-”aq”, “amk”, “mk” gibi sosyal medya kısaltmaları da hakaret suçunu oluşturur.
Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur. Kişiye isnat edilen somut olgu kişinin mevcut fiziksel veya psikolojik bir özelliğine vurgu yapsa da hakaret suçunu oluşturur.
Ancak o.ç. gibi kelime grupları ifade özgürlüğünün sınırlarını aşmakta olup somut olayın özelliklerine göre hakaret suçunun unsurlarını oluşturmaktadır. Yargıtay 16. Ceza Dairesi de aşağıda yer verdiğimiz kararında bu kelime grubunu hakaret olarak belirlemiştir.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Hakaret suçu uzlaştırmaya tabi suçlardan olup, hakaret suçu nedeniyle uzlaştırma gerçekleşebilirse, ceza davasının düşürülmesine karar verilmektedir. Son olarak hakaret suçları ve çeşitlerine örnek olarak, Şerefisz, aptal, geri zekalı, angut, pislik, gibi sözler…. hakaret suçunu oluşturmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Dolayısıyla aptal sözü hakaret olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle aptal demek suçtur. Bir kimseye aptal demek TCK 125. madde kapsamında hakaret suçunu oluşturur.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise üç yıl önce 'lan'ı hakaret saymıştı. Anlık bir öfke sonucu günlük yaşamda en sık kullanılan ünlemlerden biri olan “lan” kelimesi, Yargıtay'a göre hakaret niteliği taşımıyor.
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2024 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
KAŞAR TÜRK DİL KURUMUNA GÖRE HAKARET DEĞİLDİR
Çünkü, TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde kaşarlanmış kelimesi 'Hoşa gitmeyen bir harekete ve işe alışarak artık ondan üzüntü duymayan' anlamı taşımaktadır.
Nah çekme eylemi genelde “nah yaparsın” “nah gidersin” “nah sana” gibi sözler ile el hareketi yapmak suretiyle gerçekleştirilir. Türk toplum kültürüne göre hakaret niteliği taşımaktadır. Bu nedenle nah çekmek hakarettir. Dikkat edilmesinde fayda vardır.
Güncel yargı kararlarında ulan ifadesi muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığı kabul edilmektedir. Bu nedenle ulan sözü hakaret olarak kabul edilmemektedir. Güncel yargı kararlarında lan ifadesi muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığı kabul edilmektedir.
Sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövme fiilini oluşturması gerekmektedir. Güncel Yargıtay kararlarına göre edepsiz ifadesi hakaret değildir. Bu nedenle edepsiz demek suç değildir. Kaba hitap tarzı niteliğindeki söz olarak kabul edilmektedir.
Seni döverim demek suç mu? Seni döverim demenin ilk başta suç sayılmayacağı düşünülmektedir. Ancak bir olayın tehdit olup olmadığını anlamak için söylenilen söz veya ortaya konulan hareketin kişinin korkmasına sebebiyet vermesi gerekmektedir.
'Kaba ve nezakete dışı davranış…'
Kararı davacı temyiz edince devreye yine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Yüksek Mahkeme kararında; davacının "yazdığınız terbiyesizliktir" ibaresinin kaba ve nezaket dışı davranış olarak nitelenebileceğini, hakaret olarak kabul edilemeyeceğini dile getirdiği hatırlatıldı.
Savcılık, "mal" kelimesinin hakaret değil, 'kaba söz' olarak değerlendirdi.
Tahdidi olarak sayılmasa da bir kişiye açıkça “mal” “salak” “aptal” “özürlü” “şerefsiz” gibi kelimeler kullanarak sözler söylemekte hakaret suçunu oluşturabilecektir. Ancak beddua niteliğindeki sözler hakaret suçunu oluşturmayacaktır.
Mesajla hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinde düzenlenmiştir. Mesajla hakaret suçu cezası, kanunda üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası olarak belirtilmiştir.
Hakarete ilişkin iki dava açılabilir. Bunlar ceza davası ve tazminat davasıdır. Hakaret suçundan kaynaklanan ceza davası şikayet üzerine veya bazı durumlarda re'sen Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma neticesinde açılır. Her ne kadar ceza davası şikayete tabii olsa bile kamu davası niteliğindedir.
YARGITAY 18. Ceza Dairesi 2019/8409 Esas 2020/246 Karar sayılı ilamına göre “Lan kel, Keltoş” kelimeleri kaba hitap tarzı niteliğindeki sözler olup, muhatapların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunu oluşturmamaktadır.
lan demek. Temelde bir hitap şekli olmasına rağmen, daha çok samimi insanlar arasında kullanılması evladır. Medeni ilişkilerde feci ayıp olarak algılanır. Tek başına incelendiğinde belirgin bir anlamı ve kökeni bulunamamaktadır.
Yargıtay, polise 'git başımdan lan' demenin suç olmadığına karar verdi. T.C. Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü: Temiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Aynı şekilde somut olarak sövme niteliğindeki hakaretten ayrılmalıdır. Örneğin birisine 'katilsin','hırsızsın' demek sövme suretiyle hakaret kapsamındadır. Ancak 'sen benim annemi öldürdün' demek veya çaldığı şeyi zaman veya mekan bildirerek söylemek bir isnattır.
AKP İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan'a sosyal medya hesabından hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan sanık hakkında beraat kararı verildi. Kararda, köpek demenin hakaret kabul edilmesi halinde köpeklere de hakaret edilmiş olabileceği kaydedildi.
Kaba söz ve nezaket dışı sözler örneğin “terbiyesiz, defol gir buradan , kişiliksiz, anca gidersin” gibi ifadeler Yargıtay içtihatlarına göre hakaret suçunu oluşturmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri