Antifiriz nazı almanyasının Sovyetler Birliğini işgali sırasında tanklarının ve diğer zırhlı araçlarının donması ve bu yüzden savaşı kaybetmeleri üzerine Alman bilim adamları tarafından icat edilmiştir.
Etilen glikol antifriz ilk kez 1859 yılında Fransız kimyacı Charles Adolphe Wurtz tarafından bulunmuştur. İlk antifriz arabalarda kullanılmak için değil patlayıcı madde yapmak için sentezlenmiştir. Daha sonra suyun kaynama ve donma sıcaklıklarına olan etkisi keşfedildi.
Antifriz içeriğinde etanol, metanol ve etilen glikol bulunur. Etilen glikol, antifriz içinde en etkili maddedir. Etilen glikol maddesini ise Fransız kimyacı Charles Adolphe Wurtz 1859 yılında keşfetmiştir.
Antifriz veya motor soğutma sıvısı, aşırı sıcaklıklarda motorunuzu düzenlemeye yardımcı olmak için suyla karıştırılmış renkli bir sıvıdır.
Etilen glikol tehlikeli bir kimyasal olduğundan, antifriz atıklarını uygunsuz yerlere boşalttığımızda; çevreye, diğer insanlara ve hayvanlara ciddi zararlar verebiliriz.
İlgili 41 soru bulundu
Tiyatro ve sinema sanatçısı Sumru Yavrucak'ın antifiriz içerek zehirlenmesinin ardından antifiriz nedir, içilirse ne olur merak ediliyor. Renksiz, kokusuz, tatlı ve suda çözünen bir madde olan antifiriz içildiği takdirde santral sinir sistemini etkiler ve akut böbrek yetmezliğine sebep olur.
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
Piyasadaki antifrizler arasında en yaygın olanlardan biri mavi antifirizdir. Klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilmiştir. Diğer yaygın tür olan kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretildiğinden maviye göre üç kat daha uzun ömürlüdür.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Cam suyu antifrizleri, suyun donma noktasını düşürmek amacıyla metil alkol ile karıştırılması suretiyle üretilir. Bu karışıma renk veren ve köpürme özelliği sağlayan maddeler ilave edilir. Nihai ürünün donma noktasını belirleyen içindeki metil alkolün oranıdır.
Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Antifriz, ısı transferi yapabildiği için suyun donma noktasını düşürür ve kaynama noktasını yükseltir. Buna göre antifrizli su 100 derecede kaynamaz, 0 derecede de donmaz.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
“Pembe antifriz nedir?” sorusu için nitritli ve organik bir antifriz olduğunu söylememiz mümkündür. Pembe antifriz, kırmızı veya koyu pembe olup 1 milyon km'ye kadar ömrü vardır.
Toyota, Nissan, Honda, Hyundai, Kia gibi Uzakdoğu araç markalarında ve Mercedes-Benz, Audi, VW, Ford gibi Avrupa menşeili araçlarda bu ürünü kullanırlar. İnorganik katkı teknolojisi ile üretilen soğutma sıvısı genellikle yeşil renktedirler.
RENAULT DACIA MARKA ARAÇLARDA KULLANILIR SARI FOSFORLU RENK ANTİFİRİZ.1/1 SU İLE -37 DERECE GELMEKTEDİR. KONSANTREDİR.
Türkiye'de, alternatifi olmadığı için antifiriz olarak etilen glikol kullanılmaktadır.
Dolayısıyla yalnızca kışın değil yılın her mevsiminde kullanılması gerekiyor. Örneğin sıcak havalarda motorun aşırı ısınması sonucu arabalarda hararet sorunu oluşabiliyor. Bu tip bir sorunla karşılaşmamak için yaz aylarında az miktar da olsa antifriz kullanmak gerekiyor.
Örneğin mor antifriz, silikat ve organik asitlerin birleşimi ile oluşur. Bu antifrizler genellikle lüks otomobillerde tercih edilir.
Dünyada en uygun fiyatlı en iyi soğutucu sıvı olan su, maalesef en fazla da pas yapma ve sonrasında korozyon yapma problemine neden olabilir. Bu nedenle yazın soğutma sistemlerine sadece su eklenen araçların soğutma sistemlerinin metal aksamları pas ve korozyon tehlikesine maruz kalırlar.
Shell antifrizlerinde genellikle kırmızı, mavi ve yeşil rengine yer vermektedir. Shell kırmızı antifriz modelleri arasından seçim yapabilirsiniz. Seçiminizde araç ve antifriz özelliklerine bakabilirsiniz. Kırmızı renkli antifrizi dizel, benzinli veya LPG'li araçlarınızda kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri