Ankara'da yer alan Anıtkabir, hepimizin bildiği gibi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünde defnedildiği bir anıt mezar. Atatürk, 10 Kasım 1938 yılında vefat ettiğinde herkesin ortak istediği hem mimari hem de manevi açıdan ona layık bir anıt mezar inşa edilmesi olmuş. 1941 yılında bir yarışma düzenlenmiş ve Prof. Dr.
O'nun yüceliğini her yönüyle temsil edecek, ilke ve inkılâpları ile çağdaşlaşmaya yönelik düşüncelerini yansıtacak bir anıtmezar yapma fikri, Atatürk'ü kaybetmenin derin hüznü içindeki Türk milletinin ortak isteği olarak belirmiş ve yapımına karar verilmiştir.
Vefatından yıllar önce "Milletim beni nereye isterse oraya defnedebilir" demişti Ulu Önder Atatürk. O'nun ebedi istirahatgahı için kurucusu olduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin kalbinde Anıtkabir inşa edildi.
Anıtkabir, Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatını takip eden günlerde tüm halkın ortak isteği ile hayata geçirilen bir anıt mezar projesi. 10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk'ün kaybedilmesi ile, onun açtığı aydınlanma yolunun ölümsüzleştirilmesi ve ona duyulan minnettarlığın vücut bulması herkesin ortak arzusu haline geldi.
İnşaat için 1944 yılında 10, 1950 yılında ise 14 milyon lira olmak üzere toplam 24 milyon lira bütçe ayrılmıştı.
İlgili 26 soru bulundu
Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü, kendisinin sağlığının 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamasına müteakiben 10 Kasım 1938'de gerçekleşti. Ölümünün ardından, 21 Kasım 1938'de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi'ne konulan naaşı, 10 Kasım 1953'te kendisi için inşa edilmiş anıt mezar olan Anıtkabir'e nakledildi.
Bir çeşit kimyasal sıvı naaşın bozulmaması için Atatürk'ün vücuduna zerk edildi. İşlemin ardından naaş kurşundan bir tabuta konularak gül ağacından yapılmış özel bir tabuta yerleştirildi. Tabut 15 yıl sonra, 9 Kasım 1953'te heyet tarafından açıldığında, naaşın bozulmadığı görüldü.
42 basamak bize Atatürk'ün Cumhuriyeti ilan ettiğindeki yaşı olan 42 sayısını göstermektedir. Anıtkabir'in dış cephe duvarlarında Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Onuncu Yıl Nutku bulunmaktadır. Bu yazıların duvarlardaki yerleri onların oraya konulurken Orhun yazıtlarından esinlenildiğini göstermektedir.
Alanın 120 bin metrekaresi anıt bloğundan oluşurken, kalan kısmı Barış Parkı\'ndan meydana geliyor. Yolun iki tarafına dikilen Virginia ardıçları ise şehrin görüntüsünü kapatıp gelenleri ziyarete hazırlıyor. Yoldaki 24 aslan, 24 Türk Oğuz boyunu simgeliyor.
Anıtkabir, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren komplekstir. Emin Onat ile Orhan Arda'nın tasarımı olan Anıtkabir'in 1944'te başlanan inşası 1953'te tamamlanmıştır.
Ancak İslam dini, ölünün defnini şart koştuğundan, geçici tahnitin bozulması koşuldu. Atatürk'ün Anıtkabir'e naklinden önce bu işlem için bir komite kurulmuş, Başbakan Adnan Menderes'in huzurunda, tahnitin bozulması için Atatürk'ün tabutunun açılması kararlaştırılmıştı.
bu odaya girebilmek için ya anıtkabir'de askerlik yapıyor olmanız gerekir ya da komutanların akraba veya arkadaşı olmanız gerekir. akraba eş-dost ziyaretleri genellikle anıtkabir'in ziyarete kapanış saatlerinden sonra gerçekleşmektedir. hatta bir şirketin üst düzey yöneticilerinin akşam saat 8-9 civarında kaçak bir ...
Anıtkabir'deki törenlerde ise törenin özelliğine göre nöbetçi sayısı artıyor ve nöbet yerleri çeşitleniyor. Tüm kuvvetlerden ve Jandarma Genel Komutanlığından askerlerin görev aldığı Muhafız ve Merasim Bölüğü'nde, saygı nöbetçileri özel olarak seçiliyor.
Anıtkabir hakkında bilgiler
Merdivenlerin tepesinde her iki yanda bulunan heykel gruplarında solda erkek, sağda kadın heykeller bulunuyor. Bir asker, bir köylü ve bir öğrenciden oluşan erkek grubu savunma, üretim ve eğitimi simgelerken iki kadın Türkiye'nin bereketli topraklarını simgeleyen bir başak çelengini tutuyor.
Hafta içi her gün 09.00 ve 17.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Anıtkabir'in herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
22 Kasım 1944'te TBMM toplam 10 milyon TL'lik (bugün yaklaşık 90 milyon Amerikan doları) ilk inşaat bütçesi onaylamış, ancak 1 Mart 1950'de bu bütçe 24 milyon TTye (bugün yaklaşık 220 milyon Amerikan doları) çıkarılmıştır. Anıtkabir'e gelen bir ziyaretçi ilk olarak 26 basamaklı görkemli bir merdivenden çıkar.
Anıtkabir'e girişte yasak olan tek kıyafet kara çarşaf. Anıtkabir'e girişte resmi kıyafet zorunluluğu ya da herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor.
Ata'nın kabri 40 tonluk yekpare mermerden yapılan sembolik lahtin yaklaşık 7 metre altındaki mezar odasında bulunuyor. Türk milletinin kalbine gömdüğü Atatürk, Selçuklu-Osmanlı kümbet mimarisine göre yapılmış sekizgen şeklindeki mezar odasında ''vatan toprağında'' yatıyor.
Yeni dikilen çelikten imal edilmiş olan bayrak direği, 29,53 metre yüksekliğe sahip. 440 mm taban çapına, 115 mm tepe çapına sahip olan direğin ağırlığı ise tam 4 bin kilogram. Bayrağın iç yüzey koruması sıcak daldırma galvaniz, dış yüzey koruması ise sıcak daldırma galvaniz ile boyadan yapılıyor.
Anıtkabir projesinin belirlenmesinden sonra, inşaatın başlayabilmesi için ilk aşamada kamulaştırılma çalışmalarına başlandı. Anıtkabir'in inşaatı ise 9 Ekim 1944'de görkemli bir temel atma töreni ile başladı. Anıtkabir'in inşası 9 yıllık bir süre içinde 4 aşamalı olarak yapılmıştır.
Anıtkabir'in Anıt Blokunda her gün 7 saygı nöbetçisi hiç kıpırdamadan nöbet tutuyor. Bir saatlik nöbetlerin ardından nöbet değişimi yapılıyor.
Osmaniye Kaymakamlığı'nın gönderdiği numune beğenildi ve Çağşak Köyü yakınındaki Kınalıçınar mermer ocağındaki bu taş Anıtkabir'e 50 ton civarında işlenmemiş mermer halinde götürüldü.
Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan enginar istemiştir.
atatürk'ün anıtkabir'e naklinden önce bu işlem için bir komite kurulmuş, tahnitin bozulması için atatürk'ün tabutunun açılması kararlaştırılmıştı. tabutun açılma günü gelip de, komite üyeleri toplanınca ankara tıp fakültesi histoloji ve embriyoloji kürsüsü başkanı patolog prof. dr. kâmile mutlu, “başlayın” talimatını ...
1. Atatürk, 19'un katı olan 1881 yılında 19. yüzyılın bitimine 19 yıl kala doğdu. 1881 yılı, Rumi takvime göre 1297'dir. Bu rakamların toplamı ise 19'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri