Anne sütünün içerdiği protein ve antikorlar yavrunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek enfeksiyonlardan korumaktadır. Uzmanlar ve köpek yetiştiriciler tarafından belirlenen süreye göre yavru köpeklerin en geç 8-10 haftalık olduktan sonra annesinden ve kardeşlerinden ayrılabileceğidir.
Yavru köpek temel itaat eğitimi, köpekler üç aylık olduklarında başlanmalıdır.
Normal şartlar altında yavru köpekler dünyaya geldikleri ilk 3-4 hafta dahilinde anne sütü ile ya da bir nedenle anne sütünden mahrum kalmaları halinde yavru köpek süt tozu ile beslenirler.
Beslenme: 1 aydan küçük yavru köpekleri günde en az 5-6 öğün düzenli olarak sıvı mamayla beslemeniz gerekir. Bunun için başlangıç köpek maması ile anne sütünün eş değeri olan tozları karıştırın ve kuru mamanın yumuşamasını bekleyin. Böylece yavru köpek dostunuz mamayı çiğneyebilir ve sindirebilir.
Anne sütünün içerdiği protein ve antikorlar yavrunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek enfeksiyonlardan korumaktadır. Uzmanlar ve köpek yetiştiriciler tarafından belirlenen süreye göre yavru köpeklerin en geç 8-10 haftalık olduktan sonra annesinden ve kardeşlerinden ayrılabileceğidir.
İlgili 37 soru bulundu
Üçüncü hafta. Yavru köpeğinizin dişleri çıkmaya başlayacak, yürümeyi ve su içmeyi öğrenecektir. Üçüncü haftanın sonuna kadar, koku alma duyusu gelişecektir. Yavru köpeğinizin yetiştiricisi, ona hafif bir stres uygulamalı, ancak bu, onu alarm durumuna geçirecek bir şey olmamalıdır.
Bir köpeği aşı programını tamamlamadan evvel sabun ve suyla yıkamak, onu distemper gibi çeşitli rahatsızlıklara maruz bırakabileceği için büyük bir risktir. Bu nedenle de 12 haftalıktan itibaren bir köpek yavrusunu yıkamanız en doğrusu olacaktır. Ortalama üç aylık bir süreçte aşılama döneminin sona ermesi gerekir.
Elbette bu 8 hafta içinde, zaman zaman köpeğinizi görmeye gitmeniz, onu incitmeden kucağınıza almanız çok doğru olacaktır. Özellikle, köpeğinizin bundan sonra katılacağı ailede çocuklar varsa, onları da yanınızda götürmeli, köpeği incitmeden çocuklarla tanışmasını sağlamalısınız.
İlk 6 hafta
Köpeğiniz ilk 6 haftalık süreçte ihtiyacı olan besin değerlerini anne sütünde almaktadır. Köpeğiniz ilk 6 haftalık süre içerisinde sindirim sistemi ve diğer organlarının gelişimini tamamlamaktadır. Eğer annesi olmayan bir köpeğe sahipseniz onu sütle beslemek konusunda veterinerle görüşmeniz önerilmektedir.
Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz.
İlk geldiği zamandan itibaren bir veya iki hafta birlikte zaman geçirebilirseniz, daha yumuşak bir alışma dönemi yaşarsınız. Mizacına bağlı olarak, yeni köpeğiniz doğrudan size bağlanabilir ve kendini rahat hissedebilir veya ilk başta isteksiz ve içine kapanık olabilir.
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
18 ayını geçen köpekler ise 6 saate kadar evde bırakılabilir. Köpeğiniz kendi başına kaldığı için stres yaşamıyorsa bu süreyi aşamalı olarak 8 saate çıkarabilirsiniz.
Hatta bazen birbirine çok yakın türlerin yavruları bile farklı zamanlarda yetişkinliğe geçebilmektedir. Genel olarak küçük ırk köpekler hemen hemen 9. ayda yetişkin sayılırken dev ırk köpeklerde bu süreç 18 - 24 aya kadar çıkabilir. Dev ırk köpeklerde kemik gelişimi genellikle iki yıla kadar devam eder.
İki haftalık bir köpek yavrusu için konuşacak olursak her beslenme sonrasında dışkı yaparsa 3 aya gelinceye kadar günde en fazla 4 kez tuvaletlerini yapabilirler. 6. ayda günde 3 defa olabilir. Genellikle 1 yaşına geldiklerinde “normal” alışkanlıklarına başlamış olurlar.
Yavru köpeklerin ilk banyosunun aşılarının tamamlandıktan sonra gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Aşı takviminin takip edilmesi aynı zamanda yavrunun büyümesi ve banyo için uygun şartları karşılayabileceği anlamına gelir. Yavru köpekler erken dönemde vücut ısılarını düzenleyemezler.
Sütten kesilip 35 günlük yaşa gelen köpekler için bu görevi siz üstlenmelisiniz. Siz bu yavruyu günde 6 sefer beslemelisiniz. Yeni sütten kesilmiş yavruların kuru mamaya alıştırılması zordur. Bunu ilk beş gün milupa - aptamil gibi yeni doğanlar için formülize edilmiş mamalarla karıştırarak vermelisiniz.
Hayır asla alınmamalı, özellikle havlayan köpeği kucağınıza aldığınız zaman onu sakinleştirmek yerine daha fazla negatif enerji ile doldurup yaptığı davranışın doğru olduğunu onu kabullenirsiniz, bu yüzden asla huyundan vazgeçmeyip sürekli yeni bir köpek gördüğünde havlayacaktır.
Yavru köpekler 1-1,5 aylık olduklarında ilk aşılarına başlanabilir. Bu aşılara Parvo-Distemper köpek aşısı ya da karma köpek aşısı ile başlanmalıdır. 3 hafta geçtikten sonra karma köpek aşısının 2.dozu yapılmalıdır. Bu aşılardan sonra yavru köpeğinizin bağışıklık sistemi istenilen seviyeye ulaşacaktır.
Her 2-3 saatte bir özel bir köpek mamasıyla yavru köpeği biberonla besleyin. Bir evcil hayvan maması mağazasında veya veteriner hekiminiz aracılığıyla köpek sütü ikamesi bulabilirsiniz. Yeterli beslenme sağlamadığından ve sindirim sorunlarına neden olabileceğinden yavrulara inek sütü vermeyin.
Yaş Köpeklerin su ihtiyaçları yaşa göre de değişiklik göstermektedir. Yavru köpekler her iki saatte bir ortalama yarım bardak su içmelidir.
Yavru köpeğinizle 8 haftanın sonunda cinsiyet ayrımını yapmak için köpeğinizi ters çevirerek karnı ile kuyruğu arasındaki çizgiyi takip ederek cinsiyet tayini yapabilirsiniz. Yavru köpeğinizin üzerinde göbek bağı bulunuyorsa göbek bağının 1 cm altında erkek organ yumru gibi görünecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri