Apartman aidat makbuzu zorunlu mu? Apartman aidatı ile ilgili hususlara Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. Her kat maliği sahibi olduğu konutun ortak gider aidatlarını ödemesi gerekiyor. ... Apartman aidat makbuzu kanunen bir zorunluluk taşımıyor.
Apartman yönetiminde ortak giderlere katılmak bir zorunluluk olduğundan dolayı gider ve avans paylarını ödemeyen kat maliki hakkında diğer kat malikleri ya da yönetici yönetim planına, kanuna ve genel hükümlere dayanarak dava açabilmektedir. Bununla beraber bahsi geçen kişilerin icra takibi başlatması da mümkündür.
Ödenmeyen aidatlar için geciken günler için Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir. İcra takibi başlatılırken ise ilamsız icra takibi başlatılırken takip talebine kat malikleri kurulu kararı eklenebileceği gibi eklenmeden de takip başlatılabilmektedir.
Apartman bu ödeme karşılığında istenmesine rağmen 1 makbuz vermiyor. Banka dekontlarına dayanarak aidatların 1/2 gideryazabilirmiyiz. Evet 1/2 olarak gider yazılabilir.
Apartman veya site kat malikleri kurullarında doğru olan gelir gider hesaplarının periyodik olarak apartman girişine asılması kararının alınması ve bunun denetlenmesi. Kat malikleri böyle bir karar alırsa yönetici uymak zorunda.
İlgili 26 soru bulundu
Apartman karar defteri olmazsa, yöneticinin ve kat malikleri kurulunun aldığı kararlar ve yapılan işlemler kaydedilemez ve bu da hukuki sorunlara neden olabilir. KMK 33. madde uyarınca, kat malikleri kurulu defterinin düzenli olarak tutulması gerekir.
Site ve apartman ilan panolarına daire adı, isim ve miktar belirtilerek, aidat borç listesi asılıyor. Yöneticiler dikkat edin. Çünkü, bu şekilde aidat borçlusu ilanı suç sayılıyor. Hürriyet yazarı Oya Armutçu, bugünkü köşesinde, "Aidat borçlu listesini kapıya asmayın" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
Kredi kartı veya banka kartı slibi makbuz yerine geçer, ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur. Ödeme karşılığında yazar kasadan satış fişi düzenlendiyse, ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur.
Talep etmeleri halinde satıcılar tutarı ne olursa olsun yapılan işlemler için apartman ve site yönetimlerine fatura vermek zorundadır. Böylece yıl sonlarında harcamaların ne için yapıldığı, kim adına yapıldığı vb. konularda ispat hususu kolayca aşılmış olur.
GENEL GİDERLERİ ÖDEMEMENİN YAPTIRIMI NEDİR
Belirttiğimiz gibi sadece yöneticinin değil her bir kat malikinin dava açma ve icra takibi başlatma yetkisi vardır. Ayrıca intifa hakkı sahibinin de dava açma ve takip yapma hakkı vardır. Ödenmeyen aidata geciktiği günler için aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.
Ancak yukarıda açıkladığımız üzere aidat alacaklarının tahsili için ihtarname, uyarı mektubu ve benzeri bir belge gönderilmesi yasal bir zorunluluk değildir.
Apartman Yöneticisi hesap vermezse ne olur? Yönetici kendisine yapılan isteme rağmen hesap vermiyorsa, kat maliki bu durumda hakimden müdahelesini isteyebiliyor.
Yöneticinin/yönetim kurulunun (YK) kararlarına karşı doğrudan dava açılamaz. İşletme projesinde öngörülen bütçe yeterli gelmediğinde, yönetici ek işletme projesi yapabilir, bütçe açığını kapatmak için ilave ödeme isteyebilir.
Almaya mecbur oldukları fatura ve gider pusulası ve müstahsil makbuzlarını tarih sırası ile tanzim tarihlerini takip eden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza etmeye mecburdurlar.
Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar. Görevlerini yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır. Yöneticilik halk arasında öyle görünmese de çok fazla görev ve sorumlulukları olan bir iştir.
Bu sebeple, apartman ve site yönetimlerinin bir mali müşavir çalışmasına ilişkin yasal zorunluluk olmamasına rağmen bu işlerin profesyoneli tarafından yapılmasının getireceği kolaylık, doğru bildirim ve idari cezalara muhatap olmama gibi avantajlar açısından gereklidir.
Maddenin son fıkrasına göre kat maliklerinin yarısı isterse, her zaman hesaplar incelenebilir. Özetle, açabileceğiniz bir dava bulunmamaktadır.
Vergi Usul Kanununa göre fatura ve serbest meslek makbuzlarının kesimi, mal ya da hizmetin sunulduğu, yani işin bittiği ya da karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenip kesilmek mecburiyetindedir. Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabidir.
Apartman gelir gider makbuzu sayesinde, apartmanda yapılan bakımların ve yenilikler gibi detayların belgelenmesi sağlanır. Bu doğrultuda kullanılan apartman gelir gider makbuzu her apartmanda kullanılması gereken bir üründür.
Makbuzların kaybolması;
Dernek makbuzlarından herhangi bir cildinin kaybolması durumunda Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edilerek zayi belgesi alınması gerekmektedir.
Bina yönetim planınızda aksine düzenleme yoksa yada kat malikleri kurulu farklı bir karar almamışlarsa yöneticinin elden para toplaması yasaldır. Ancak aksine bir düzenleme yada karar varsa bu durumda yöneticinin belirlenen yönteme göre aidat toplaması hususunda uyarılmasını kat malikleri kuruluna iletmelisiniz.
Yine kanunen ödenmeyen aidat borçları için kanun, aidat borcuna aylık %5 gecikme zammı istenebileceğini belirtmiştir. Bu nedenle aidat borçlarının zamanında ödenmemesi kat maliklerini icra takibi ile karşı karşıya bırakabilmektedir.
Kiraz, aidat rakamlarına ilişkin bir üst sınır veya artış konusunda azami bir oran bulunmadığını kaydederek, “Aidat limitlerinde eğer dairede malik kendisi oturuyorsa üst sınır yoktur. Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri