Soğutma sıvısı (Antifriz), motorun sıcak yaz aylarında soğumasına yardımcı olur (motorun hararet yapmasını önler) ve bununla birlikte motorun kışın donmasını önler.
Aşırı soğuklarda donma ve aşırı sıcakta hararet yapma sorunları önlemek üzere kullanılan antifiriz çok önemli bir ürün. Antifiriz ile soğuk havada ve sıcak havada motoru koruyabilirsiniz.
Kış aylarında araçlara yapılan işlemler arasında en önemlisi radyatör suyuna antifiriz eklenmesi işlemidir. Motorun donmasını ve hararet yapmasını önleyen bu işlem yaz ayında da yapılabilir.
Antifrizin içeri etilen glikol olan kimyasal bir alkol türüdür. İçeriğindeki kimyasallar sebebiyle antifriz buharlaşmaz, donmaz ve kaynama yapmaz. Bu özelliği sayesinde araç motor radyatörlerinde ve araç cam suyunda antifriz kullanımı olmazsa olmazdır.
yarı yarıya saf su ve antifriz en iyisi... ama çürümüş bir radyatöre azcık bile antifriz koysan eritir... sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Antifrizin yetersiz kullanımı veya kötü kalitesi, motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu da motor parçalarının aşınmasına ve hasar görmesine yol açabilir. Bu nedenle, aracın motor sıcaklığı düzenli olarak kontrol edilmeli ve antifriz seviyesi uygun şekilde ayarlanmalıdır.
Antifirizin fazla oranlı olması böle bişye sebep olmaz... antfrizin içine su katarsanız hararet daha da yükselir.Sakın katmayın.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Motor soğutma suyu, özellikle soğuk kış günlerinde motorun donmasını engelleyerek sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca hararetin aşırı yükselmesini önleyerek ortaya çıkan ısıyı etkili bir şekilde emer. İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur.
Sorun olmaz. İlk defa bilmediğim marka antifriz kullandım.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Motor ısınması durumunda;
Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir. Su olduğu halde motor fazla ısınıyorsa, termostat arızalıdır. Donmayı önlemek için radyatöre antifriz ilave edilir.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
İçten yanmalı makinelerde oluşan patlama sonucu sıcaklığı artan motorun ısısı soğutma kanallarında dolaşan soğutma sıvısına aktarılır. Bu durumda soğutma sıvısı ısınır ve soğumaya ihtiyaç duyar. Isınan sıvı pompa yardımıyla basınçlı bir şekilde radyatöre ulaşır. Radyatöre gelen sıcak sıvı burada soğutulur.
SONUÇ OLARAK: Yaz ya da kış aylarında, periyodik bakımlar yapılırken ya da normal kullanımlarda mutlaka antifriz sıvısı eklemek gereklidir. Tıpkı oto yedek parça seçimi gibi, antifriz seçimi de önemlidir.
Bilinenin aksine antifriz sadece kışın soğutma sisteminindeki donmayı engellemekle kalmaz aynı zamanda yazın aracın su kaynatmasını ve hararet yapmasını da engeller. Soğutma sisteminde oluşan korozyonu önlemede büyük rol oynayan antifrizin yaz aylarında kullanılması gereklidir.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir.
Antifriz formülü; motordaki kir, pas, kireçlenme, oksitlenme gibi kimyasal bozuklukların oluşumunu engeller, soğutma sıvısının motorda rahat dolaşımını sağlar.
Sıvı soğutmalı motorlar; soğutucu akışkan olarak genellikle soğutma suyu (saf su ile antifiriz karışımı) kullanılır. Sıvı soğutmalı motor, motorun içerisinde meydana gelen ısı, motor soğutma suyu tarafından alınır ve radyatörde soğutulur. Soğutma suyu, su pompası vasıtasıyla devirdaim eder.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Antifrizin donma noktası, kullanılan bileşenlere bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle etilen glikol veya propilen glikol içeren ticari antifriz ürünleri, eksi 37 ila eksi 50 derece Celsius arasında bir donma noktasına sahiptir.
Moil Süper Antifriz -74 Derece Mavi 1 lt.
Bununla birlikte, sıvı üreticileri yüzde 70'den fazla antifriz kullanılmasına tavsiye ederken, sıcak iklime sahip yerlerde ise bu oran yüzde 60'a kadar düşebilmektedir. Fakat antifriz üreticilerinin çoğu ideal olarak yüzde 50 su ve yüzde 50 antifriz oranını tavsiye etmektedir.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri