Kaputun altındaki radyatör bölmesinin tahliye kapağını açıp içindeki tüm suyu boşalttıktan sonra kapağı sıkıca kapatmalısınız. Ardındansa radyötörün içine antifrizi yavaşça dökebilirsiniz. Antifrizin üzerine saf su ekleyip radyatör tamamen dolduktan sonra aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Antifrizi aracınıza eklerken öncelikle radyatör bölmesinin tahliye kapağını açmanız gerekir. Radyatördeki suyu boşalttıktan sonra tahliye kapağını kapatabilirsiniz. Ardından radyatörün içerisine antifrizi dökmelisiniz. Antifriz üzerine saf su ekleyerek radyatörü tamamen doldurmanız önemlidir.
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
Sistemde normalinden fazla akışkan bulunması meydana getireceği yüksek basınçtan ötütü çatlaklar oluşmasına ve akışkanın bu çatlaklardan sızmasına neden olur.
yarı yarıya saf su ve antifriz en iyisi... ama çürümüş bir radyatöre azcık bile antifriz koysan eritir... sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Yaz aylarında, su tek başına buharlaşabilir ve kışın ise donarak işe yaramaz hale gelebilir. Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Donmayı önlemek için radyatöre antifriz ilave edilir. Termostatı sökülmüş motor, gereğinden soğuk çalışır aşınmalar artar ve verim düşer. Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir.
Antifirizin fazla oranlı olması böle bişye sebep olmaz... antfrizin içine su katarsanız hararet daha da yükselir.Sakın katmayın.
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Antifriz, su ile karıştırıldığında donma noktasını - 37 derecelere kadar düşüren bir alkol türevidir (etilen glikol). Su ile karışım oranı %33 - %50 arasında olmalı. Antifrizli su gayet tabiki eksilebilir. Ama kaynama noktası sıcaklığını %20 kadar yukarı çektiği ve harareti azda olsa önlediği bilinen bir gerçektir.
Motor suyunu içerisinde %50 su, %50 antifriz olmalıdır. Motor kendi kendine suyunu eksiltebileceği gibi düzenli aralıklarla kontrol sağladığınızda bu durumu fark edebilirsiniz. Motor suyunun bitmesi veya azalması durumunda; Aracın ısısı yükselir.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Antifriz tek başına kullanılan bir kimyasal değildir. Araçlarda su ile karıştırılarak kullanılması gerekmektedir.
* Radyatörün altında yer alan tahliye kapağını açın ve tüm suyu tahliye edin. * Su boşalttıktan sonra radyatör kapağını sıkıca kapatın. * Temiz bidona hazırladığınız antifriz ve suyu ihtiyacınız oranında karıştırın. * Oluşturduğunuz karışımı yavaşça radyatörün içine ekleyin.
Soğutma Suyu Ekle!
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı. Antifriz (ve diğer katkılar) suyun transfer kabiliyetini düşürür.
İşte bu yüzden motorların aşırı ısınmalarını önlemek için soğutma sistemleri geliştirilmiştir. Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Kaputun altındaki radyatör bölmesinin tahliye kapağını açıp içindeki tüm suyu boşalttıktan sonra kapağı sıkıca kapatmalısınız. Ardındansa radyötörün içine antifrizi yavaşça dökebilirsiniz. Antifrizin üzerine saf su ekleyip radyatör tamamen dolduktan sonra aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
Antifriz her yıl değişir. Üreticinin talimatlarına bağlı olarak, antifirizin yılda bir veya daha fazla değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca antifirizin son kullanma tarihi de önemlidir. 5 Yıl raf ömrü olan antifiriz son kullanma tarihi geçtikten sonra kullanılmamalıdır.
Antifriz genellikle donmayı önleyici madde olarak biliniyor. Haliyle sadece kışın kullanılması gerektiğini düşünenler olabiliyor. Ancak antifriz sadece donma noktasını değil aynı zamanda kaynama noktasını da yükselten bir madde. Dolayısıyla yalnızca kışın değil yılın her mevsiminde kullanılması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri