Kinoa unu kullanacağınız zaman, tarifte yer alan buğday unu miktarının yarısını kullanabilirsiniz. Krep, kek ve pizza tariflerinin yanı sıra çorba ve soslara kıvam vermek için de harikadır.
Pirinç unu
Sağlıklı un alternatifi arayanlar özellikle esmer pirinçten üretilen tam pirinç ununu tercih ediyorlar. Bu un gluten içermiyor. Tadı fındığımsı olduğundan yemeklere farklı bir lezzet katıyor. Hamur işlerinde, yemeklere, soslara ve çorbalara kıvam vermek için kullanılabilir.
Yapısında insan sindirimi için faydalı olan kepek, rüşeym ve protein barındırıyor. Ek gıdaya geçişte tercih edilen en temel un olması nedeniyle elinizin altında bir tam buğday unu bulundurmanızda fayda var.
Tam buğday ununda B vitamini, folat, çinko ve demir yer alır. Bu maddeler ise bağışıklık sisteminin güçlenmesinde aktif rol oynar. Hastalıklardan uzak bir bedene sahip olmak için rafine un yerine tam buğday unu tercih edebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Tam Buğday Ununun Özellikleri;
Beyaz unun kullanıldığı her şeyde, tam buğday unu kullanılabilme özelliğine sahiptir. İçerisinde çokça kepek barındırdığından, lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Kepek ve rüşeym kısımlarının da içerisinde bulunması nedeniyle vitamin ve mineral kaynağıdır.
1.Glüten İçermez
Günümüzde vücut sağlığının baş düşmanlarından biri sayılan glüten, mısır ununda bulunmaz. Mısır unu, glütenden uzak durmak isteyenler ve çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Sarı Un ürünümüz, kendine özgü sarımsı rengi ve özellikle mantıya, erişteye, halep ekmeği başta olmak üzere birçok ekmek çeşidine, pastalara ve diğer tüm hamur işlerine lezzet katmasıyla adeta altın değerindedir. Çok sert ve yüksek proteinli buğdaylardan üretilir.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
Bebeklerin beslenmesinde en çok ihtiyaç duyulan unlar arasında bebek pirinç unu başı çekse de yulaf, buğday, siyez, keçiboynuzu unu, buğday rüşeymi de bebeklerin birçok ihtiyacına cevap verir.
Un grupları, bebeğiniz 7,5-8 ay civarı tadımları bitirip, menülere geçtiği dönemde kullanılmaya başlanır. Krep, kek, muffin, pancake, poğaça, kurabiye, çorba gibi her tarifte kullanıldığı gibi bazı unlar (rüşeym gibi) direkt yoğurda karıştırılarak da bebeklere sunulabilir.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Pirinç unu, ince öğütülmüş pirinçten yapılan bir un türüdür. Genellikle pirincin kül suyunda bekletilmesiyle üretilen pirinç nişastasından farklıdır. Pirinç unu, buğday ununun yaygın bir ikamesidir. Sıvı ayrışmasını engellediği için soğutulmuş veya dondurulmuş tariflerde kıvam arttırıcı olarak da kullanılır.
Kalori sayanlar için badem ve amaranth unu bu listede en düşük değere sahip.
Sinangil düşük proteinli un özellikle çölyak hastalığına sahip olan kişiler için ideal oranlarda hazırlanır.
HASTALIK RİSKİNİ ARTIRIYOR
Rafine unların aşırı tüketimi trigliseritlerde artışa, HDL (iyi kolesterol) düzeylerinde düşüşe ve kan şekerinde artışa yol açar. Vücutta daha fazla glikoz ile diyabet geliştirme riski artar. Rafine unlar vücut ağırlığında önemli bir artış sağlayabilir ve şişkinlik problemlerini artırabilir.
50 Yıldır Lezzetin Hamurunda Söke Var
Zenginleştirilmiş Söke Geleneksel Un'u tüm hamur işlerinde; kek, pasta, kurabiye, börek, poğaça ve açma yapımında kullanabilirsiniz.
Başka tür unlarla karıştırılıp hamur işi yapımında kullanılır. Dolgu macunu, yapıştırıcı olarak kullanılır. Et ve balık pişirmede kullanılır.Her yemekte sunulan İtalyanların "Polenta"sına benzer "Mamaliga" mısır unundan yapılıyor.Balıkları unlamada ,Çorba ve kek yapımında da kullanılır.
Buğday unu ya da beyaz un yerine kullanılabilir ve sağlık için de tercih edilebilir. Vegan beslenme çeşidinde protein ihtiyacını karşılamak için mısır unu tüketilebilir. Protein için güçlü bir alternatif olan mısır unu ile günlük protein ihtiyacı karşılanabilir.
Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu.
Rafine buğday unu sadece nişasta ve glüten bakımından zengindir. Tam buğday unu, rafine buğday ununa göre 2-4 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir. Tam buğday unu ile glisemik indeks 65-70'ten 50-55'lere düşer.
Kepekli un, beyaz unun içerisine sonradan kepek eklenmiş halidir ve beyaz undan farkı olmadığı için kan şekerine olumsuz etkisi vardır. Tam buğday unu, buğday taneciklerini bütün olarak içinde barındıran un çeşididir ve dolayısıyla buğdayın yapısında bulunan vitamin, mineral gibi maddelerin de kaybolmamış halidir.
Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir. Ekmek unu, çok amaçlı una göre daha fazla protein içeriğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri