Çünkü antrikot gibi bazı et türleri dövülmeye uygun değil ve dövülmesi halinde lezzetsiz bir hal alabilir. Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın.
Eti tuzlama
Bazı şeflere göre pişirmeden önce tuzlanan etler sertleşiyor, bazılarına göre ise eti tuzlayıp 1-2 saat beklettikten sonra durulamak etin protein yapımında değişikliğe sebep oluyor ve daha yumuşak bir hal almasını sağlıyor.
Kavurmanın sert olmasına yol açan büyük hatalardan biri de eti tam pişmeden tuzlamaktır. Pişmeden tuz atmak etinizin sertleşmesine sebep olur. Bu yüzden kavurmanız piştikten sonra hatta ocaktan almadan hemen önce tuzlarsanız etiniz yumuşaklığını korur.
Eğer etlerinizi sebzeyle pişirmek istiyorsanız, kemikli etleri pişirmeye başladıktan 20 dakika sonra sebzeleri içerisine atın. Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.
Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
İlgili 28 soru bulundu
Bir kaba 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı soya sosu, 1 yemek kaşığı hardal, 1 adet rendelenmiş sarımsak ekleyin ve etinizin içerine alıp tüm yüzeylerini sosa bulayın ve 15 dakika bekletip, ardından pişirin. Antrikot etini marinasyon sürecini tamamladıktan sonra eti doğru yöntemle pişirmek de oldukça önemli.
Tuzu henüz marinasyon aşamasında ya da daha yeni pişirmeye başlamışken atmak etinizi sertleştirir. Aman bu noktaya dikkat etmekte fayda var. Birçok insan et kavururken ya da farklı yöntemlerle pişirirken etin üzerine tuz atıyor. Böylelikle et o yumuşak dokusunu kaybederek sert bir hale geliyor.
Geniş bir çelik tencereye sıvıyağ koyun ve kızdırın, etler suyunu salana kadar orta ateşte pişirin ve içine kabuğu soyulmuş bütün soğan ekleyin. Ocağı kısın, etler yumuşayana kadar kısık ateşte (yaklaşık 1 saat) ara sıra karıştırarak pişirin, ocaktan almadan 15 dk. önce tuz katın.
Et ürünlerinde kullanılan tuz, su tutma kapasitesini geliştirmesi, etin yumuşaklığını sağlaması, mikrobiyel koruyucu etki göstermesi, uçucu bileşiklerin etkinliğini arttırması, renk pigmentinin gelişiminde rolü olması, lezzete katkısı sebebiyle önemlidir.
Tuz ve karabiberi mühürlemeden önce ete serpiştirin
Eti ateşe koyup mühürlemeden önce tuz ve karabiber gibi baharatları eklemeniz gerekiyor. Seasoning denilen bu işlem sayesinde et pişerken suyunu salmaz ve lezzetini korur. Et mühürlendikten sonra ise tavadan hemen almayın, 10-12 dakika daha pişirin.
Kasaptan inceltilmemiş olarak aldığınız antrikotunuzu 1 saat kadar oda sıcaklığına gelmesi için dinlendirin. Tuz, karabiber ve çok az zeytinyağı ile önlü arkalı lezzetlendirin.
Antrikot, biftek gibi etleri ise yüksek ateşte iki yüzünü de mühürleyerek pişirmelisin. Böylece etin suyunu içine hapsederek yumuşak bir kıvam tutturabilirsin.
Böyle bir dolaba ızgara yapılacak kemikli antrikotu koyduğunuzu düşünün. 1 gün içinde dışı kuruyacak, 1 hafta içinde dışı çok sert kabuk oluşturacak ve bu dış kabuk etin bozulmasını önleyecektir. Bu dolap içinde et 1 ay bozulmaz aksine aroma ve yumuşaklık kazanır.
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın. Etin yumuşacık lokum kıvamında olması için, mutlaka marine edilmesi gerekir.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Yine 1 kilo ete 11 gram kaya ya da deniz tuzu ilave edilmelidir.
Tuzsuz Pişirin. süresini olumsuz etkileyebilir. Et yemeklerine eklenen tuz, etin sertleşmesine neden olur. Dolayısıyla daha iyi bir sonuç için tuzu et piştikten sonra eklemeye dikkat etmek gerekir.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Evde efsane et mühürleme pişirme 1 kg antrekot 1 yemek kaşığı zeytinyağı Yapılışı: Döküm tava iyice ısıtılır. Zeytinyağı eklenir ve anretkotun yağlı Üst kısmı önce tavaya bırakılır cok hafif bir bastrıma işleminden sonra 3 dakika her iki tarafı mühürlenir. 220 derece fırında 30 dakika pişirilir. Afiyet olsun.
Tuz: En önemli kürleme maddelerinden birisi tuzdur. Tuz su azaltıcı bi ajandır,osmotik etkime özelliği sonucu mikroorganizmaların sularını azaltarak üremelerini kısıtlar. Etteki serbest su molekülleri ile bağlanarak su aktivitesini düşürür.
Antrikot Neden Sert Olur? Antrikot, kontfile ve bonfileye göre daha sert bir ettir. Hayvanın üst sırt bölgesinden elde edilir. Bu etlerin sertlik derecesi farklı olduğu için de pişirme süresi ve lezzetlendirme tekniği farklıdır.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Fizikte osmoz kuralı der ki; tuz, içine giren her şeyin suyunu çeker. Bu fizik kuralından dolayı ızgara ya da tava yapılacak et tuzlanarak ocağa koyulduğunda, tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engeller. Bu sayede hem etin tadı suyunda kalırken hem de et yumuşak bir şekilde pişer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri