Şu bitkiler, arılar için özellikle iyidir: Kızılcık (Cornus mas), beyaz diken (Crataegus) ve yaban gülü ağaçları. Ağaçlar söz konusu olduğunda, keçi söğüdünü (Salix caprea), kuş kirazı veya elma gibi meyve ağaçlarını ve (doğal olmasa da) arı-arı ağaçlarını (Euodia hupehensis) deneyin.
Nektar ve bal, arılar tarafından enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır. Arılar sadece bal yiyerek yaşamlarını sürdürebilirler.
Meyveler ve sebzelerin yanı sıra arılar, hayvan beslenmesinde ve sonuç olarak tükettiğimiz her et parçasında da önemli bir role sahiptir.
Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı bakla, hodan, nane, kabak çeşitleri, ayçiçeği, ıhlamur, iğde, kestane, erguvan, yalancı akasya...
Bu kabarmış olan peteklere bal ya da şeker şerbeti sürüldüğü zaman, arının boş olan kovana girmesi ve burayı yuvası olarak kabul etmesi çok daha kolay olur. Ama bu mümkün değilse oğul kokusu sürülmüş bir parça pamuk kovan içine bırakılarak arıların kovana gelmesi sağlanır.
İlgili 27 soru bulundu
Tespit edilen 10 kilometrelik izole alanda çalışmalarımız devam etmektedir." dedi. Arıların vejetaryen olduğunu, arıya verilecek gıdalarda kesinlikle hayvansal ürünlerin olmaması gerektiğini belirten Muz, arının yediği her şeyin bitkisel kaynaklı olması gerektiğini vurguladı.
Bu noktada arıotu gibi nektar ve polen kaynağı olan bitkilerin önemi ön plana çıkmaktadır. Arılar için çok değerli besin kaynağı sağladığı için dünyanın en iyi 20 bal bitkisi arasında olan arıotu, İngiltere, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde ekimi yapılmaktadır.
Türkiye'deki çayır ve meralarda bol miktarda bulunan geven, kenger, çiriş, sütleğen, şalba, sarmaşık, ballıbaba, kekik, lavanta, nane, adaçayı, hardal, yonca, ak üçgül, çayır üçgülü, kırmızı üçgül, taş yoncası ve gazal boynuzu gibi bitkiler aynı zamanda arılar için de çok önemli ve zengin birer nektar ile polen ...
Sarı ve mavi renklerine doğru uçmayı tercih ederler. Kırmızı rengi göremezler. Örneğin gelinciği sadece kara bir nokta olarak görürler. Ancak arılar morötesi ışığı görebilir ve çiçek açan bitkiler de bunu “bilir”.
İncir meyvesinin içerisine giren dişi arı kendi yumurtalarını çiçeklerin içerisine bırakır. Bu yumurtalar ve polenler çiçek tanelerinin döllenmesini sağlar. Çiçekler yeterli sayıda tohum ürettikten sonra dişi arı incir meyvesinin içerisinde ölür ve incir içinde büyüyen yumrulara dönüşür.
Arıların kış süresince yiyeceği balın çiçek kaynaklı olması önemlidir. Arılar hava sıcaklık 14 c altına indiğinde uçuş yapamazlar, 12 C ısıda ise salkıma geçerler.
Kış stoklarının arının salkıma gireceği yerde sağlıklı olarak oluşup, sırlı bal haline gelebilmesi için, arılar sonbaharda katı besinler yerine, 2 birim şeker 1 birim su ile yapılan koyu şerbetle beslenmelidir.
Arı kuşların en büyük düşmanı atmaca, doğan ve şahin gibi yırtıcılardır.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
Saygılar. apismellifera: arılara kaynatılıp yapılmış şeker şerbetleri,pekmez,şeker pancarının şkerden sonra kalan tatlısı vardır (milas) bunlar verilmez.
Renk tonlarını çok iyi seçebilen ve ayırabilen arılar, beyaz rengekarşı olumlu hisler beslerken, üzerinde siyah gibi koyu renkli giysiler olanlara karşı dostça davranmıyor.Arılar bu kızgın dönemlerinde ter, alkol, sarımsak, soğan gibi ağır kokulara karşı da çok hassas oldukları için saldırgan bir tutum izleyebiliyorlar ...
Kovana taşınan su miktarı ortalama 25 mgr olup 50 mgr.a kadar çıkabilir. Dolayısıyla bir arı bir günde 1250 mgr su taşımaktadır.
ARILARIN UÇMA KAPASİTESİ Hava şartlarına göre değişmekle birlikte, bal arısı saatte 24 kilometre hızla 9 kilometre kadar uzaklığa uçabilir.
Sonuç olarak, yeni arıcıların çoğu, petek bal üretimine başlamadan önce standart peteklerin içindeki balı süzerek bal sağımı yaparlar. Bal hasadı bazı bölgelerde kovanların ilkbahar muayenesinin yapıldığı Nisan ayından 45- 50 gün sonra, bazı bölgelerde ise Ağustos veya Eylül ayında yapılır.
Nane: Nane kokusu, hatta taze nane kokusu arıları rahatsız eden kokular arasındadır. Bu şekilde arıları uzak tutabilirsiniz.
Evet, bal yapmayan arı türleri vardır. Arılar, çeşitli görevlere sahip olan sosyal böceklerdir ve farklı türlerin farklı rolleri vardır. Bal yapma görevi, genellikle bal arıları (Apis mellifera) tarafından yerine getirilir. Ancak, bal yapmayan arı türleri de mevcuttur.
Bal Ormanı'na arıların çok sevdiği Kıbrıs akasyası, yalancı akasya, defne, dağ çileği, kekik, iğde ağacı, arı otu, böğürtlen, çam, keçi boynuzu, fıstık çamı, mimoza, ılgın ve lavanta dikiliyor.
Üzüm salkımları naylon poşetle muhafaza edlilirse kuşların yemesine imkan tanınmamış olur ve üzümleriniz size kalır. Aynı zamanda eşek arıları ve karıncalar da üzümlerin en önemli düşmanlarından biridir.
Bal arıları, yavru beslenmesi ve kendi gereksinimlerini gidermek için çiçeklerden nektar ve polen toplarlar. Balın hammaddesi olan nektar, çiçeklerin nektar bezlerinden salgılanan ve %80 su içeren şekerli bir sıvıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri