Ölçü başlıkları, ağız içerisinde implantlar üzerine vidalanır. Hasta ağzında implant analoglarının denk geldiği yerlere, vida kısmı kaşığın dışına çıkacak şekilde kaşık üzerinde frezle delikler hazırlanır. Kaşığın ağız içine uyumu kontrol edilir ve uygun ölçü materyali ile ölçü alınır.
İmplant vidası takıldıktan sonra dişin takılması için doğru zaman beklenilmelidir. Bu uygulamanın doğru zamanda ve kurallara uygun olarak yapılıp yapılmaması tedavinin sonucunu direkt olarak etkiler. Genellikle 3 ay sonra titanyum vida ile kemik tam anlamıyla kaynaşır. Böylece diş yapımı süreci başlatılabilir.
Ağız İçi Tarayıcılar Nasıl Kullanılır? Örneğin lamina (yaprak porselen) yapılacak bir hastada önce ağız içi uyuşturulur, işleme uygun hale getirilir. Dişte yer hazırlığı yapılır. Sonrasında ölçü aşamasında kamera ile ağız içi taranarak laboratuvara gönderilir.
Protez Takılması
Gerekli bekleme süreleri tamamlandıktan sonra implant üstü protez aşamasına geçilir. Ölçü alma işleminden önce röntgen çekilerek implantlar kontrol edilir, iyileşme başlıkları takılır ve 3-7 gün sonra ölçü alınır.
Hastanın ağzının içi tarayıcı kamera ile görüntülenerek üç boyutlu ölçü alımı sağlanır. Sonrasında ölçülere uygun şekilde alınan üç boyutlu görsel model tarayıcı kamera ile bilgisayar ortamına aktarılır. Bilgisayar ortamında görüntülenen üç boyutlu ağız içi modeli ile oluşturulan ölçülere uygun tedavi uygulanır.
İlgili 26 soru bulundu
Diş hekiminiz lokal anestezi ile kaplama yapılması planlanan diş veya dişlerinizi uyuşturur. İstenilen uyuşma sağlandıktan sonra dişinizi kaplama için hazırlar yani bir miktar diş ufaltılır ve geçici kaplama için ölçü alır. Bu işlem lokal anestezi altında yapıldığı için herhangi bir ağrı sızı olmaz.
Ağız içi tarayıcıyla ölçü almak 3-5 dakika kadar sürer. Yeni dişiniz aynı gün içerisinde hazırlanıp yapıştırılır. Avantajları nedir? Dijital diş hekimliğinde ağız içinden dakikalar içinde ölçü alınıp, yeni dişleriniz üretildiği için, aynı gün içerisinde yeni dişleriniz yapıştırılır.
İmmediat protezler dişler çekildikten hemen sonra takılan protezlerdir. Bunu için dişler çekilmeden önce hekim ölçü alır ve bu ölçü dişler çekilince olacak değişikliklere göre önceden protez hazırlanır. İmmediat protezlerin en büyük avantajı hastanın hiç dişsiz kalmamasıdır.
İmplant vidası takıldıktan sonra diş protezinin takılmasıdır. Titanyum vida çene kemiğine yerleştirildikten sonra kemikle implantın uyumu için bekleme aşamasına geçilir. Bu aşama da başarıyla tamamlandıktan sonra diş protezi takılır. Protezler porselen ya da zirkonyumdan yapılmaktadır.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
Uzmanlar tarafından gerçekleşen diş kesilmesi işlemi sonrasında o bölgeye uygulanan anestezi iğnesinin etkisi geçtiği takdirde dişlerde ağrı görünmesi normal bir süreç olarak kabul edilmektedir. İşlem sonrası 1 ile 3 gün arasında ağrı ile karşılaşmak mümkündür.
Bu bekleme zamanı ise en az 15 gündür. Bazı zaman ise diş çekimi yapıldıktan sonra kemik hacmi elde edilmesi ve kemik sağlığı için 2 ile 4 ay kadar beklenir.
Diğer yöntemde ise hastanın dişleri kesildikten sonra ağızdan ölçü alınır. Ölçü alındıktan sonra laboratuara giden ölçüler özel alçı sistemleri ile dökülür ve ölçünün aslı elde edilir. Daha sonra bilgisayarlardaki scannere benzer özel aletlerle bu ölçüler taranır ve sayısal ortama yani bilgisayara aktarılır.
Ölçü maddesi sertleştikten sonra, kaşık ağızdan çıkartılır. İmplant veya implantlar üzerine bağlanmış olan ölçü postu veya postları ağızda kalır. Daha sonra implanttan, vidası sökülerek implant analoğuna vidalamak yoluyla bağlanır.
Tampon ameliyatın yapıldığı bölgeye hafifçe bastırılır. İmplant bölgesinin iyileşmesi için ilk 24 saat son derece önemlidir. Tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya ve ağzınızı çalkalamamaya da özen göstermeniz implant yerlerinin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
İmplant başlığı takıldıktan sonra, aşağıdaki noktalara dikkat etmek önemlidir: İyileşme süreci: İmplant vidası takıldıktan sonra, kemik dokusu ile birleşmesi için bir iyileşme süreci gerekir. Bu süreç genellikle 3 ila 6 ay sürer ve bu süre içinde diş hekiminin önerilerine uyulması önemlidir.
İkinci seansta implant uygulaması gerçekleştirilir. Bir sonraki seans, yani 3. seansta kontrol yapılır.
2. İmplant uygulaması ardından ilk 2 saat hiçbir şey yemeyiniz, içmeyeniz. İlk 48-72 saat içerisinde sıcak ve soğuk besinlerden uzun durunuz. Yumuşak ve oda ısısındaki besinler tüketmeniz gerekir. Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
İmplant diş tedavisini, aşamalı bir şekilde planlayıp uygularız. Bu aşamalar arasında planlama, operasyon evreleri de vardır. İmplant, 5 aşamada takılır.
İmplant vidası yerleştirildikten sonra 8 – 12 haftalık iyileşme süreci gerekli görülebilir. Bu sürenin ardından yapılan kontroller ile bireyin diş hekimi bölgenin protez takılması için yeterli düzeye gelip gelmediğine karar verecektir.
İyileşme başlığı operasyon sırasında takıldıysa veya implant uygulanması sırasında geçici diş uygulandıysa (operasyona göre karar verilir) direkt olarak protez aşamasına geçilir.
Dijital Diş Ölçüsü Alma Ne Kadar Sürer? Dijital diş ölçüsünün ağız içi tarayıcı kullanılarak alınması 3 ila 5 dakika civarında tamamlanır.
Protez kısmının yapımı da yaklaşık 2-3 prova ile 1 hafta kadar sürer.
Eğer kaplama dişiniz hava alıyorsa, hemen panik yapmayın. Bir diş hekimine başvurarak durumu değerlendirmeli ve uygun tedaviyi belirlemelisiniz. Genellikle, hava alan kaplama dişin onarılması veya tamamen değiştirilmesi gerekebilir. Ancak, bu durum diş hekiminizin yapacağı değerlendirme sonucunda belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri