Apraksi (Türkçe: işlev yitimi), fiziksel yeterliliği ve hareket etme arzusu olmasına rağmen, öğrenilmiş anlamlı hareketleri gerçekleştirme yeteneğinin kaybı olarak görülen bir nörolojik bozukluktur.
Aprakside sorun, beyinden gelen mesajın kaslara doğru olarak iletilememesidir. Apraksi çocuklarda konuşmaya başlama yaşını ve konuşma anlaşılırlığını ciddi derecede etkileyebilir. Genellikle konuşma apraksisi olan çocukların dil algısı, sözel dil gelişiminden çok daha ileridedir.
Apraksi, bireyde herhangi bir koordinasyon sorunu, anlama güçlüğü, kas tonusunda anormal değişiklikler, biliş problemleri veya kas güçsüzlüğü olmaksızın hareketlerin motor planlaması ve oluşması sürecinde yaşanan güçlükle karakterize olan bir motor planlama bozukluğudur.
Apraksi , beyinden gelen direktifin konuşma kaslarına doğru şekilde akrarılamaması sonucu ortaya çıkan konuşma bozukluğudur. Bu vaziyet kasların yetersizli olmasından kaynaklanmaz. Beynin konuşma eylemi için gereken dudak, çene, dil gibi organlarını harekete geçirme hususunda problem yaşanmasından kaynaklanmaktadır.
Apraksi, kaslarda herhangi bir rahatsızlık olmamasına rağmen hareketleri planlama, yürütme ve motor becerileri sıraya dizmeyi etkileyen nörojenik bir rahatsızlıktır.
İlgili 27 soru bulundu
Genellikle apraksi sağ parietal lobu etkileyen stroklardan sonra görülür, ancak temporal lob, frontal lob hatta beyaz cevher ya da bazal ganglionları içeren subkortikal lezyonlarda dahi apraksi ortaya çıkabilir(3l. görülmektedir.
Apraksi, görünür hareketlerin gözlenmesi ile teşhis edilir. Çoklu kas hareketlerinin eklem ve kemiklerin biyodinamiği ile koordinasyonundan kaynaklanmaktadır.
Genellikle yetişkinlerde gözlenir. Beynin konuşma ile ilgili bölümlerinin hasarlanması nedeniyle var olan konuşma yetilerinde kayıp ya da yetersizlik şeklinde çıkar. Beyindeki hasar, inme/felç, beyin travması, tümör veya beyni etkileyen bir başka hastalıktan kaynaklanabilir.
Apraksi, konuşmayı başlatma, sesleri, heceleri ya da kelimeleri tutarlı ve düzenli şekilde birbiri ardına dizerek söyleyebilme ve/veya konuşma sırasında doğru hecede doğru vurguyu kullanabilme gibi yetenekleri etkiler. Bu problem, kas güçsüzlüğüne ya da paralizisine bağlı olarak ortaya çıkmaz.
Oküler motor apraksi, horizontal sakkadik göz hare- ketlerinin yapılamaması, ani baş çevirme hareketi varlığı ve optokinetik veya vestibüler nistagmus hızlı fazının oluşturulamaması ile karakterize olan klinik bir durum- dur. Oldukça ender rastlanan bir hastalıktır.
Gelişimsel Konuşma Apraksisi: Çoğunlukla çocuklarda ortaya çıkan bu konuşma bozukluğu, genetik faktörlerin etkisiyle doğumdan hemen sonra etki eder. Edinilmiş Konuşma Apraksisi: Çoğunlukla erkek yetişkin bireylerde gözlemlenen konuşma bozukluğu sorunudur.
inme veya duyusal bir bozukluk olmaksızın belirli bir amaca yönelik hareketi yapamama durumu. incelik ve beceri isteyen karmaşık hareketleri yapamamaktır. anlak körlüğü de denir. ismi, yunanca eylem anlamına gelen praxis kelimesinin başına "na-" anlamında bir "a-" almasıyla oluşmuştur.
Spastik-ataksik yürüyüş olarak adlandırmakta. Ayakların harekete başlamasındaki güçlük veya ayakların yere yapışmış gibi kalma eğilimi NBH'de sıklıkla olur ve yürüme apraksisi,magnet yürüyüş olarak adlandırılır.
Apraksi (Türkçe: işlev yitimi), fiziksel yeterliliği ve hareket etme arzusu olmasına rağmen, öğrenilmiş anlamlı hareketleri gerçekleştirme yeteneğinin kaybı olarak görülen bir nörolojik bozukluktur.
Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi çocuğun beyninde mesajların ağız kaslarına ulaşmasına ve konuşmayı doğru şekilde üretmesine izin vermeyen bir motor konuşma bozukluğudur. Çoğu zaman nedeni bilinmemektedir.
Afazi, beyin kanaması ya da inme (felç) gibi serebrovasküler rahatsızlıklar sonucu beynin konuşma bölümünde gelen hasara verilen isimdir. Beynin konuşma merkezinde oluşan bu hasar, bireylerde konuşma bozukluğu, algıda ve verilen cevaplarda tutarsızlık ve iletişim problemleri gibi sorunlar meydana getirir.
Genel olarak Alzheimer belirtileri en yaygın olarak kişinin hafıza kaybı yaşaması sonrası günlük ihtiyaçlarında yardıma ihtiyaç duyması, yakın çevresini tanımaması ve iletişim kurmakta güçlük çekmesi olarak evreler halinde sıralanabilir.
B Grubu Vitaminlerin Alzheimer Hastalığındaki Rolü
Folik asit, piridoksin, B12 vitamini eksikliği ile birlikte homosistein yüksekliğinin Alzheimer hastalığının oluşmasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir.
Tuhaf ama gerçek! Çalışma sırasında hastanın bir burun deliği kapatılarak bir kaşık fıstık ezmesinin kokusunu alabileceği uzaklık ölçüldü. Alzheimer hastasında, sol burun deliğinin fıstık ezmesinin kokusunu alması için sağ burun deliğine göre fıstık ezmesine 10 cm daha yaklaşması gerekmiş.
Genel olarak sesletim düzeneği ile ilgili kaslarda zayıflık, paralizi ya da koordinasyon sorunu olmaksızın, sesletim hareketlerini istemli ve amaçlı olarak gereği gibi yapamama ve kullanmama sonucu sesbirimlerin yanlış ve tutarsız olarak üretilmesi olarak tanımlanır.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Uzuv-kinetik apraksi; Kol ve bacakla istenilen hassas hareketi yapmada güçlük örneğin; gömleği düğümlemede ve ayakkabı bağlamada güçlük. Sözel apraksi; Ağız hareketlerini kontrol etmede ve konuşmada güçlük, sözel apraksi sonradan veya doğumdan oluşabilir.
Göz kapağı açma apraksisi, istemli olarak gözleri açmakta güçlük ile nitelenen bir durumdur. Göz kapağı açma apraksisi, Parkinson hastalığının tedavisinde uygulanan subtalamik çekirdek derin beyin stimülasyonunun (DBS) en sık görülen komplikasyonlarından biridir.
Afazinin ana sebeplerinden biri beyin travmalarıdır. Bu sebeple ilk teşhis travmaya müdahale eden doktorlar tarafından konulur. Hastalığı teşhis etmek, beyindeki hasarı doğrulamak ve kesin bölgeyi saptamak için MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) veya BT (Bilgisayarlı Tomografi) taramaları yapılır.
Aşırı ölçüde hızlı, düzensiz, sıklıkla konuyla ilgisiz sözcük veya ifadeler içeren bir konuşma bozukluğudur. Hızlı-bozuk konuşmada da konuşmanın normal akışında aşırı derecede kırılmalar görülür ve buna aşırı hızlı konuşma, düzgün olmayan tempo, yanlış/eksik sesletme ve söyleyeceğinden emin olamama de eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri