Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Apartman yönetimi için kaç daire olması gerekiyor?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Apartman yönetimi için kaç daire olması gerekiyor?

Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa yönetici atanması mecburidir. Kural olarak yönetici her yıl gerçekleşen kat malikleri kurulunun yıllık olağan toplantısında atanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Apartmanda kaç daire olursa yönetici olur?

Sekiz ve daha fazla bağımsız bölümü olan apartmanlarda yönetici atanması zorunlu olup yasal olarak zorunlu olmasa da sekizden az bağımsız bölümü bulunan apartmanlarda da yönetici seçimi yapılabilir. Eğer Apartmanda ki bütün daireler bir kişinin mülkiyetinde ise, o kişi kanunen yönetici olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elifhukukburosu.com

6 dairelik apartman yöneticisi olur mu?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, sekiz ve daha fazla bağımsız bölüme sahip olan apartmanlarda yönetici seçilmesi zorunlu kılınıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Herkes apartman yöneticisi olmak zorunda mı?

Apartman yönetimi zorunluluğu hakkında gözetilen kıstas yapı içerisindeki bağımsız bölüm sayısı olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu kanun kapsamında yer alan hükümlere göre, ana gayrimenkulde sekiz veya sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde, yönetimin oluşturulması ve yönetici atanması zorunlu tutuluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arsyonetim.com

Bir apartmanda yönetici yoksa ne yapılır?

Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altas.av.tr

BİR ARSADAN KAÇ DAİRE ÇIKAR?-Bir Arsaya Kaç Daire Yapılır?-Toplam Emsale Göre Daire Sayısı Hesaplama

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Apartman yöneticisi kimler olamaz?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, “yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği” maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa kiracılar da yönetici olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Apartmanda kimse yönetici olmak istemezse ne olur?

Kimse apartman yöneticisi olmak istemezse bu yönetici ilk kat maliklerinden yapılmak istenir ancak hiç kimse olmak istemezse dışarıdan yönetici tayin edilir. Binaya Sulh Mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cihanbinayonetimi.com

Apartman yöneticisi ne kadar maaş alır?

eleman.net verilerine göre, Apartman / Site Müdürü 2023 yılında ortalama 26.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Apartman / Site Müdürü , Temmuz 2023 yılında ortalama 25.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 20.680 TL maaş alıyordu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eleman.net

Apartman yöneticisi tek kişi olabilir mi?

Apartman yönetim kurulu 3 kişiden oluşuyor. Bunlar; yönetici, denetleyici ve saymandır. Yönetici, kat maliki veya kiracı olabiliyor. Fakat denetleyicinin mutlaka kat maliki olması gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Apartman yöneticisi kaç kişi ile seçilir?

Yasanın bu maddesinden de anlaşılacağı gibi yönetim kurulu, yönetim planında aksine bir düzenleme mevcut olmadıkça en fazla üç kişiden oluşur. Böyle bir sınırlama anataşınmazın maliklerine gereksiz mali külfet yüklememek içindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akayyonetisim.com

Apartman yöneticisi 3 yıllığına seçilir mi?

Yönetici, kat maliklerinin hem sayı, hem de arsa payı çoğunluğuyla, bir yıl için seçilir. Eski yönetici de tekrardan seçilebilir. Toplu yapılarda yönetim planında aksi belirtilmemişse yöneticinin görev süresi iki yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Binada oturmayan ev sahibi yönetici olabilir mi?

Kanun'un 34'üncü maddesinde açık bir şekilde ifade edildiği üzere, yönetici kat malikleri arasından da seçilebilir, dışarıdan da seçilebilir. Hatta öyle ki; yöneticinin kat maliki ya da kiracı olması bir yana, apartmanda oturması bile gerekmez. Buna göre evet, kiracı kesinlikle yönetici olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

Ev sahibi olmayan yönetici olabilir mi?

Böyle bir hüküm varsa kiracı yönetici olamaz. Şayet bu konuda hiçbir hüküm yoksa Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kat maliki dışında birinin yönetici olmasına bir mani yoktur. Dolayısı ile sizin sitede kiracı da yönetici olabileceği gibi site ile ilgisi hiç olmayan biri de yönetici olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Ilk kez Apartman yönetimi nasıl oluşturulur?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre, apartmanlarda sekiz ve üzeri bağımsız bölüm olması halinde apartman yönetimi oluşturmak zorunludur. Apartman yönetimi kurulabilmesi için ilk olarak apartmanda kat maliklerinin en az 3te 1inin genel kurul çağrısı üzerine toplantı yapılması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 2myonetim.com.tr

Apartman kararları kaç kişi ile alınır?

“Madde 30 – Kat Malikleri kurulu, Kat Maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç on beş gün sonra yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: geayonetim.com

Ev sahibi yöneticilik yapmak zorunda mı?

Bu sorunun cevabı çok net şekilde Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 34'üncü maddesinde verilmiştir: Anagayrimenkulün 8 veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir. O halde bir apartmanda ya da sitede 7 veya daha az sayıda bağımsız bölüm varsa, yönetici atanması zorunlu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

Yönetici kendi başına karar alabilir mi?

Yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 35.maddesine göre kat malikleri birliğini temsile haizdir. Örneğin apartman kapısına cam taktırılması, ortak yerlere ilişkin elektrik faturasının ödenmesi vs. gibi hususlarda tek başına karar alabilir ve uygulayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bascihukuk.com

Apartman karar defteri olmazsa ne olur?

Apartman yönetimi, denetim durumunda karar defteri tasdik edilmemişse para cezasıyla karşılaşabilir ve bu cezayı kendi cebinden ödemek zorunda kalabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bizimsiteyonetimi.com

Apartman karar defterine uyulmazsa ne olur?

Böylece, defterde alınan kararlar resmi ortamda kaydedilmiş oluyor. Apartman karar defteri tutulmazsa ne olur? Bu zorunluluğunu yerine getirmeyen yöneticilere kanunun 33. maddesinde belirtilen idari para cezası uygulanıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zingat.com

Yönetici parasını kim öder?

Yönetici Giderlerin Yarısından Sorumlu!

Kat Mülkiyeti Yasası'nın 40. maddesinin son fıkrasında; yöneticinin ücretiyle ilgili olarak kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa ne oranda katılacağını kararlaştırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatcerenyanik.com

Apartman yöneticisinin maaşını kim öder?

Oybirliği ile kat malikleri arasından bir yönetici seçilemediği durumlarda dışarıdan seçilecek olan apartman yöneticisi, ücret karşılığında atanır ve bu maaş da yine kat maliklerince ortak kararla belirlenir. Dışarıdan atanan yöneticinin maaşı, kat malikleri tarafından arsa payları oranında karşılanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evdeneveuzmani.com

Apartman yöneticisi fatura almak zorunda mı?

Keza kazancı basit usulde tespit edilen mükellefler dahi satışları sırasında fatura düzenler. Tüm bu sayılan kişiler apartman ve site yönetimlerine mal veya hizmet satarken 2021 yılı için 1.500 TL ve üstündeki işlemlerde mutlaka fatura düzenlemek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: apsiyon.com

Bir apartman yöneticisi toplantı yapmadan aidat artırabilir mi?

"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

Apartman yönetimini kim denetler?

Apartman denetim kurulu, apartmanın yönetiminde alınan kararların, kanunlara ve yönetmeliklere uygun olarak alındığını denetler. Denetim kurulu, genellikle kat malikleri tarafından seçilir ve apartmanın yönetim kurulu ile bağımsız bir şekilde çalışır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bizimsiteyonetimi.com

Apartman yöneticisi gelir ve giderleri tabloya asmak zorunda mı?

Kanunun 36. maddesine göre yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri deftere (işletme defteri) tarih sırasıyla yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT