Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir.
Apostil işlemi, hukuki işlemlerde de önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin, bir Türk vatandaşının yurtdışında evlilik yapması durumunda, evlilik belgesinin apostil edilmesi gerekir. Apostil işlemi, evlilik belgesinin gerçekliğini ve içeriğinin doğruluğunu onaylayarak, evliliğin hukuki geçerliliğini sağlar.
Noterlikten temin edilmiş belgelere de apostil işlemi uygulanması gerekmektedir. Direkt olarak ticaret veya gümrük işlemleri ile ilgili belgeler, diplomatik ve konsolosluk belgeleri ile birlikte nüfus kayıt örneği, diploma, doğum ve ölüm belgeleri de apostil işlemi uygulanması gereken belgeler sınıfına girmektedir.
Apostil tasdiki yoksa ve buna rağmen işlem yapılırsa, uygulanabilir olmayan (Belge geçerlidir ama uygulanabilirliği yoktur) belgeye dayanarak işlem yapılmış olur ve bu da Noterin hukuki ve cezai sorumluluğunu gerektirir.
Noterde onaylanan apostil evrakı aynı noterin bağlı olduğu kaymakamlıklarda mühür yaparak apostilin gerçekliği onaylanır. Yapılan apostilin tasdiklenmesi zorunlu bir durumdur. Notere bağlı olan kaymakamlıklarda onaylandığı sürece belge kesin olarak kabul görür ve uluslararası geçerliliği olur.
İlgili 33 soru bulundu
PTT AŞ, elektronik ortamda oluşturulan resmi belgelerin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan "e-apostil" hizmetini artık e-Devlet üzerinden de sunuyor.
Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçilik / Konsolosluk Onayları
Noter onayından sonra, onayı yapan noterin bulunduğu ildeki valilik veya kaymakamlıklarda Apostil Onayı yapılır. Apostil onayından sonra Dışişleri Bakanlığı'nda ilgili belgeye tasdik yapılır. Dışişleri Bakanlığı harç ücreti belge başına 50 TL civarındadır.
www.eapostil.gov.tr internet sitesi üzerinden e-devlet ile giriş yapılarak, apostil uygulanması istenen belge için başvuruda bulunulması ile başlayan e-Apostil işleminde adli sicil kaydı ve mahkeme kararları en kısa sürede onay şerhli hale geliyor.
Noter: Bu çeviri, tercüme bürosunun veya tercümanın yemin zaptının bulunduğu noterlikte onaylattırılır. Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek tasdik ettirilir (apostil).
Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı'na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir. Apostil Onayını İlçe Kaymakamlıkları ve Valilik Hukuk Büroları yapmaktadır. Apostil`e taraf olmayan ülkelere ait bir belgeniz var ise Valilik Hukuk Bürolarının tasdiki yapılır.
Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek tasdik ettirilir (apostil). Artık bu belge taraftar diğer bir ülkede ibraz edilebilir.
Ülkemizde apostil onayları kaymakamlıklarda ve valiliklerde yapılmaktadır. Bir belgenin apostil onayının yapılması için belgenin kullanılacağı ülkenin resmi diline tercümesi yapılır, noter onayı yapılır ve son olarak da apostil onayı yapılır.
Belgenin Almanya`da ibraz edileceği yer, belgenin bir de Apostille tasdik edilmesini de isteyebilir (bkz.: "Evlilik, Aile, Çocuklar ve Boşanma" sayfasında 'Belge Temini' başlığı).
Türkiye'de apostil almak isteyen kişiler illerde valiliklere ilçelerde ise kaymakamlıklara gitmelidir. Bunun yanında gidilecek olan noterin nereye bağlı olduğuna da dikkat edilmesi gerekir. Eğer apostil alınacak belge adli bir belge ise o zaman ağır ceza mahkemelerine de başvuru yapılabilmektedir.
Bir kamu belgesinin başka bir ülkede geçerli olabilmesi için Apostil tasdikli tercüme ile istenen ülkenin lisanına tercüme edilmesi gerekir. Böylece ilgili makamlara onaylatılan belge istenen ülkede ibraz edilebilir.
Türkiye'de bunun için tanıma – tenfiz prosedürü takip etmeleri gerek. Tanıma – tenfiz için de belgede apostil şerhi olmalıdır. Yani aslında bu belgenin işlevi o belgenin resmi makamlarca verildiğinin ispatıdır.
Belgenin kullanılacağı ülkede apostil formunun nasıl olması gerektiği dikkate alınmalıdır. e-apostilin geçerli olup olmadığına dair kafanızda soru işareti varsa, belgenin kullanılacağı yabancı ülkenin resmi makamlarından bilgi almanızı tavsiye ederiz. Genel olarak belgelerin onaylanması 5 ila 14 gün sürer.
Pasaport çevirilerinize apostil yaptırabilirsiniz. Fakat apostil yaptırmak için öncelikle çevirileriniz için noterden onay almanız gerekmektedir. Noterden onay aldırmak istediğiniz pasaportlarınız için yeminli tercümanlarımız tarafından tercümeleriniz hızlı bir şekilde tercüme edilmektedir.
Hangi Ülkelerde Geçerli Olacak? Apostil tasdiki gerçekleştirilen belge, Lahey Konvansiyonuna taraf devletlerde geçerli bir belge olarak kabul edilir.
Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek Lahey Konferansı'na üye veya taraf ülkeler arasında yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil resmi belgeler için alınır ve bu belgelerin yurt dışında geçerli olmasını sağlar.
E-Apostil'in hayata geçmesiyle beraber vatandaşlar yurtdışından gelmeden e-devlet üzerinden elektronik ortamda başvuru yaparak belgelerini şerhli alabiliyor. e-Apostil sistemi ile talep eden kişiler e-Apostilli belgenin doğruluğunu çevrimiçi olarak teyit edebilecek.
Konsolosluk kaymakamlığa iletmeleri gereken bir belge verecektir. Bu belgenin verilmesi için konsolosluğun ücret talep etmesi mümkündür. Bu başvurulan konsolosluğa bağlıdır. Yabancı uyruklu kişi bu belgeyi kaymakamlığa teslim ederek evlilik cüzdanı apostil şerhini talep edecektir.
Mahkeme kararına apostil yaptırmak için Ağır Ceza Mahkemesi kuruluşu olan merkezlerde yer alan adliyelerde bulunan Adalet Komisyonu Başkanlıklarına müracaat ederek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Tarafı olduğunuz davalara ilişkin kararların ve adli sicil belgelerinizin Apostil işlemlerini, online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. https://www.eapostil.gov.tr/ adresi üzerinden detaylı bilgiye erişebilir ve başvurularınızı yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri