Antik Yunanistan (Yunanca: Yunan=Ίωνες) MÖ 2. yüzyılda da
Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.
Osmanlılar 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nı kaybederek 1829 yılında Rusya'yla imzaladıkları Edirne Antlaşması'yla Yunanistan'ın bağımsızlığını kabul ettiler.
elbette hayır farklı dönemler farklı uygarlıklar tamamen. eski yunan dediğin sanırım antik yunan. antik yunan MÖ 1200-800 yılları karanlık dönem yani yazının yeni populerleştiği ve hakkında çok şey bilinmeyen dönem.
Karanlık Yıllar olarak bilinen iki yüzyılı (İÖ 1150-900), Geometrik Dönem (İÖ 9.-8. Yüzyıllar) takip etmiştir. Bu dönem, antik Yunan Rönesans'ının başlangıcı olarak kabul görüp, Yunan şehir-devletlerinin kuruluşu ile Yunan alfabesinin pekiştirilip Homer epiklerinin (İÖ 8. yy.ın sonu) derlenmesini kapsamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Antik Yunanistan (Yunanca: Yunan=Ίωνες) MÖ 2. yüzyılda da Roma İmparatorluğu'nun hakimiyetine girerek ortadan kalktı. Roma İmparatorluğu'nun 4. yüzyılda bölünmesiyle de 1821'e kadar Doğu Roma ve Osmanlı İmparatorluklarının başkenti olan Konstantinopolis / İstanbul tarafından yönetildi.
Modern Sparta, güney Yunanistan bölgesi Lakonya'nın başkenti olup, bir narenciye ve zeytin işleme merkezidir.
Bizans İmparatorluğu hem Romalı hem de Yunanlıydı. Daha çok Romalı olarak başladı, lakin yüzyıllar boyunca Batı Roma İmparatorluğu'nun ananelerinden daha d uzaklaştı. İmparatorluğun resmi dili Yunanca idi.
Nüfusu yaklaşık 4,3 milyonu bulan Dünya'nın en baştan çıkarıcı şehirlerinden biri olan Roma, İtalya'nın başkentidir. Küçük bir köyden büyük bir medeniyete dönüşen bu Latin şehri, aynı zamanda Papalığın bulunduğu yerdir.
Bilim insanları, Minioan ve Miken uygarlıklarını oluşturan halkın atalarının Anadolu'dan Yunanistan ve Girit'e göç eden erken Neolitik çiftçiler olduğunu belirtiyorlar. Çalışma ayrıca, modern Yunanlıların da büyük ölçüde Mikenlerin torunları olduğunu ortaya koydu.
Tanzimat Fermanının ilanıyla Selanik ticaret ve kültür alanında büyük bir gelişme göstermiştir. Ancak, Batı'dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912'de, Yunanlılara teslim edilmiştir.
1430 yılında Osmanlı hâkimiyetine giren Selanik, 1912 yılına kadar yaklaşık 500 yıl Osmanlı idaresinde kalmıştır. Asya ile Avrupa kıtasının geçiş noktasında olan Selanik, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki önemli bir liman şehri olmuştur.
Milliyetçilik akımının etkisiyle ve Rusya'nın kışkırtmaları ile Osmanlı'ya karşı ilk isyan eden millet Sırplar olmuştur. Ancak bağımsızlığını ilk kazanan millet Yunanlar olmuştur.
Helen ismi 1830'da Yunanistan'ın bağımsız bir devlet olarak kurulmasına kadar tarihe karışmış ve yeni kurulan devletin, köklerini doğrudan eski Yunan medeniyetine dayandırdığından Hellas adını yeniden canlandırmıştır.
Genel olarak Roma İmparatorluğu'ndan önceki dönemler Antik Yunan tarihi olarak değerlendirilir.
Yunanca (Ελληνικά - Elinika) 3.000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Hint-Avrupa dil ailesine aittir. Antik Yunanca Klasik Yunan uygarlığının dili olarak kullanılmıştır.
Osmanlı Devleti zamanında üst üste kuşatılan İstanbul nihayet Fatih Sultan Mehmed tarafından 29 Mayıs 1453 tarihinde fethedilerek Bizans İmparatorluğu sona erdirildi. Son Bizans İmparatoru Konstantin ise savaş sırasında öldü. Devletin başında bir İmparator bulunur, İmparatorluk babadan oğula geçerdi.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
Roma'nın merkezi olduğu Batı Roma İmparatorluğu çökmüş olsa da, Doğu Roma İmparatorluğu Bizans İmparatorluğu olarak ayakta kalmıştır. Bizans İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra bin yıl varlığını sürdürmüş ve 1453'teki Osmanlı fetihleri sonrasında da tamamen ortadan kalkmıştır.
Tarihte Doğu Roma İmparatorluğu'nu oluşturan 6. yüzyıla kadar Latince konuşan ve 6. yüzyıldan sonra Yunanca konuşan kimselere Müslüman ülkelerde Rum denirdi. Günümüzde Rumların büyük kısmı Kıbrıs'ta yaşamaktadır.
Bizans, MÖ 657 yılında Megara'daki Yunan sömürgecileri tarafından kurulan antik bir Yunan şehridir.
Geç Antik Çağ'dan Orta Çağ'a kadar varlığını sürdürmeye başarmıştır. İmparatorluğun kurulduğu bölge oldukça korunaklı bir yerdir. Bundan dolayı da kolay kolay yıkılmamıştır. Ancak Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in 1453 yılında yaptığı fethi ile Bizans İmparatorluğu tamamen yok olmuştur.
Savaş meydanını gezdi, tarihi olayları not aldı. Bütün bunlara rağmen Thermopylae savaşının gerçekçi bir yanının olmadığını, savaşın kurgusal yanları da olduğunu açıkladı. Öncelikle filmde özellikle vurgulanan güç ile başlayalım. Filmde Spartalıların Perslere karşı direnen tek ve en büyük kuvvet olduğu öne sürülüyor.
Tuşpa (Urartuca: ṭu-uš-pa, Akatça: Turuspa anlamına gelmektedir. Tuşpa ismi Hurrilerin ve Urartu:Bianili halkının Baş Tanrısı Teşup'tan almaktadır), MÖ 9. yüzyıldan yıkılışına kadar Urartular'ın başkentliğini yapan şehir. Şehrin antik kalıntıları; Van ilinde, Van Gölü'nün doğu kıyısında, Van'ın batısında bulunmaktadır.
Ninova (Akatça: Ninua; Aramca: ܢܝܢܘܐ; İbranice: נינוה, Nīnewē; Arapça: نينوى, Naīnuwa), Dicle Nehri'nin doğu kıyısında bulunan ve bir dönem Asur Devleti'ne başkentliğini yapan bir Antik çağ kentidir. Modern Musul şehrinin hemen yanında bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri