Apartman yöneticisinin istifasından sonra kat malikleri kurulu olağanüstü toplantı yaparak yeni bir yönetici seçimi yapar. Seçilen yönetici seçildiği tarihten itibaren 1 yıl görev yapar. Kat malikleri kurulu kararına göre yeni yönetici istifa eden yöneticinin kalan süresi kadar da göreve seçilebilir.
İstifa, apartman veya site yöneticisinin doğal hakkı olduğundan her an istifa etmesi mümkündür.
Yönetici, istifa dilekçesini görevini yaptığı apartman, site, bloğu Kat Malikleri Kurulu'na hitaben hazırlamalıdır. İstifa dilekçesinde hangi neden veya nedenlerden dolayı görevinden istifa ettiğini belirtmelidir. Görev yaptığı dönem içindeki yöneticiliğe dair tüm evrakları kurula sunacağını da ayrıca belirtebilir.
Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır.
Yönetici, kat maliklerinin hem sayı, hem de arsa payı çoğunluğuyla, bir yıl için seçilir. Eski yönetici de tekrardan seçilebilir. Toplu yapılarda yönetim planında aksi belirtilmemişse yöneticinin görev süresi iki yıldır.
İlgili 28 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Apartman / Site Müdürü 2023 yılında ortalama 26.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Apartman / Site Müdürü , Temmuz 2023 yılında ortalama 25.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 20.680 TL maaş alıyordu.
Yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 35.maddesine göre kat malikleri birliğini temsile haizdir. Örneğin apartman kapısına cam taktırılması, ortak yerlere ilişkin elektrik faturasının ödenmesi vs. gibi hususlarda tek başına karar alabilir ve uygulayabilir.
Yöneticinin görev süresi bir yıldır ve kat malikleri kurulunun olağan toplantısında seçilir, ama toplu yapılarda yönetim planında kat malikleri kurulunun olağan toplantısının iki yılda bir yapılacağı yazıyorsa yöneticinin görev süresi bu durumda iki yıldır. Eski yöneticinin yeniden atanması/seçilmesi mümkündür.
Atanmış yönetici, kat maliklerine karşı sorumludur. Apartman yöneticisi kat maliklerinden biri olabilir ya da dışarıdan bir kişi de apartman yöneticisi adayı olabilir. Yani, yönetici toplantısında kat maliklerinin özgür iradesi ile seçilecek herhangi bir kişi, dışarıdan bir kişi de olabilir.
Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar. Görevlerini yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır. Yöneticilik halk arasında öyle görünmese de çok fazla görev ve sorumlulukları olan bir iştir.
İstifa etmek isteyen yönetici için aslında en sağlıklı yol, istifasını sunması ve görev yaptığı döneme ilişkin hesap vermesi için olağanüstü toplantı yapmasıdır. Böylece acilen olağanüstü toplantı yaparak istifasını sunar ve aynı toplantıda yeni bir yönetici seçimi yapılmasını sağlar.
İstifa dilekçesi kaleme alınması en kolay olan dilekçelerden biridir. İstifa için dilekçe yazılacağı zaman İK birimine hitaben yazılmalıdır. Dilekçede işe başlanılan tarih ve çalışma süresi belirtildikten sonra kişinin kendi isteği ile o günün tarihini belirterek istifa etmek istediği belirtilmelidir.
İşte apartman yöneticisini görevden almak ya da değiştirmek isteyen kat malikleri ya olağan kat malikleri kurulu toplantısını beklemelidir ya da kat malikleri kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmalıdır. Apartman ya da site yöneticisi hangi oy çoğunluğu ile seçilmişse, aynı oy oranı ile görevden alınabilecektir.
İstifa işçinin işvereninin kabulüne bağlı değildir. İşveren bunu ister kabul etsin ister kabul etmesin işçiler istifa ederek işten ayrılabilir. Ancak işverenin kabulüne bağlı olmasa da istifa edilirken ihbar sürelerine uyulması gerekmektedir. Aksi takdirde ihbar tazminatı ile karşı karşıya kalınacaktır.
İşçinin istifa etmesini sağlamak için de işçiyi İş Yasası madde 25/2 yani “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı” nedenlerle işten çıkarmakla tehdit ediyor. İşçiye “sen istifa etmezsen 25'den çıkarırım siciline işlenir” tehdidinde bulunuyor.
Kanunun 36. maddesine göre yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri deftere (işletme defteri) tarih sırasıyla yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbur.
Apartman yönetimi, denetim durumunda karar defteri tasdik edilmemişse para cezasıyla karşılaşabilir ve bu cezayı kendi cebinden ödemek zorunda kalabilir.
Böylece, defterde alınan kararlar resmi ortamda kaydedilmiş oluyor. Apartman karar defteri tutulmazsa ne olur? Bu zorunluluğunu yerine getirmeyen yöneticilere kanunun 33. maddesinde belirtilen idari para cezası uygulanıyor.
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
Mutad giderler de her ay periyodik ödenen yakıt, kapıcı ücreti, genel su-elektrik gibi giderlerdir. Bunun dışında okuyucumun ikinci satırda saydığı asansör onarımı, mantolama gibi giderler mutad giderlerden değildir. Dolayısıyla yönetici bunlara her bağımsız bölüm maliki gibi tam iştirak olarak katılır.
“Kat Mülkiyeti Kanununun uygulandığı hallerde, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligat yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye'de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Apartman yöneticisinin istifasından sonra kat malikleri kurulu olağanüstü toplantı yaparak yeni bir yönetici seçimi yapar. Seçilen yönetici seçildiği tarihten itibaren 1 yıl görev yapar. Kat malikleri kurulu kararına göre yeni yönetici istifa eden yöneticinin kalan süresi kadar da göreve seçilebilir.
Denetçiler olağan genel kurulunda Yöneticiler ile birlikte seçilirler ve bir daha ki genel kurulda yöneticilerin ve denetçilerin ibrası ile görevleri sona erer. Kat malikleri kurulu haklı bir sebebin çıkması halinde yönetici ve denetçileri istediği zaman değiştirebilir.
Bina yönetim planınızda aksine düzenleme yoksa yada kat malikleri kurulu farklı bir karar almamışlarsa yöneticinin elden para toplaması yasaldır. Ancak aksine bir düzenleme yada karar varsa bu durumda yöneticinin belirlenen yönteme göre aidat toplaması hususunda uyarılmasını kat malikleri kuruluna iletmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri