Noktaların aplikasyonu, nokta bir doğru üzerinde veya nokta doğru dışında olmak üzere uygulamada iki şekilde karşımıza çıkar. Nokta doğrunun dışında ise aplike işlemi bağlama yöntemi, dik koordinat yöntemi ve kutupsal yöntem olmak üzere üç şekilde yapılır.
Aplikasyonu yapılan parselin, zeminde belirli olan veya işaretlerle belirlenmiş sınır noktaları, etrafında mevcut yapı, elektrik direği, kuyu, imar poligonu vb . noktalardan röperlenir ve ölçüler aplikasyon krokisinde gösterilir.
Taşınmaza ait mülkiyet veya irtifak hakkı sınırlarının, tapu planındaki bilgi ve belgelerine uygun olarak zeminde işaretlenmesi işlemi olup, bu işlem neticesinde düzenlenen kroki “Aplikasyon Krokisi” olarak tanımlanmıştır.
Kutupsal koordinatlarla aplikasyonda, tasarlanmış yatay geometri araziye nokta nokta (kesikli olarak) aktarılır. Diğer bir deyişle nokta aplikasyonu temel ögedir; tasarlanmış yatay geometrinin araziye aktarılması, nokta aplikasyonunun yeterli sayıda tekrarlanmasıyla başarılır.
İlgili 22 soru bulundu
Etüt aplikasyonu:
Yapılan etüt haritası üzerinde kesin yol ekseni tespit edildikten sonra yapılan aplikasyona denir.
Aplikasyon krokisi LİHKAB tarafından verilir. Parselin aplikasyon ölçüleri ile parsel sınır koordinatlarının olduğu, varsa parsele tecavüzlü duvar veya bina köşelerinin belirtildiği resmi bir evraktır.
Yapı Aplikasyon Projesi; Diğer ifade ile “iskan krokisi-Röperli Kroki” İmalatı tamamlanmış bir yapının zemin oturumu ölçülerek ruhsat projesine uygun olup olmadığı tespit edilir. Uygun yapılar için hazırlanan röperli kroki, ilçe belediyesinin onayından sonra kadastroya teslim edilir.
Aplikasyon (yer tespiti), tescilli haritalardaki parsel köşe noktalarının zeminde yeniden belirtilmesidir.
Kadastro paftalarında bulunan parsel köşe noktalarının yeniden zeminde belirtilmesi ile parselin zemindeki sınırlarının gösterilmesine denir. YAPI APLİKASYON BELGESİ NEREDEN ALINIR ? Aplikasyon krokisi , parselin bağlı bulunduğu kadastro müdürlüğünden gerekli belgelerin verilmesi ile temin ediliyor.
Projeleri çizilmiş, gerekli tetkikleri yapılmış bir yapının zemin üzerine oturtulması çok önemlidir. Projesi tamamlanmış binaların zemin üzerinde yerlerinin belirlenmesine ve yerleştirilmesine " temel aplikasyonu " denir.
Aplikasyon tarla, arsa, bahçe, zeytinlik gibi taşınmaz malların sınır noktalarının GPS denilen hassas cihazlarla arazide işaretlenmesi demektir.
APLİKASYON PLANIN ZEMİNE UYGULANIŞI
Zemin hakkındaki gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi için inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde belirtilmesi gereklidir. Bu işleme, yani planın zemine tatbik edilmesine aplikasyon denir.
Eğer Lisanslı büro kurulmamışsa aplikasyon işlemi için başvuru kadastro müdürlüğüne yapılır. Aplikasyon işleminin tescil yönü olmadığından işlem; başvurunun yapıldığı lisanlı büro ya da kadastro müdürlüğünde tamamlanır.
4. Mimar tarafından hazırlanan Yapıya ait Mimari Proje ilgili idare tarafından kullanılan koordinat sistemine göre sayısallaştırılarak Yapı Aplikasyon Projesi düzenlenir.
➢Aplikasyon krokisinin geçerlilik süresi 6 ay'dır.
Parselasyon işlemi, kadastro parselinin imar parseline dönüştürülmesi sürecini ifade eder. İmar planlarının ve parselasyonunun amacı kadastro parselinin imar parseline dönüştürülmesi suretiyle, düzenli, sağlıklı ve estetik bir şehirleşmenin gerçekleştirilmesidir.
Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın imar planlarına uygun olarak düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne ayrı ayrı tescil edilmesi işlemine kısaca ifraz denir. Zaten ifrazın sözlük anlamı da ayırmak demektir.
Akıllı telefon ve tabletlerle uyumlu olarak kodlanmış ve özel tasarlanmış yazılımlara mobil uygulamalar denir. Akıllı telefonların mobil işlem sistemlerine uygun olan mobil aplikasyonlar kullanılabiliyor. İSO ve Android sistemlerle uyumlu olan aplikasyonlar farklılık gösteriyor.
Aplikasyon krokisi nedir için işlemleri bir gayrimenkulün mevcut halini gösteren uydu koordinatlarına göre ince ölçümlerle haritada yerini gösteren bina hakkında gerekli olan incelemelerin yapılması ve elektronik ortamda işlenmesidir denilebilir.
LİHKAB; Lisanslı Harita Kadastro Bürosu'nun kısaltmasıdır. Lisanslı Harita Mühendisleri'nin kamu adına iş yaptığı özel bürolardır. Lihkab Lisansı, 65 yaşını doldurmamış, kamu veya özel sektörde harita ve kadastro mühendisi olarak en az on yıl çalışmış harita mühendislerini verilen haktır.
Lihkab tescil belgesi, HKMO'ya kayıt ve tescil yaptırarak alınır. HKMO ise, TMMOB Harita Ve Kadastro Mühendisleri Odasıdır. Belge bu odaya kayıt yaptırılması sonucunda alınır. Sonrasında da belgenin onay işlemleri gerçekleştirilir.
Aplikasyonu yapılacak nokta bir doğrunun dışında ise dik koordinat sistemi kullanılarak da aplike edilebilir. Bu yöntemde jalon, şakul, sayma çubuğu, prizma ve çelik şerit metre gibi basit ölçme araçları kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri