Sakinleştiriciler, antidepresanlar, tansiyon ilaçları ve diğer ilaçlar, genellikle uyuşukluğa ya da sersemliğe neden olur ve unutkanlığa sebebiyet verir. Gün içerisinde yaşanan durumların takibini zorlaştırarak hafızayı etkiler.
Zeka ile kastettiğiniz şeyin IQ olduğunu; bahsettiğiniz ilacın sizin için (başkası değil) reçete edildiğini; ilacı reçete edildiği şekilde (süre/miktar) kullandığınızı varsayıyorum. Hayır, (kategorize edip, ölçebildiğimiz kadarıyla) antidepresanların zeka üzerinde doğal olarak yararlı veya zararlı bir etkisi yoktur.
SSRI (Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörleri) grubu antidepresanlar, bazı bireylerde odaklanma ve zihinsel becerilerde değişikliklere neden olabilir. Ancak, etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Sonuç olarak uzun süreli kullanılan antikolinerjiklerin, antidepresanların, antiparkinson ve ürolojik ilaçların demans sıklığı ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Antidepresan ilaçlarla tedavi gören kişilerin ise alzheimer riski büyük ölçüde azalıyor. Antidepresan ilaçlar, beynin kimyasını değiştirdikleri için alzheimer riskini de azaltıyor.
İlgili 33 soru bulundu
Yapılan çalışmalarda uzun süreli kullanımın herhangi bir kalıcı zararı gösterilmemiştir. Antidepresan etkinlik açısından ilaçlar arasında belirgin bir farklılık olmasa da bireysel farklar nedeniyle bir hasta bir ilaca diğerinden daha fazla yanıt verebilir ya da bir ilaçla daha çok istenmeyen etki yaşayabilir.
En sık görülen yan etkileri
Sık görülen yan etkileri; Denge kaybı Baş dönmesi ve unutkanlık gibi hafıza problemleri. Bulanık görme.
İlaçların yan etkisi
Sakinleştiriciler, antidepresanlar, tansiyon ilaçları ve diğer ilaçlar, genellikle uyuşukluğa ya da sersemliğe neden olur ve unutkanlığa sebebiyet verir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
Demans tek bir hastalık ismi olmayıp, bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile tarif edilebilecek bir bulgudur. Demans; hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini gösterebilir.
Antidepresan ilaçlar yıllar boyunca kullanıldığında bile fizik bağımlılık oluşturmazlar. Modern tıbbın kullandığı antidepresanlar uyutarak sorunları unutturan ilaçlar da değildir.
Depresyonun kronikleşmesi (yaşam boyu devam etmesi) durumunda hastaların ömür boyu antidepresan kullanması da önerilebilir.
Doktor kontrolünde, uygun şekilde kullanılmazsa bir işe yaramaması ihtimali vardır. 1 yıl kullanılması gereken bir ilacı daha erken keserseniz tedavi sonuçlanmadığı için eski halinize dönebilirsiniz. Daha şiddetli bir depresyonla da karşılaşabilirsiniz.
Bir dizi reçeteli ve reçetesiz ilaç, hafıza kaybına neden olabilir veya hafıza kaybına neden olabilir. Olası suçlular şunları içerir: antidepresanlar , antihistaminikler , anti- anksiyete ilaçları , kas gevşeticiler, sakinleştiriciler , uyku hapları ve ameliyattan sonra verilen ağrı kesici ilaçlar.
Antidepresanlar kişiliği değiştirmez, kişiliği değiştirebilen tedavi ancak psikoterapidir.
Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir. Sicile işlenme durumu, psikiyatri polikliniklerinden veya psikiyatri hastanelerinden alınan rapor veya yatış kararı sonrası gerçekleşir.
Trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri, SSRI'lar , Atipik ve yeni kuşak antidepresanlar. Bu antidepresan türleri oldukça ağır olabilmektedir.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır.
Her antidepresanın yan etkileri ilaç prospektüsünde yazar. Tüm antidepresanlar hekim kontorlünde ve hekimin önerdiği dozda ve sürede kullanılmalıdır. Kilo artışından, uyku problemine saç dökülmesinden, mide problemlerine kadar pek çok yan etkisi olabilir.
Hafif kognitif bozukluğa sahip birçok kişi semptomlarını yönetebilir ve bunama geliştirmez. Dolayısıyla stres, kaygı ve depresyon dahil olmak üzere birçok şey hafızanızda sorunlara neden olabilir.
Uzun süreli depresyon kısa süreli ve uzun süreli hafızayı direkt olarak etkilemektedir. Depresyon esnasında hipokampus adlı bölge küçülür. Bu durum unutkanlığa neden olur. Depresyon uyanamama ve uyuya kalma gibi problemlere neden olabilir.
Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişi uzun süren, kontrol etmekte güçlük çektiği bir endişe durumu yaşar. Bu kaygı huzursuzluk veya kendini tetikte hissetme, çabuk yorulma, odaklanma güçlüğü, unutkanlık hissi, sinirlilik, kas gerginliği ve uyku bozukluğu belirtilerinin tamamı yada bir kısmı ile birlikte bulunur.
Anksiyetenin ayrıca hafıza üzerinde de zararlı etkileri vardır. Anksiyete, kişide büyük strese neden olur ve stres, hipokampüsü küçültür. Bu bölge uzun vadeli ve bağlamsal anıları işlemek için çok önemlidir.
Anksiyete unutkanlık yapar mı? Anksiyetenin verdiği huzursuzluk, mutsuz olma hali, sinirlilik, kas gerginliği durumlarının yanında unutkanlık da görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri