Şoklanabilir ritimdeki erişkin kardiyak arrest olgularında 3. şoktan sonra 1 mg IV (IO) adrenalin verilmelidir.
İleri hava yolu gerekiyorsa, başarı oranı yüksek olan kurtarıcılar endotrakeal entübasyon yapmalı. Adrenalin, şoklanamaz ritmlerde mümkün olan en kısa sürede verilmeli. Şoklanabilir kardiyak arrest ritmleri için ise 3 defibrilasyon girişiminden sonra kullanılmalı.
Şoklanamaz ritimlerde kaliteli KPR yanı sıra mümkün olan en kısa sürede epinefrin uygulanmalıdır. Şoklanamaz arrestin geri döndürülebilir bir nedeni hemen saptanıp ele alındığı durumlarda epinefrin kullanımı ve uygun zamanlaması farklılık gösterebilir.
Yine yanıt yoksa CPR'a devam edilmeli ve antiaritmik ilaçlara başlanmalıdır (amiodaron, lidokain, magnezyum gibi). Ani kalp durması olan bir hastada ritm eğer asistoli ya da PEA ise; hemen beş siklus CPR başlanmalı ve damar yolu açılır açılmaz adrenalin ya da vazopressin verilmelidir (4).
Ani kardiyak arrest ventriküler fibrilasyon (VF) veya nabızsız ventriküler taşikardi (VT)'den kaynaklanmışsa hayatta kalım için, yüksek kaliteli KPR ile birlikte erken defibrilasyon kritik öneme sahiptir. Özellikle şoklanamaz ritimlerde, yüksek kaliteli KPR ile birlikte adrenalin uygulanması surveyi iyileştirir.
İlgili 28 soru bulundu
Acilde En sık: Kardiyak arrest ve anaflaktoid reaksiyonlarda kullanılır. Acilde Ayrıca: Ağır astımda, semptomatik bradikardi / hipotansiyonda da kullanılır. -Damar yolu gecikirse; iv dozun 2-3 katı endotrakeal tüpten verilebilir (sınıf 2b, KD B) 10 cc SF ile sulandırılıp verildikten sonra 5 kez ventilasyon uygulanır.
Kalp durması durumunda dozaj: Çocuklarda 0.005-0.01 mg/kg ADRENALİN intrakardiyak olarak enjekte edilir veya 0.01 mg/kg ADRENALİN intravenöz olarak verilir.
KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON (CPR) Adrenalin: Adrenalin CPR'da ve bradikardide en yararlı temel ilaçtır. ** 1/1000 lik amp. Adrenalin 1/10 sulandırılır.
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
Adrenalin 1:1000'lik (1 mg/ml) ampul formundan uyluk ön-yan tarafına (vastuslateralis kası) intramüs- küler (İM) yol ile 0.01 mg/kg dozunda, çocuklarda maksimum 0.3 mg; erişkinlerde 0,5 mg uygulanır, gerektiğinde her 5 dk'da bir tekrarlanabilir.
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
Şok Uygulanmayan Ritimler
Buna göre asistoli ve nabızsız elektriksel aktivite (NEA) şok uygulanamayan ritimler olarak kabul edilmektedirler NEA monitörde bir elektriksel aktivite varken hastada dolaşımın bulgusu olan nabızın olmaması durumudur.
Kardiyak Arrest Ritimleri : 1) Şoklanabilir ritimler : - Ventriküler Fibrilasyon ( VF) - Nabızsız Ventriküler Taşikardi ( Nabızsız VT) 2) Şoklanamayan Ritimler : - Asistoli - Nabızsız Elektriksel Aktivite ( NEA) Önemli Notlar : VF veya Nabızsız VT'yi hızlıca tanıyıp defibrilasyon uygulandığında hastanın dönme şansı ...
Alerjik şokta çeşitli kimyasal maddeler hızla kana karışmaktadır. Adrenalin ise bu maddelerin tam tersi etkiye sahip bir ilaçtır. Adrenalin iğnesi yapılırsa, hastada hızlı bir düzelme olacaktır.
Hazırlayanlar: Kullanılan İlaçlar: Adrenalin:1mg, 3-5 dk da bir KPR süresince tekrarlanır (kilodan bağımsız).
Acilde En sık: Semptomatik bradikardi (↓ kalp hızı, hTA, baskılanmış bilinç durumu, kaçak vurular veya göğüs ağrısı), AV ileti blokları ve organofosfat zehirlenmesinde. Acilde Ayrıca: Çocuk RSI ön tedavisi, karbamat ve dijital toksisitesi, mantar zehirlenmesi ve turist ishalinde de kullanılır.
Ventriküler Fibrilasyon veya Nabızsız Ventriküler Taşikardi devam ediyorsa önceki basamaklarda anlatılan şekilde 2. Şok uygulanmalıdır. Ritmi tekrar değerlendirmeden ve nabzı kontrol etmeden 2 dk kardiyopulmoner resüsitasyon uygulandıktan sonra ritim nabız analizi yapılmalıdır.
Antiaritmik İlaçlar
VF/pVT hastalarında 3 şok uygulandıktan sonra 300 mg amiodaron IV (IO) uygulanmalıdır. Eğer VF/pVT 5. şoktan sonra hala devam ediyorsa ek olarak 150 mg amiodaron IV (IO) verilmelidir.
Nabızlı ventriküler taşikardi tedavisinde hastanın senkop, şok, hipotansiyon gibi unstabilite bulguları mevcutsa kardiyoversiyon ilk seçenektir. Üç girişime rağmen tedaviye yanıt alınamazsa Amiodoron 300 mg 10-20 dk içinde gidecek şekilde intravenöz infüzyon yoluyla verilir.
intravenöz (İV) adrenalin infüzyonuna geçilebilir. Pratik olarak 1 mg 1/1000'lik adrenalin 250 cc serum fizyolojik içine konursa 4 mcg/ml solüsyon elde edilir. Adrenalin (İV) yavaş infüzyonla (0,1-1 mcg/kg/dk) başlanmalı, doz kardiyak hız ve fonksiyonunun sürekli monitorizasyonu ile ayarlanmalıdır.
Her 1 ml'lik ampul; • Etkin madde: 0,25 mg adrenalin, Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, sodyum metabisülfit (E223) ve enjeksiyonluk su içerir.
Cilt altına veya kas içine 1/1.000 (1 mg/ml) adrenalin solüsyonundan 0.3-0.5 ml, çocuklarda kg başına 0.01 ml kolun üst-dış kısmına veya uyluğa yapılır. Adrenalinin etkisi 10-20 dakika sürdüğünden, semptomların devam etmesi veya tekrar etmesi durumunda 15-20 dakikada bir tekrarlanır.
Kan basıncını ve kalp atış hızını artırır
Adrenalin hormonu, kalp kası hücrelerindeki beta-adrenerjik reseptörlere bağlanarak kalbin kasılma hızının artmasına neden olur. Böylelikle kan basıncı yükselir ve aynı zamanda kalp atış hızı da artar.
Hızlı Erişim. Adrenalin, aynı zamanda epinefrin olarak bilinen bir hormon ve nörotransmitterdir.
Nebülize adrenalin solunum sıkıntısı olan olgularda etkili, iyi tolere edilebilen, ucuz ve güvenli bir ilaçtır. Tedavi sonrası olası rebound ve yan etkiler nedeniyle hastaların 2 saat boyunca gözlenmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri