2.1.1 Basit Çizimli (Tersimli) İmza Basit çizimli imzalar da aynı şahsa ait imzaların kendi arasında farklılık gösterebilmekte ya da farklı kişilere ait imzalar benzerlik gösterebilmektedir. Şekil 1'de aynı kişiye ait imzaların kendi aralarında farklılık göstermesine örnek imza formları görülmektedir.
Yazı tarzında imzalar; Atatürk'ün imzasında olduğu gibi isim ve soy ismin her ikisinin birlikte veya isim veya soy isimden birinin el yazısı formunda yazarak oluşturulan imza tarzıdır.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
İmza sahteciliği temelde iki şekilde yapılır. Birincisi takliden, ikincisi ise kişinin adına sahte olarak imza atımı şeklinde yapılır. İkinci tarz atılan sahte imzanın incelenmesi gayet net bir sonuç ile sonuçlanır.
TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur. Ancak gün içinde farklı yerlere farklı imza atma gibi bir alışkanlığınız varsa hayatınızın bir döneminde imza sahteciliği suçu ile karşı karşıya kaldığında haklılığının ispat noktasında sıkıntılar yaşayabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Boş kağıda imza atmak 2023 yılında genellikle geçersiz sayılır. İmza, bir kişinin bir belge veya mesajı onayladığını gösterir ve bu nedenle bir belge veya mesajın içeriğine bağlıdır.
Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir.
Resmi belgede başkasının yerine imza atmanın cezası nedir? Bu fiil kanunda “resmi belgeyi başkasını gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren kişi“ olarak açıklanmıştır ve suçun basit hali olarak değerlendirilir. 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Özel belgede sahtecilik suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 207. maddesinde Kamu Güvenine Karşı Suçlar bölümünde düzenlenmiştir. Resmi olmayan özel bir belgenin sahte olarak düzenlenerek aldatacak şekilde düzenlenmesi halinde özel belgede sahtecilik suçu işlenmiş olacaktır.
Yani, karşı tarafın rızası olsa dahi, bir başkasının yerine geçerek, taklit imza atmak suç sayılmaktadır. Bu imza özel birine de, kamuya da ait olsa fark edildiği an kamu güvenliğine yönelik bir tehdit ve dolayısıyla kamuya karşı suç olarak değerlendirilir.
Resmi belgede sahtecilik suçunun temel halinin cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Ancak resmi belgede sahtecilik suçu kamu görevlisi tarafından işlenir ise 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Resmi kurumlardaki imza incelemeleri kurumların iş yüküne göre değişkenlik gösterip bu süre haftalar sürebilir, Grafoloji ve Sahtecilik Uzmanı olan kişilerin incelemelerini genelde 2,3 iş günü içinde sizlere bir sonuç verebilir.
İmza şahsa özel bir mühür niteliğinde kullanıldığı için tüm kullanılan evraklarda veya belgelerde aynı imza şeklini korumaya özen göstermek gerekmektedir. İmza oluşturulurken kişinin baş harfi yazılarak soyadı belirgin şekilde ifade edilmesi en doğru imza şekillerinden kabul edilmektedir.
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 204)
Resmi belgede sahtecilik suçuna göre bir resmi belgeyi sahte bir şekilde düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başka kişileri kandıracak şekilde değiştiren ya da sahte resmi belgeyi kullanan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alması gerekir.
Mahkeme aracılığı ile imza incelemesinde kullanılmak üzere kurumlara müzekkere yazılarak ölmüş kişinin imza incelemesinde kullanılmak üzere imza örnekleri toplanır. Elde edilen tüm imzalar adli belge inceleme uzmanları aracılığı ile imza incelemesi yaptırılır.
Başkasının yerine atılan imza da atılan evrakın cinsine göre "resmi" veya "özel" evrakta sahtecilik suçunu oluşturacaktır. başkası yerine atılan imzada ,imzası taklit edilen durumu biliyor ve imzayı inkar etmiyorsa (yani kendi imzası olduğunu söylüyorsa)sorun yok demektir.
Resmi bir evrakta başkasının yerine imza atmak, TCK Madde 204/1'de düzenlenen: “Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen” ibresindeki suçu oluşturmaktadır. Bir başkasının yerine resmi evrağın imzalanması, resmi belgenin sahte olarak düzenlendiğinin delilidir.
Resmi belgede sahtecilik suçu, resmi bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi veya kullanılması şeklindeki suçun basit haliyle işlenirse sanığa verilecek ceza 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK m.204/1).
(2) İmzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı hukuka aykırı olarak ele geçirip veya elde bulundurup da hukuki sonuç doğuracak şekilde dolduran kişi, belgede sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılır.
Borçlar hukukuna göre zorla senet alınması veya senedin zorla imzalatılması, bir irade sakatlığı olup süresi içerisinde imzalayan-borç altına giren kişi tarafından beyan edilecek bir irade ile zorla imzalanan senet geçersiz hale gelmektedir. Bu irade beyanının şartları Borçlar Kanunumuzda açıkça ifade edilmiştir.
Resmi Evrakta Sahtecilikte Zamanaşımı ve Uzlaştırma
Suçun temel dava zamanaşımı süresi 8 yıl olup şikayet hakkına sahip herkes bu süre içerisinde şikayetçi olup davaya 'müdahil' sıfatıyla katılabilir. Kamu görevlisinin resmi evrakta sahtecilik suçu (TCK m.204/2) işlemesi halinde dava zamanaşımı süresi 15 yıldır.
İmzasını değiştirmek isteyen şahsın yapması gereken nedir? İmzanın şekli mevzuatımızda,;kişinin adı soyadı yahut soyadının elle yazılması olarak tarif edilmiştir. Bu itibarla kişinin elinden sadır olan ve bu tanıma uyan imzanın hareketi, yazılışı ve figürleri değiştirilebilir.
Kullanıcıların bu fırsattan yararlanması için elektronik imza kurulumunu farklı bilgisayarlara driver (sürücü) kurulumu yapması gerekir. Bu sayede birden fazla bilgisayarda elektronik imzanın kullanılması mümkün olacaktır.
Islak imza gerekmeden dijital ortamda banka hesabı açılabilmenin yanı sıra mevcut müşterilerin bankacılık işlemleri için yazılı şeklin yerine geçebilecek nitelikte sözleşme ilişkisi dijital ortamda kurulabilecek. Uzaktan kimlik tespiti için mutlaka yeni TC kimlik kartı ve akıllı telefona sahip olmak gerekli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri