Antidepresanlar beyindeki serotonin ve noradrenalin gibi kimyasal maddelerin düzeyini arttırarak etki gösterir. Bu maddelere nörotransmitter adı verilir. Adı geçen kimyasal maddelerin kişinin ruh halini iyileştirici etkisi vardır. Antidepresan ilaçlar beyinden gönderilen ağrı sinyallerini de azaltır.
Antidepresanlar, beyinde sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan 'nörotransmitter' adı verilen maddelerin dengesini değiştirmek için kullanılan ilaçlardır. Yani antidepresanlar bozulmuş dengeyi değiştirerek, beyinin yeniden normal bir şekilde çalışmasını sağlamak için kullanılmaktadır.
Depresyon rahatsızlığı, beyni etkiler ve beynin çalışmasında değişimlere yol açar. Antidepresan ilaçları, beyinde nörotransmitter adı verilen ve sinir hücreleri arasında haberleşmeyi sağlayan maddelerin dengesini değiştirir. Bu sayede beynin sağlıklı bir şekilde çalışmasını hedefler.
Antidepresanlar bağımlılık yapmaz
Antidepresanlar tedavi edici özelliği olan etkisi kanıtlanmış, depresyon tedavisinin olmazsa olmazı ciddi ilaçlardır.
Yanlış: Antidepresanlar Uyuşturur
Antidepresanların uyuşturucu olduğu düşünülür. Ancak antidepresanların içinde uyuşturucu özelliği olan bir madde bulunmamaktadır. Uyuşturucu maddelerin aksine hemen etki eden bir ilaç grubu da değildir. Etkisini görebilmek için en az 4 hafta kullanmaya devam etmek gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Sakinleştiriciler, antidepresanlar, tansiyon ilaçları ve diğer ilaçlar, genellikle uyuşukluğa ya da sersemliğe neden olur ve unutkanlığa sebebiyet verir. Gün içerisinde yaşanan durumların takibini zorlaştırarak hafızayı etkiler.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
İlk birkaç hafta ya da birkaç ay içerisinde semptomların hafiflemesi ya da depresyonun ortadan kalkması beklenir. Bu süre boyunca sabırlı olarak ilacın kullanımında vazgeçilmemesi gerekir. Antidepresan tedavileri sıklıkla 6 ay ile 1 yıl arasında sürer.
En iyi depresyon ilacı nedir? Antidepresan ilaçlarının etkililiği kişiden kişiye değişmektedir. Ancak yaygın olarak en sık reçete edilenler genellikle SSRI'lardır (Seçici serotonin geri alım inhibitörleri) çünkü yan etkileri diğerlerine göre kısmen daha azdır. En iyi bilineni ise Fluoksetin, diğer adıyla Prozac'tır.
Bu, ilacı bıraktıklarında vücudun ilaca olan bu bağımlılığı nedeniyle yan etkiler yaşamasına neden olabilir. Nörolojik Uyarılma: Bazı antidepresanlar bırakıldığında, beyinde aşırı uyarılma ve hiperaktiviteye neden olabilir, bu da anksiyete, uykusuzluk ve huzursuzluğa neden olabilir.
Sakinleştiriciler (hipnotikler)
Zolpidem (Ambien) ve eszopiclone (Lunesta) gibi daha rahat uyuyabilmek için alınan bu ilaçlar uzun süre kullanıldıklarında hafıza sorunları, konsantrasyon ve bir takım bilişsel problemlere neden olabilirler.
Antidepresanlar başlangıçta hastanın mevcut kaygısını arttırabilir. Hastalar tedavinin ilk bir haftasında sıklıkla bu durumu yaşarlar ve tedaviyi başlangıçta bırakabilirler. Ancak bu etki beklenen bir durumdur ve genellikle on gün içerisinde azalarak kaybolur.
Düşüncelerinizde ya da davranışlarınızdaki değişiklikler ve ruh haliniz, uyku ve yeme düzeniniz, ilişkileriniz, işiniz ve hayatınız hakkında sorular sorup psikolojik bir testten geçmenizi isteyebilir. Kan testi, röntgen veya diğer laboratuvar testleri ile depresyon tanısı konulamaz.
Antidepresan ilaçların enerjiyi arttıran ve yorgunluğu azaltan etkileri, depresif içerikli düşünceler ve moral üzerine pozitif etkilerinden daha erken gözlenir. İlk önce uykuda veya iştahta bir düzelme hissedebilirsiniz. Bunun arkasından enerjide yavaş bir artış ve ilgi duyduğunuz şeylerin artması gelir.
Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI), adından da anlaşılacağı üzere serotonin taşıyıcı proteinini (SERT) bloke ederek serotoninin hücre içine geri alımını engeller. Böylece sinaps boşluğunda daha uzun süre ve daha büyük yoğunlukta kalmasını sağlar.
Trisiklik antidepresanların terapotik doz aralığı 1-5 mg/kg'dır. Bundan daha yüksek dozda alınması akut zehirlenmeye neden olabilir. Özellikle 10 mg/kg'dan daha yüksek dozda alınması hayatı tehdit edici zehirlenmeye neden olurken, ölüm genellikle 1 gr veya daha üstünde alımlarda görülür.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır.
Trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri, SSRI'lar , Atipik ve yeni kuşak antidepresanlar. Bu antidepresan türleri oldukça ağır olabilmektedir. Vücutta veya beyinde bazı tahribatlara neden olabilir.
Antidepresanlar Depresyon ve Panikatak' ta Hangi Dozda kullanılmalı? Efexor (snrı) 150-450 mg arasında kullanılabilir. Eski kuşak antidepresanlar (Tofranil, anafranil gibi) 75-300 mg arası bir dozda kullanılabilir. Ludiomil, Maprotil gibi ciddi depresyon ilaçları ise 100-225 mg arasında kullanılabilir.
Antidepresanların sersemlik etkisi yarattığına dair deneyimler ise genellikle tedavinin başlangıçtaki bir iki haftalık dönemi için geçerlidir. Kimi zaman da doz atlandığında geri çekilme belirtisi olarak da sersemlik görülebilir. Antidepresanların çoğu uyku yapmaz ve sabah alınır.
Antidepresanlarla yapılan tedavi sırasında hastaların bir kısmın- da tedavinin etkisi kaybolur. Bunun olası nedenleri arasında tedaviye uyumun iyi olmaması, başlangıçtaki plasebo yanıtının kaybolması, gerçek ilaç etkisinin kaybı ve depresif hastalığın patogenezinde meydana gelen değişiklikler sayılmaktadır.
Antidepresan ilaçlar, psikiyatrik tedavilerde yetişkinler kadar çocuk ve ergenlerde de kullanılmaktadır.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
Bazın antidepresanların ise tiraminden zengin besinler olan, eski peynir, şarap, bazı biralar, viski, incir, bakla, soya sosu, tavuk ve dana ciğeri gibi besinlerle bir arada tüketilmemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri