Dilin ucu ile üst ön dişlerin uçlarından ( ث ) se, ( ذ ) zal ve ( ظ ) harfleri çıkar.
Yumuşak, ıslıklı, ince ve peltek bir sestir (Ť veya Š). Arapçadaki T harfinin peltek biçimidir. Aslında peltek S sesi ile aynıdır. Her iki peltek ses de (T̃ ve S̃) dilin dişlerin arasına değdirilmesiyle çıkarıldığı için aralarındaki farkı anlamak mümkün değildir ve hatta böyle bir fark yoktur.
ث (Se): Dilin ucunu üst dişlerden biraz dışarı çıkarmakla söylenir.. İnce, peltek ve yumuşak okunur. ج (Cim): Dilin ortasını üst damağa vurmakla söylenip çıkartılır.
1) Cevf Bölgesi (الجوف ): Boğaz ve ağız içerisindeki boşluğa denir. Med harfleri olan و ى ا bu bölgeden çıkar.
Harflerin telaffuzu çok önemlidir. Yanlış telaffuz edilen harf, kelimenin anlamını etkiler ve değiştirir. Mesela Arapçada üç farklı “s” sesi vardır: Keskin se س , peltek s ث ve sad ص harfi.
İlgili 25 soru bulundu
Harekesiz Ya(ﻯ), kalın okunan harfleri "ı" sesi ile başlayan ve "i" sesi ile sona eren bir sesle, ince okunan harfleriyse "i" sesiyle uzatarak okutur.
"ع" (Ayn) harfi, boğazın tam ortasından, boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur.
a. Dilin kökü ile karşısındaki üst damaktan (ق ) kaf harfi çıkar (İbn Cezerî, I, 199).
Bu itibarla boğaz harfleri el-Halîl'e göre ع ،ح ،ـه ،خ ،غ şeklinde sı- ralanır.
11-) S :”S” sesini çıkartmak için, önce nefes alıştırmaları yaptırılır ve nefes verilirken çıkan soğuk nefes çocuğun eline temas ettirilir. “Sssss” gibi, bu çalışmalar anında, dişler birbirine iyice yaklaştırılır. Yalnız bu yaklaşma fazla yapılırsa ıslık sesi çıkar.
Kalın ve ince harfler olması ağızdan sesin çıkarken yuvarlak şekilde çıkıyor ise kalın sesli, ses ağızdan çıkarken ağızın az açılması ile çıkan sesler ise ince sesli harfler olarak adlandırılmaktadır. Sessiz olan harfler ise “z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b” harfleridir.
Peltek kişiler özellikle ''f'' harfini söylemekte zorluk çekebilirler. Ülkemizi genelinde ise yetişkinlerde ve çocuklarda problem olan harf ''s'' harfidir çünkü ''s'' harfini söylemek için dilin çeşitli olarak kıvrılması ve boş kalan kısımlardan geçen hava ile ''s'' sesi ortaya çıkmaktadır.
Kur'an-ı Kerimde üç harf peltek okunur. Bunlar "ث ذ ظ" harfleridir. Bu harfler okunurken dil ucunun üst yüzeyi üst ön dişlerin ucuna değdirilerek çıkarılır.
Zel sesi, dil, üst ve alt dişler arasına hafifçe sıkıştırılarak şiddetle soluk verilerek çıkarılır. "d" ile "z" arasında peltek ve vızıltılı bir ses verir.
- ﺍ Elif: Elif harfi boğazın en aşağı kısmından çıkarak okunur. - ه He: He harfi Elif harfi gibi boğazın aşağısından ve göğse bitişen yerden çıkarak okunur. - ح Ha: Ha harfi boğazın tam ortasında ve boğaz kaslarını hafifçe sıkmak suretiyle okunmaktadır.
Cim harfinin sesi, dilin, üst dişlerin az gerisinde damağa değdirilmesiyle çıkarılır, ince bir sestir. Türkçedeki "ce" sesi gibi olmayıp biraz daha "j" sesine yakındır.
Zı (ظ) sesi dilin üst yüzü damağa yapıştırılıp, dil ucu üst dişlerin iç tarafına iyice yaklaştırıldıktan sonra soluk verilirek çıkan Z ve S arası vızıltılı bir "z" sesidir ve daimâ kalındır. Vurgulu bir Z sesi olduğu için yaygın olarak Ż ile gösterilir.
Fenikeliler'in Alef dediği A harfi Arapçada Elif'e dönüşmüştü, Yunanlılar da yıllar içindeki bu değişimi birleştirip Alfa'yı yaptılar. 350 yıl sonra bu harfler İtalya'ya ulaştı. Romalılar tarafından da günümüzdeki Latin alfabesine en yakın şekle getirildi.
"و" (vav) harfi, dudak uçları açık kalacak şekilde, dudakların ileri uzatılarak kapanmasıyla çıkar. İnce okunur. "ه" (ha) harfi, boğazın göğse bitişik olan en alt kısmından çıkar.
Çünkü “dâd” “ض” (aksa'l-hafe) dilin en kenarı ile “lâm” ise (edna'l-hafe) alt kenardan çıkarılır. Lâm'ın mahreci, dilin iki kenarı ile birlikte dil ucuna varıncaya kadar olan üst damaktır. “Dâd” “ض” harfinde istitâle (sesin mahreçte akıp gitmesi) sıfatı vardır, mahreci uzundur ve “lâm” harfine kadar ses uzar.
S-Ş HARFİ Hayalperestliği sembolize eder. Kurduğunuz hayaller o kadar güçlü ki en sonunda olmadığında hayal kırıklığı yaşıyorsunuz.
Sin sesi dişler arasından çıkarılan ıslıksı, keskin "s" sesidir. İnce bir sestir. Türkçedeki "s" sesine benzemekle beraber daha keskin bir sestir.
Arap alfabesinde söylendiği şekliyle şîn kelimesinin anlamı Halîl b. Ahmed'e göre "cinsel ilişkiye düşkün adam, cesur adam"dır veya bir bitki adıdır (el-Ḥurûf, s. 29). Doğu ebced tertibinde Ârâmî şînin pozisyonunu alan "şîn"in sayı değeri 300, Batı ebced sıralamasında sonda yer aldığından sayı değeri 1000'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri