İçtima, askerlerin belirli bir düzende toplanması ve komutanları tarafından muayene edilmeleri, talimatların verilmesi ya da önemli duyuruların yapılması sürecidir. Bu toplantılar, genellikle sabahları ve akşamları olmak üzere günde iki kez yapılır ve tüm birlik üyelerinin katılımı zorunludur.
İçtima komutanın belirlediği zamanlarda bir komutla birlikteki tüm askerlerin tek sıra halinde yan yana gelmesi ve birlikte tekmil vermeleri ile biten durumdur. Birlikte bulunan ve silah altındaki her asker içtima anında sıraya geçmek ve kendini tanıtmak zorundadır.
Gün içerisinde farklı ve belirli zaman dilimlerinde askerlerin toplanması olarak ifade edilebilir. Sadece askerler değil, er, erbaş ve komutanların topluca bir araya gelmesidir. Büyük bir disiplin içerisinde gerçekleştirilen içtima, bir askerin dahi bulunmaması ile tüm bölüğe ceza verilebilmektedir.
işbu yoklama esnasında kıpırdanılmayan, sigara içilmeyen, konuşulmayan, kom'tan emir vermedikçe esas duruşta beklenilen, yaklaşık 30 ila 45 dakika süren "askerin ibadet yeri"dir.
Ceza hukukunda içtima, birden fazla suçun bulunmasına rağmen, çeşitli nedenlerle faile tek ceza verilmesi durumudur. Ceza hukukunda kural olarak, fail ne kadar suç işlerse o kadar ceza alır.
İlgili 44 soru bulundu
İçtima, askerlerin belirli bir düzende toplanması ve komutanları tarafından muayene edilmeleri, talimatların verilmesi ya da önemli duyuruların yapılması sürecidir.
Suçların içtimaı; aslında birden çok suç bulunmasına rağmen, farklı gerekçelerle, tek suçtan cezai so- rumluluğun benimsenmesi durumudur. Suçların içtimaı kapsamına giren her bir durumun yapısı ve gerekçesi birbirinden farklı olmak- la birlikte, ortak noktası, tek suçtan sorumluluğun benimsenmesidir.
İçtima, birleşme, toplanma manasına gelir. Ortada birden fazla suç bulunmasına karşın faile tek ceza verilmesi durumu suçların içtima olarak adlandırılır. Ceza hukukunda kural olarak fail ne kadar suç işlerse o kadar ceza verilir. Ancak suçların içtima durumu söz konusu olduğunda fail tek suç işlemiş sayılır.
İçtima kavramının birçok farklı başlık altında ele alınması mümkündür. İçtima türlerinden en önemlisi gerçek içtima, aynı nev'iden fikri içtima, farklı nev'iden fikri içtima ve zincirleme suç kavramlarıdır.
SUÇLARIN İÇTİMAI. Failin, bir veya birden çok fiille, ceza kanunun aynı hükmünü veya farklı hükümlerini bir veya birden çok kez ihlal etmesi ama birden çok suçtan değil bir suçtan sorumlu tutulmasıdır.Dolayısıyla faile tek bir ceza verilir.
Gerçek içtima, failin işlediği her suçun karşılığında ayrı ayrı cezalandırılmasıdır. Gerçek içtimada failin davranışını birden çok suça sebep olmakta ve her suç için kanunda yazılı cezayı almaktadır.
Hükümlü; müddetnameye itirazını, 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu m.98/1 uyarınca hükmü veren mahkemeye yapacaktır. Hükümlünün infaz edilecek birden fazla cezasının toplanmasına dair içtima kararı bulunmakta ise; müddetnameye itirazda görevli mahkeme, içtima kararını veren mahkemedir.
Askerlikte akşam yemeği kaçta? – Saat 12:00 Yemek yoklaması yemek ve serbest zaman, – Saat 14:00 Öğlen yoklamasının ardından eğitim, – Saat 17:00 Akşam yemeği yoklaması ve serbest zaman, – Son olarak saat 21:00 Yat yoklaması ve yatış.
normalde 6-6.30 dur. nöbetine göre değişir. 3-5 in varsa gece 2.30 da ayaktasın. normalde 6-6.30 dur.
Sabah İçtiması İle Devam..
Sabah 6-6:30 gibi tekrar içtima alınır ve kahvaltı için yemekhaneye gidersiniz.
yat saati 9:30 veya 10 olur (yemek sırası vb. göre değişir)..
Madde 44- (1) İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır. Madde 45- (1) Suç karşılığında uygulanan yaptırım olarak cezalar, hapis ve adlî para cezalarıdır.
Madde 43 – (1) Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda, bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır.
Fikri içtima örnekleri arasına giren bu durumda ceza m.43/1 e göre dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır. O halde aynı neviden fikri içtimanın şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz: Failin tek fiili ile birden fazla suç işlemesi. Birden fazla suçun aynı olması
Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, hükümlü hakkında verilen cezalarda değişik- lik olması durumunda (infazın durdurulması, düşme, ortadan kaldırma, adli para cezası- nın ödenmesi, yeni cezası kesinleşip gelmesi vb.) daha önce verilmiş olan içtima kararının çözülmesi talebidir.
Fikri içtimanın mevcudiyeti için tek bir kast ile gerçekleştirilen bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşması gerekir. Eğer failin kastı neticelerin hepsini kapsarsa gerçek içtima söz konusu olacaktır. Fikri içtimanın koşulları şunlardır; Tek bir eylem bulunmalıdır.
Cezaların toplanmasından kasıt, bir kişi hakkında, işlediği her suç için ayrı ayrı hükmedilen şahsî hürriyeti bağlayıcı cezaların veya adlî para cezalarının toplanmasıdır. Cezaların toplanmasına, maddi içtima da denir.
HAGB kararının kesinleşmesinden sonrasında 5 yıl boyunca kasıtlı bir suçtan dolayı ceza alınmadığı takdirde bu maddenin 10. Fıkrası gereğince açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak davanın düşmesine karar verilecektir.
Giriş Ceza hukukunun temel prensiplerinden birisi de “kaç tane fiil varsa o kadar suç, kaç tane suç varsa o kadar ceza vardır” şeklinde ifade edilmektedir. Bu ifadeden, ceza hukukunda, cezaların içtimaının (gerçek içtima) kural, suçların içtimaının ise bu kuralın bir istisnası olduğu sonucu çıkmaktadır 1.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri