Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz.
Etrafta pirinç, patates, kuzu ve hatta tapyoka nişastası olsa da mısır unu yerine kullanabilirsiniz. What is this?
Yapışmaz kaliteli bir balık tavası kullanabilirsiniz. Balığı az miktar una buladıktan sonra tavaya dizin. Çift taraflı yapışmaz bir tavada yağsız bir şekilde (balığın kendi yağıyla) pişirebilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Unlanan balık hem daha lezzetli olur hem de tavaya yapışmaz. Kızartılacak balık, temizlenip iyice yıkanmalı ve kağıt havlu ile kurulanmalıdır.
Suyu süzülen balıklar tuzlanıp unlanır ya da tuz ve karabiber karıştırılmış una bulanarak kızartılır. Beyaz etli balıklar unlanmadan önce süte, küçük ve siyah etli balıklar da biraya batırılırsa çıtır çıtır olurlar.
1.Glüten İçermez
Günümüzde vücut sağlığının baş düşmanlarından biri sayılan glüten, mısır ununda bulunmaz. Mısır unu, glütenden uzak durmak isteyenler ve çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Karbonhidratın aşırı yüksek ısıya maruz kalması HMF (Heterosiklik Amino Asit) adı verilen zararları bileşenleri ortaya koyar. Bu bileşenler, hücrelerde kanser oluşumuna sebep olur. Aynı zamanda balıkta bulunan amino asitlerin yüksek ısıya maruz kalması HMF adı verilen kanserojen maddeleri ortaya çıkarır.
İlk beş resim beyaz un ile kızartılan, ikinci beş resim ise mısır unu ile kızartılan hamsilere ait.
Tuzladığınız balıkları arkalı-önlü mısır ununa bulayın. Tercihe göre mısır özü yağını teflon bir tavada kızdırın. Mısır ununa buladığınız istavritleri, arkalı önlü ters çevirerek renk alana kadar kızartın.
Eğer balıklarınızı kızartmak istiyorsanız mutlaka fındık yağı kullanın. Çünkü fındık yağı diğer yağlara göre ısıya daha dayanıklıdır ve geç yanar. Tereyağı, zeytinyağı en hızlı yanan yağlar olduğu için balık kızartmada bu yağlar kullanılmamalıdır.
Öncelikle güzelce suyla yıkayalım. Daha sonra tuzlayıp galeta ununa batıralım ve kızgın yağımızda kızartalım. Kızarmış balıklar kağıt havluya koyalım ki yağını alsın. Sonra servis edeceğimiz tabağa alalım.
Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin. Hamsileriniz kızarınca tavanın üzerine bir tabak koyarak tabağa alın.
Dil balığı hangi unla kızartılır? Dil balığı mısır unu, galeta unu ve buğday unu ile kızartılabilirse de en iyisi mısır unu kullanmaktır. İstenirse dil balığının bulanacağı mısır unu kekik, karabiber gibi baharatlarla karıştırılabilir.
2 su bardağı un, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 yumurta, 250 ml çok soğuk bira, 2 çay kaşığı acı toz kırmızı biber iyice karıştırılıp çırpılır. Pişirilecek malzeme ilk Önce una bulanır, unun fazlası silkelenir, sonra bu hazırlanan karışıma bulanır. Unun fazlası mutlaka silkelenmelidir.
Yıkanan hamsiler temiz bir gazete veya havlu peçeteye suyu çekilmek üzere bekletilir. Ayrı bir temiz gazete üzerine mısır unu ve tuz karıştırılıp hamsiler mısır ununa bulanır ve tavaya dizilir. Zeytinyağı da döktükten sonra kuyrukları çıtırlaşana kadar kızartılır.
Balık tavaları genellikle hamsi, barbun ve sardalye gibi küçük balıklar için kullanılır. Somon ve lüfer gibi büyük balıklar ise genellikle gril tavaları ile pişirilir. Özellikle fileto halindeki balıklar için bu gril tavalar tercih edilmelidir.
Undan bahsedecek olursak, aynı şeker ve tuz gibi gereğinden fazla tüketildiğinde oldukça zararlıdır. Beyaz un oluşum aşamasına kadar birçok işlemden geçtiği için posa, vitamin, mineral neredeyse yok denecek kadar azdır. Aynı rafine şeker gibi hızla emilip kana geçiyor ve kan şekerinde ani dalgalanmalar yaratmaktadır.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Hamsi tava mısır unsuz hazırlanabilir.
Yağlı kağıt serilmiş tepsimizin üzerine balıklarımızı koyup tuzumuzu ve sıvı yağımızı gezdirelim. Düzenli bir şekilde dizelim. Üzerine para şeklinde dilimlediğimiz balıklarımızı dizelim. 200° fırında hafif kızarana kadar pişirelim. Afiyetle yiyelim.
Balıkların iyi kızarması için önce yıkayıp kurulayın, una bulamadan önce süte batırın. Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın ve tavaya atın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri