Bt taraması daha kaliteli görüntüler elde edilmesine olanak sağlarken, emar taraması daha ayrıntılı görüntüler sunar. Bilgisayarlı tomografi taraması daha geniş alanların çekimine uygunken, emar daha bölgesel çekimler (servikal mr, diz mr benzeri) için uygundur.
Manyetik Rezonans (MR) daha çok beyin omurilik hastalıkları, sporcu yaralanmaları, kas iskelet sistemi, nörolojik hastalıkları gibi rahatsızlıkların teşhisinde ön plana çıkmaktadır. Tomografi ise kesitsel 3 boyutlu görüntü almak için kullanılmaktadır.
BT ile MR arasındaki fark nedir? Bilgisayarlı tomografi daha çok kemik yaralanmalarında, ciğer ve göğüs problemlerinde ve kanser teşhisinde kullanılan radyolojik görüntüleme sistemdir. MR ise tendon yaralanmalarında, omurilik problemlerinde, beyin tümorlerinde ve yumuşak bağ doku teşhisinde kullanılan bir yöntemdir.
Yoğun baş ağrısı çeken kişilerde de belirli semptomların görülmesi durumunda bilgisayarlı tomografi görüntülemesinden yararlanabilirler. Doktorunuzla yapacağınız ana muayene sonrasında, aşağıda yer alan semptomların görülmesi durumunda bt taramasından faydalanılabilir.
Özet olarak, BT ve MR, dokuyu filme almak için görüntüleme teknikleridir. BT zararlı olabilecek x-ray kullanır, ancak MRI daha güvenlidir. BT daha az hazırlık gerektirir ve kemik parçaları açıkça görülür. MRI, hazırlanma için zamana ve yumuşak doku görüntüsüne iyi gelir.
İlgili 43 soru bulundu
Bilgisayarlı tomografi taraması, x-ışını kullanımı nedeniyle radyasyon içermektedir. Ancak manyetik rezonans görüntüleme radyasyon içermez. Bt taraması daha kaliteli görüntüler elde edilmesine olanak sağlarken, emar taraması daha ayrıntılı görüntüler sunar.
Beyinde var olduğu düşünülen tümör, kafa yaralanmaları, inme, beyin kanaması ve diğer beyin ile ilgili hastalıkların teşhisinde kullanılan BT, hızlı ve etkili bir görüntüleme yöntemi olduğu için sıklıkla kullanılır.
Tomografide her şey çıkar mı? Tomografi insan vücudu hakkında yapısal ve anatomi bilgisi verir. Organların işlevi ve hastalıkların ne tür hücreler tarafından oluşturulduğu ile ilgili bilgi vermez.
Beyin Emarı (MR): Beyin tümörleri, felçler, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını saptamak için en duyarlı yöntemdir. Ayrıca hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılmaktadır.
Teşhis için fiziksel ve nörolojik muayene ile birlikte zaman zaman kan testleri, MR ya da bilgisayarlı tomografi istenebilir. Bunun nedeni, migrende teşhisin doğru şekilde konabilmesi için semptomlara neden olan diğer sağlık sorunlarını elemektir.
Bilgisayarlı tomografi; kemik kırıklarında, kemik tümörlerinin teşhisinde, iç organlardaki yaralanmalar ve iç kanamaların teşhisinde, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıkların teşhisinde, kanser evresinin belirlenmesinde, böbrek ve mesane taşlarında ve kanser tedavi etkinliğinin belirlenmesinde kullanılan bir ...
MR sonuçları güvenilir midir? Emar, yüksek doğruluk oranına sahip görüntüleme testlerinden biridir. Emar sonuçları % 90 – 95 oranında doğruluk sağlayarak güvenilir testler arasında yer almaktadır.
Kan damarları, organlar, dokular, omurilik, beyin, yumuşak dokular daha net görülür. Beyin hasarı, kanser, felç riski, omurilik yaralanmaları, kalp sorunları, kemik sorunları, tümörler ilaçlı MR ile görüntülenebilir.
Bu görüntüleme yöntemi tanıya yardımcı olmak için kullanılır. Hasta öyküsünü dinleyen hekim durumu netleştirmek adına BT ister. BT yani bilgisayarlı tomografi yöntemi, düşme ve kaza gibi ciddi travmalar sonrası beyin ve vücudun diğer bölgelerinde oluşma ihtimali olan hasarları görüntülemek adına çekilir.
Çekim esnasında oldukça hareketsiz olmak gerekmektedir. Özellikle çekim yapılan bölümün yani başın hiç hareket etmemesi çekimin kalitesi açısından çok önemlidir. Bazı çekimlerde nefes tutulması da gerekmektedir, teknisyenin komutuyla nefesin tutulması ve bırak komutunu alınana kadar bırakılmaması gerekmektedir.
Cranial MR olarak adlandırılan Beyin MR'ı beyin tümöründen kuşkulanılan hastalarda, nedeni bilinmeyen başağrılarında, birtakı nörolojik hastalıklarda doktor tarafından istenebilir. Omurga MR'ı disk kaymalarında yararlı olabilir. Omuz, diz gibi eklemlerin ve bağların değerlendirilmesinde kullanılabilir.
Emar taraması süresi, operasyonun yapılacağı bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Beyin manyetik rezonans görüntüleme süresi, yaklaşık 30 dakika ila 45 dakika arasında sürmektedir. İlaçlı beyin mr çekimi yapılması durumunda tarama hazırlığı daha uzun süreceği için süre uzayabilir.
Emar sonuçları çıkma süresi 1 gün ile 3 gün arasında değişebilir. İlaçlı emarın hangi durumlarda ve aciliyet durumuna göre çıkam süresi değişmektedir. Devlet hastanesinde emar çekimi sonrası, sonuçların çıkması daha uzun sürebilir. Ancak Özel Avicenna Ataşehir Hastanesi'nde emar sonuçları aynı gün çıkmaktadır.
Radyodiagnostik uzmanı Dr. Tahsin Güneysu da anjiyo yapan tomografiler için yılda en fazla 50 mSv doz uyarısının yapıldığını belirterek, “Bu da 25 kez koroner tomografi çektirmek demek. Tabii bu sayı düşük doz kullanılan 256 kesitli tomografi için geçerli. Normal bir tomografide hasta yılda 5 kez yaptırabilir” dedi.
Sağlıklı bireylerin her beş yılda bir tomografi çektirmesini öneren doktorların bu tavsiyesi üzerine harekete geçen Bakanlık'ın, tüm vücudu tarayan tomografinin normal bir röntgenden 400 kat daha fazla radyasyon yaydığı, sık tomografi çektirenlerin vücutlarındaki birikmiş radyasyon seviyesinin 2.
Tam olarak vücuttan tomografi ile alınmış radyoaktif maddeler normal koşullarda 12 ya da 13 günde tamamen vücuttan uzaklaştırılır.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), beyin tümörü teşhisinde faydalanılan en iyi görüntüleme testidir. MRI'ya giremiyorsanız bilgisayarlı tomografi (BT) iyi bir alternatiftir. Bu testlerden önce damarlarınızdan birine kontrast madde adı verilen tümörün görülmesini kolaylaştıran bir madde enjekte edilir.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri