Apareylerin herhangi birinin acıtması, kaybolması, kırılması halinde mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Hareketli apareylerin kaybolmaması için, aparey ya ağızda olmalı ya da doktorunuzun verdiği kutuda saklanmalı. Apareyinizi kesinlikle cepte taşımamalısınız, aksi takdirde üzerine oturup kırabilirsiniz.
Bu kişilerde çeşitli aygıtlarla dişlerdeki düzensizliği gidermek ve hastanın alt ve üst çenesinin olması gerektiği gibi birleşmesini sağlamak mümkün olabilir. Ortodontik tedaviler sırasında kullanılan bu aygıtların tümüne aparey adı verilir. Ortodontik tedavide kullanılan farklı apareyler mevcuttur.
Hareketli apareyler kullanılarak yapılabilir, sabit metal ya da estetik braketler uygulanarak olabilir, hasta uygunsa şeffaf plaklarla yapılabilir, erken teşhis edilen alışkanlık kırıcı apareyler ya da koruyucu dolgu tedavileri ile problemler öngörülerek önlenebilir.
Ortodontik aparey (damaklık) ne kadar süre ile kullanılır? Genellikle bu tip apareylerin düzenli kullanımı ile 6-8 ayda gerekli düzelme elde edilir.
Aparey damakta kalınlık yapacağı için ilk hafta yutkunmada ve konuşmada sıkıntılar yaşanabilir. Ağız dokularının adaptasyonu ile bu şikayetler azalacaktır. Aparey dilde ize neden olabilir, apareyin çıkartılmasından sonra kendiliğinden kaybolacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Pekiştirme apareyleri dişlerinizi yeni pozisyonlarında tutmaya çalışan küçük apareylerdir. Çünkü tedaviniz yeni bittiği zaman dişlerinizin etrafındaki kemik olgunlaşmamıştır ve pekiştirme apareyi takılmazsa hareket edebilirler.
Apareylerin etkili olabilmesi, çenelerdeki bozuklukların düzelebilmesi için yapılan araştırmalar göstermiş ki, gün içerisinde en az 16-20 saat takılması gerekmektedir. Bu da demektir ki, apareylerin sadece yemek yerken ve içecekleri tüketirken çıkarılması gerekmektedir.
Hastanın takıp çıkarabildiği “aparey” adı verilen damaklıklar, çene darlıklarını ve diş yamukluklarını gidermek için kullanılır. Uyurken ve günün belli saatlerinde kullanılan, hastanın gereksinimine göre yapılmış değişik tipteki damaklıklar alışma sürecinden sonra rahatlıkla takılıp çıkarılabilir.
Tellerin veya apareylerin dişlere uyguladığı kuvvet ve basınç sonucu dişlerde hassasiyet, ağrı ve hafif sallanmalar olması beklenen bir durumdur.
Dişin dış yüzeyine ya da iç yüzeyine yerleştirilen sabit apareyler, dil hareketlerini kısıtlamamakta ve konuşmayı olumsuz yönde etkilememektedirler. Ortodontik kuvvetin dişe iletilmesini sağlayan ağız içi sabit apareyler her yaştan kişide rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Genellikle metal ve şeffaf diş teli gibi dişlerin yüzeyine yerleştirilen ve tedavi süresince çıkarılamayan apareyler olarak bilinen ağız içi apareyler, her yaşta rahatlıkla kullanılmaktadır. Ortodontik muayeneden sonra doktorun ve hastanın beklentilerine göre şeffaf ve metal teller kullanılabilir.
Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek ve lokum yemek braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveleri ve biftek, pizza gibi yiyecekleri keserek, dilimleyerek küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braketleri ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Ortodontik Tedavi İle Ameliyatsız Yüz Estetiği
Geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde artık yüz estetiğine çok büyük oranda katkı sağlanabiliyor. Yüz simetrisi bozulmuş, profil görüntüsü sorunlu olan, özellikle alt çenesi önde olan kişilerde eğer uygun ise ortodontik tedavi ile ameliyatsız yüz estetiği yapılmaktadır.
Randevu Değişikliği İçin Tıklayınız! Takıp çıkartmalı damaklık (apareyley), hastanın takıp çıkarmasına imkân sağlayan damaklık modelidir. Çene darlığı, diş yamukluğu gibi sorunların tedavi edilmesinde kullanılır. Uyurken ve günün belirli saatlerinde kullanılması gerekir.
Ağız içi sabit apareyler için kullanım süresi hekimimizin tedavi planına göre değişecektir. Kullanılan apareye göre de tedavi süresinde değişiklik olabilir. Kişinin çene ve diş yapısı tedavinin gidişatını belirleyen en büyük etmendir. Genellikle ağız içi apareyler 1 – 2,5 sene kullanılır ancak bu süre uzayabilmektedir.
Headgear apareyi,
Üst çenenin ileri olduğu vakalarda üst çene gelişimini frenler, Çapraşık ya da fırlak olan ön dişlere yer açmak amacıyla arka dişleri geriye doğru iter, Arka dişlerin hareketinin istenmediği durumlarda, bu dişlere uygulanan kuvvetleri etkisiz bırakmak amacıyla kullanılır.
Alt çene darlığı ameliyatsız şekilde hastalar yaklaşık 9 yaşına gelene kadar hareketli aygıtlar kullanılarak tedavi edilebilir. 9 yaştan sonra ise büyüme gelişiminin tamamen durmasının ardından ameliyat ile genişletme yapılabilir.
Şeffaf aparey, dişlerde çapraşıklık, aralık ve dizilim bozukluğu problemlerinin tedavisinde kullanılan ortodonti tedavi yöntemlerinden biridir.
Aparey Neden Takılır? Sabit olan apareyler ortodonti tedavileri için kullanılmakta olan katkı sağlayan tedavi seçeneklerindendir. Bunlar genel olarak çenenin dar olması, üst üste binmiş olan dişler, çenenin ileri kısımda ya da geride olması, çapraşık düzensiz dişler gibi durumların tedavisi için tercih edilmektedir.
Günde Kaç Saat Takmam Lazım? Şeffaf plaklar yemekler dışında gece uyurken de dahil olmak üzere tüm gün boyunca takılmalıdır. Hasta plakları günde en az 20-22 saat boyunca kullanmalıdır.
Şeffaf plakların uygulandığı ortodontik bozukluklar çok çeşitli olmaktadır. Dişlerdeki çapraşıklık, aralıklı dişler, yanlış kapanışın tedavisinde çene genişletilmesi gibi birçok ortodontik bozukluklarda kullanılır.
Bruksizm tedavisinde gece plağı belirli bir kalınlığa sahiptir. Plakların kalın olması çenenin tamamen kapanmasını ve çene kaslarını gevşemesinde yardımcı olur.
Çene genişletme aparatı, diş hekimleri tarafından kullanılan bir ortodontik cihazdır. Ağız içerisinde üst ve alt çenedeki dişlerin arasındaki mesafeyi arttırmak ve çeneyi genişletmek amacıyla kullanılır. Bu cihaz, çene kemiklerinin gelişimi sırasında kullanılırsa daha etkili sonuçlar verir.
Yaş biraz büyüyünce ağıza sabit olarak yerleştirilen aparey seçenekleri artar. 18 yaşından sonra ise genelde damağa yerleştirilen minividalardan destek alınarak hazırlanan apareyler kullanılır.
Aparey, ortodontik tedavilerinde kullanılan düzeneklere verilen isimdir. Sabit ve çıkarılabilir olan bu aygıtlar, sahip oldukları vida ve yaylar ile ağız ve çene üzerine baskı uygular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri