Refraktometre Nedir? Antifrizde donmaya karşı koruma derecesini saptamada kullanılan hassas optik cihazlardır.
Antifriz ve akü sıvısı refraktometresi; motor antifriz ve temizleyicilerinin donma noktalarını, asitli akülerde şarj durumunun ölçümü ve cam yıkama suyu antifrizi ölçümünde kullanılan hassas optik cihazlardır.
Yoğunluk Ölçümü hidromometre cihazıyla yapılır. Cihazın içine emdirilen sıvı yüzer bir gösterge ile sonucu gösterir. 2. Refraktometre ise sıvı yoğunluğuna göre ıșığın kırılma açısını ölçer ve bunu bir değer skalasında donma noktası olarak verir.
Bununla birlikte, sıvı üreticileri yüzde 70'den fazla antifriz kullanılmasına tavsiye ederken, sıcak iklime sahip yerlerde ise bu oran yüzde 60'a kadar düşebilmektedir. Fakat antifriz üreticilerinin çoğu ideal olarak yüzde 50 su ve yüzde 50 antifriz oranını tavsiye etmektedir.
Antifriz, bir arabanın motorunu soğutmak için kullanılan bir sıvıdır. Motorun aşırı ısınmasını ve donmasını önlemek için kullanılır. Antifriz radyatöre %50 su %50 antifiriz şeklinde konur. Aracın 100.000 kilometreye varmadığı yıllık kullanımlarında dahi yılda 1 defa antifriz değiştirilmelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
Bende şöyle bir soru sorayim, antifriz ölçümü nasil yapilir? Antifriz bomemetresi ile derecesi olculur. Sıcak soğuk fark etmez.
Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır.
Moil Süper Antifriz -74 Derece Mavi 1 lt.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı. Antifriz (ve diğer katkılar) suyun transfer kabiliyetini düşürür.
- Doğal Bitki Antifrizi hazırlanırken kullanılan suyun pH değeri 6 - 6,5 civarında olmalıdır. - Uygulamadan sonra en azından 5 - 6 saat boyunca bitkilerin yağmura ya da ıslanmaya maruz kalmaması gereklidir.
Sistemde normalinden fazla akışkan bulunması meydana getireceği yüksek basınçtan ötütü çatlaklar oluşmasına ve akışkanın bu çatlaklardan sızmasına neden olur.
Motor gücüyle çalışan otomobillerde sıklıkla kullanılan antifiriz ölçme cihazı modelleri sıvıların kontrollü bir şekilde dağıtılmasını ve eklenmesini sağlar. Kış aylarında sıklıkla kullanılan bu cihazlar, soğuk havaların olumsuz etkilerinin önüne geçer.
Aslında antifrizler renksizdirler ancak üreticiler, ayırt edici olmasından dolayı bunlara renk eklerler. Antifriz renkleri, hangi tip ürünü kullandığınızı gösterir. Aynı zamanda herhangi bir sızıntı durumunun olup olmadığını anlamanızı kolaylaştırır. Sızıntının sudan ayırt edilmesini sağlar.
Özellikle radyatörün ve radyatör bağlantı hortumlarının içinde yer alan suyun donmaması için antifriz kontrollerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Araç antifrizi radyatörde bulunan suyun sıfırın altında 35 dereceye kadar donmasını engeller.
yarı yarıya saf su ve antifriz en iyisi... ama çürümüş bir radyatöre azcık bile antifriz koysan eritir... sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Antifriz tek başına kullanılan bir kimyasal değildir. Araçlarda su ile karıştırılarak kullanılması gerekmektedir.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Su – Antifriz karışımı esnasında sertlik derecesi fazla su konulmamalıdır. Bunun yerine mümkünse yumuşatılmış ve distile edilmiş su radyatöre konulmalıdır. Soğutucunuz kışın çamurlu hale gelirse, bunun nedeni ya antifriz / su oranında çok fazla su bulunması ya da antifrizin bozulmuş olmasıdır.
MOTOR SOĞUTMA SUYU İLE RADYATÖR SUYU AYNI MI? Radyatör içerisine konan suya motor soğutma suyu ya da radyatör suyu denir. Bu nedenle motor soğutma suyu ile radyatör aynıdır.
SONUÇ OLARAK: Yaz ya da kış aylarında, periyodik bakımlar yapılırken ya da normal kullanımlarda mutlaka antifriz sıvısı eklemek gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri