En iyi bilineni ise Fluoksetin, diğer adıyla Prozac'tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri