İstihare Duası Okunuşu Allâhümme innî estehîrüke bi-'ılmike ve estakdirüke bi-kudretike ve es'elüke min fadlike'l-'azîm. Fe-inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemü ve lâ a'lemü ve ente 'allâmü'l-ğuyûb.
İstihâre namazı mendup olup, birinci rek'atında Fâtiha'dan sonra Kâfirûn sûresi; ikinci rek'atında Fâtiha'dan sonra İhlas sûresi okunur.
İstihare duası, namaz esnasında edilen bir dua değildir. Dua, namaz bittikten sonra eller semaya açılarak edilir. ''Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bikudratike ve es'eluke min fadlike'l-azîm. Feinneke takdiru velâ ekdiru ve ta'lemu vela â'lemu ve ente allâmu'l-ğuyûb.
Namazı kıldıktan sonra Peygamberimiz (asm)'den rivayet edilen şu duâ okunur: "Allâhümme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'elüke min fadlike'l-azim.
İstihare namazını kılmaya başlamak için ilk olarak "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" diye niyet edilir. "Allahu Ekber" denilerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır. Subhaneke okunur. Kafirun Suresi okunarak Rüku'ya gidilir.
İlgili 30 soru bulundu
Ben onu bir kâğıda yazıp bakarak okusam duam kabul olur mu? Evla olanın gözü bile meşgul etmeden dua etmek olduğunu kaydetmeye gerek yoktur. Ancak istihare namazı ve duası nafile bir ibadettir. Nafile namazlarda Kur'an'a bakarak okumak caiz olduğuna göre istihare duasını bakarak okumakta hiçbir sakınca olmaz.
Kılınan iki rekat namazın ardından şu dua okunur: Allâhumme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'eluke min fadlike'l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemu ve lâ a'lemu ve ente allâmu'l guyûb.
İhtiyaç varsa konuşulabilir. Aslında her zaman, yatsı namazını kıldıktan sonra, ihtiyaç olmadıkça konuşmamak müstehabdır, iyi olur. İstihareden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır. Rüya görse de, görmese de, 7 gün istihareye devam edilir.
Ama başkası adına istihareye yatılması diye bir uygulama Peygamberimizin zamanında ve sahabe döneminde yoktu. Daha sonra bazı tasavvuf ehli arasında yaygınlaşmıştır. Bunun yerine en isabetli olanı, kişinin kendisinin bu sünneti yapması ve Allah'tan bizzat kendisinin dilekte bulunmasıdır.
Biri yanılabilir, ikincisi görmeyebilir, ama hepsi de aynı yanlışa düşmezler. Bundan sonrası Allah'a tevekküldür.
İstihare namazını bitirdikten sonra istihare duası okunur. Arapçası okunan istihare duasının yanı sıra Türkçesi de okunabilir.
Kılınan namazın hemen ardından kişi rüyaya dalmak için yatağa girer ve uykuya dalar. İstihare Namazı Kaçta Kılınır? İstihâre namazının belirli bir saati yoktur. Kişi ne zaman yatağa girip uyumak istiyorsa o saatte istihare namazını kılarak yatağına girip uykuya dalabilir.
Rüyada görülen renklerin yol gösterici olduğuna inanılır. Eğer rüyada beyaz ve yeşil renkleri görülüyorsa, bu hayra alamettir. Siyah ve kırmızı ise şeytanın vesveselerini ve şerrini simgeler. Birçok kaynağa göre istihare namazının 7 gün üst üste kılınması gerekmektedir.
İstihare için abdest alınır ve iki rekat namaz kılınır. İlk rekâtta, Sübhaneke ve Fatiha'dan sonra, Kâfirun, ikinci rekâtta Fatiha'dan sonra İhlâs okunur. Daha sonra duası okunur ve rüyaya yatılır.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz.
Kişi hangi konu için ve tereddüt ettiği meseleyi düşünerek bu konuda niyet ederek namaza başlar. İstihare namazı sadece 2 rekattır. İstihare namazında "Kafirun Suresi" okunur. İstihare namazında okunacak bir başka dua da "İhlas Suresi" olmaktadır.
Mâlikî ve Şâfiî mezheplerine göre herhangi bir namazdan sonra da söz konusu duanın okunması câizdir. Hanbelîler'in dışında kalan üç mezhebe göre istihâre namazını kılmak mümkün değilse sadece dua ile de yetinilebilir.
Uyumak veya rüya görmek istihare için esas değildir.
Namaz kılındıktan sonra istihare duası okunur ve ardından kıbleye doğru bir şekilde yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil renkler görünürse o işin kişiye hayırlı olacağı, siyah ve kırmızı renkler görülürse işin şer olduğu anlamına gelmektedir. Şer olandan kaçınmak gereklidir.
İSTİHAREDE BEYAZ GÖRMEK
İstihare rüyasından beyaz görülen objelerin tamamı yapılacak olan her işin hayırlara vesile olacağına işarettir. Bu anlamda istihare rüya yorumcularının çoğu, beyaz renk görülmesi konusunda bu rüyanın kişi açısından bütün hayırlı işlerinin olacağına delalet ettiğini savunur.
Siyah renk: Diğer zamanlarda görülen rüyalarda olduğu gibi istihare rüyasında da siyah renk görmek hayırlı olarak tabir edilmektedir. Bir kişi niyetine yatılmış ise asalete ve soyluluğa, bir işe niyet edilerek yatılmış ise zenginliğe yorumlanmaktadır.
- Bir de istihare bağlayıcı değil. İlle de görülen işarete göre hareket edilecek diye bir mecburiyet yoktur.
Buna göre istihârenin sonucunda insanın içine ferahlık, genişlik ve iç huzuru gelirse o işi yapması, sıkıntı, huzursuzluk ve darlık hali doğarsa yapmaması daha hayırlı görülmüştür.
el Cevab: Abdesti abdestliyken bozan şeyler abdesti abdest esnasında da sıfırlar. Ama abdest bozan şeylerden birisinin gerçekleşmesinden önceki kısmını yenilerseniz abdestin sonraki kısmını yenilemeniz gerekmez .
İstihare namazı gündüz veya gece kılınabilir. Fakat istihare namazının vitir namazı sonrasında kılınması ya da sabah namazıyla birlikte kılınması daha çok tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri