Hazırladığınız sosun içine antrikot etlerinizi ekleyin ve güzelce harmanlayın. Kullandığınız kabın ağzının kapalı olmasına özen gösterin ve mümkünse bir gece önceden hazırlığınızı yapmış olun. Eğer vaktiniz az ise en az 2 saat olacak şekilde etlerinizi marine sosu içinde dinlendirin.
Antrikot marine sosunda en az 8-10 saat, en fazla 24 saat dinlendirin.
Basit marine sosu için sadece sarımsak, soğan, zeytinyağı ve sirke yeterli. Fakat bu şekilde sirke ya da sütle marine işlemi uyguladığınızda en fazla 2 saat kadar etlerinizi içinde bırakın.
Yemek için sabırsızlansanız da hazırladığınız marinasyonda etinizi buzdolabında en az 8 saat dinlendirmeniz gerektiğini unutmayın. Ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır. En ideal süre ise 24 saattir.
Kabınızın kapağı kapalı olsun ve buzdolabında en az 2 saat en fazla 1 gün etinizi dinlendirin. Pişirmek için; tavaya yağ koymayın. (Yapışmaz tava veya döküm tava kullanın.)
İlgili 20 soru bulundu
Genel olarak kuşbaşı, bonfile, biftek gibi parça etler 3-5 gün, kıyma ve sakatatlar 2-3 ay, sosis salam gibi işlemiş et ürünleri ise son kullanma tarihlerine kadar buzdolabında saklanabilir. Yakın zamanda kullanmayacağınız etleri muhafaza etmek için ise buzdolabınızın dondurucusu doğru adres.
Yaklaşık 10 dakika ısınan tavanıza, etlerinizi yerleştirin ve zevkinize göre antrikot mühürleme tekniği ile etinizi pişirin. Etleriniz tavada ne kadar çok uzun kalırsa, mühürleme derecesi o kadar yoğun olacaktır. İyi pişmiş bir et için her iki tarafını da 15 dakika boyunca pişirebilirsiniz.
NASIL TERBİYE EDİLİR? - En kısa marinasyon 48 saat olmalı. Marinasyon işlemi 72 saati de geçmemeli. Çok ani bir karar verseniz bile bir gün önceden mangallık etleri hazırlamak gerekir.
Etin marinasyon süresi 2 ile 24 saat arasında olmalıdır. Eti paket ya da poşetinden çıkarırken üzerindeki marine sosunu akıtın. Pişirmeden önce etin oda sıcaklığına ulaşmasını bekleyin. Kullanacağınız et için marinasyona gerek olup olmadığı o etin sertliğine ve hedeflediğiniz tat ve dokuya bağlıdır.
Dana biftek veya dana kuşbaşı yapılacaksa sıvı yağ, yoğurt veya süt, soğan, salça, sarımsak, karabiber, tuz ve biberiye karışımında etler en az 8 saat ve bir gün arasında bir süre boyunca buzdolabında bekletilir.
Antrikot, biftek gibi etleri ise yüksek ateşte iki yüzünü de mühürleyerek pişirmelisin. Böylece etin suyunu içine hapsederek yumuşak bir kıvam tutturabilirsin.
Antrikotu çok pişirmemeye özen gösterin, çıkarıp mutlaka dinlendirin. Etinizi fırından çıkardıktan sonra hemen servis etmeyin. Tavanızın içerisinde çıkarıp bir kesme tahtasının üzerine alın. Üstünü hafifçe kapatın ve oda sıcaklığında 5 dakika kadar dinlendirin.
İyi bir şekilde marine edilmiş olan Antrikot yumuşacık olur. Bunun için marine edilmiş olan antrikotu 1 gece buzdolabında bekletirseniz yararlı olur. Daha sonra tavada mühürleme tekniği ile yumuşacık ve lezzetli bir antrikot yapabilirsiniz. Etin her iki tarafınıda kontrollü olarak 10 dakika kadar pişirin.
Öncelikle uygulayacağınız yönteme göre etinizin çözülme süreci değişebilir. Uzmanların göre, et dışarda değil de buzdolabının içinde çözülmeye bırakılmalıdır. Bu yöntemin uzun süren fakat daha sağlıklı bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür.
1 gün içinde dışı kuruyacak, 1 hafta içinde dışı çok sert kabuk oluşturacak ve bu dış kabuk etin bozulmasını önleyecektir. Bu dolap içinde et 1 ay bozulmaz aksine aroma ve yumuşaklık kazanır. Tabii dinlendireceğiniz etin dinlendirmeye değer olması, yani yağlı olması gerekir.
Bonfile ya da antrikot nasıl saklanır? Bonfile ya da antrikot benzeri bir et kullanacaksanız etinizin buzlukta yer kaplamasını önlemek açısından mutlaka bir et döveceği yardımıyla incelterek buzdolabı poşetine koymanızı öneririz. Böylelikle tüketmek istediğinizde buzları da rahatlıkla çözünecektir.
Et terbiyesinde süt mü yoğurt mu? Marine etmek için süt, soğan, yoğurt kullanılmalıdır. Bu malzemeler asitli olduğu için etin içindeki sinirleri çürütür ve ete lezzet katmaktadır. Et marine edilmeden önce dinlendirilmelidir.
Eti marine etmek için süt, zeytinyağı ya da soğan suyu kullanabilirisiniz. Baharatları ekledikten sonra etlere masaj yaparak sosu iyice yedirmelisiniz. Etlerinizi streç film ile sarıp en az 2 saat dolapta bekletmelisiniz.
Marinasyon sosundaki eti buzdolabına koyun: Kullandığınız marine sosuna bağlı olarak etin marinasyon süreci 2 saat ile 24 saat arasında olacaktır. Bu sürelere sadık kalın. Marinasyondan çıkardığınız eti afiyetle pişirin: Etiniz buzdolabında marine sosuyla bir güzel karıştı.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Daha sonra etlerimizi içine katıyoruz ve sıvı seviyesinin etlerin üzerinde olmasına dikkat ediyoruz. Etler tamamen sıvı karışımın içinde kalmalı. Daha sonra kabımızın üzerini streç film ile örtüp 12-18 saat kadar buzdolabında kalmasını sağlıyoruz.
Yumuşak ve kolay pişen etler elde etmek için et marinesi önemlidir. Et marinesi ya da terbiyesi olarak bilinen bu yöntem, asidik malzemeler (zeytinyağı, tuz, sirke...) ile etlerin bir süre dinlendirmesi işlemidir. Beyaz et için 2 saat yeterli iken kırmızı et için en az 4-8 saat arası dinlendirmek gerekir.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Tercihen döküm bir tava ocağa konulur. Tava çok iyi kızdırılır ve ateş yüksek ısıda iken etler tavaya konur. En az dört dakika etlere hiç dokunmadan pişirilir.
Ocağı yüksek ateşe getirin ve bir tarafını 2, diğer tarafını 2, toplamda 4 dakika olmak üzere etinizi mühürleyin. Daha sonra eti tavanın içinde önceden ısıtılmış 200 dereceli fırına atın. Az pişmiş et için 4 dakika, orta pişmiş için 6 dakika, çok pişmiş et için 10 dakika pişirmeniz yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri